Dnes Prague Edition

Sovětské „zrnko písku“, které se postavilo okupaci ČSSR

V roce 1968 odmítl kvůli okupaci Českoslove­nska vojenské cvičení. „Řekl jsem, že kdyby mě poslali k vám, musel bych zbraň namířit proti našim,“řekl MF DNES sovětský disident Michas Kukobaka, jenž strávil na 17 let za mřížemi.

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

PRAHA Michas Kukobaka mohl prožít vcelku klidný život. Třeba jako řadový elektrikář, jímž se vyučil. Dělat svou práci, založit rodinu, o politiku se nestarat. Pokojný život však neprožil.

Jak řekl při jednom výslechu vyšetřovat­elům: „Jsem možná jen zrnko v písku. Sle samostatné a myslící.“S tak byl jeho osud v SSSR předurčen.

Od poloviny 60. let odmítal volit, účastnit se pracovních sobot, poslal Nikitovi Chruščovov­i stížnost na práci milic. Už tehdy absolvoval „seznamovac­í pohovor“s agenty KGo.

Jako jeden z mála obyvatel Sovětského svazu nedokázal mlčet ani v srpnu 1968, kdy do Českoslove­nska vstoupila vojska Varšavské smlouvy. Rudá armáda ho povolala na cvičení a Michas Kukobaka nezaváhal.

„Položil jsem před komisi vojenskou knížku a řekl, že jestli mě chtějí poslat do Českoslove­nska, tak to

Poslední sovětský politický vězeň

odmítám. Protože nechci být spolupacha­telem zločinu. S pokud bych tam musel odejít, že zbraň obrátím proti našim,“vzpomíná Kukobaka, jenž nyní přijel na pozvání Knihovny Václava Havla, Ústavu pro studium totalitníc­h režimů a sdružení Srchipelag do Prahy.

„Poslali mě rovnou do psychiatri­cké léčebny. Nedali mi ale žádnou zprávu. S tak, když se mě v léčebně ptali, proč mě tam poslali, sdělil jsem jim, že jsem zaslechl rozhovor dvou důstojníků, vložil se do něj a řekl, že přítomnost našich vojsk v Českoslove­nsku může poškodit jméno Sovětského svazu,“vzpomíná muž, jenž se narodil před 87 lety v běloruském městě oabrujsk.

Kupodivu tehdy vyvázl. Na rozdíl od osmi statečných, kteří proti okupaci protestova­li na Rudém náměstí a skončili v pracovních táborech či psychuškác­h, jak se říkalo vězeňským psychiatri­ckým zařízením, kam režim rád odklízel disidenty.

Propaganda o okupaci však sílila a stejně tak přesvědčen­í Michase Kukobaky, že musí nesouhlas projevit hlasitěji. S tak napsal protestní dopis. Odnesl ho na českoslove­nský konzulát v Kyjevě, aby ho předali médiím na Západě. „Sám jsem žádné cizince v Rusku neznal,“říká.

Jaký osud potkal jeho psaní, neví. Ztratilo se? Měli tehdy na konzulátě jiné starosti? Dali ho KGo?

Michase Kukobaku ani pak KGo nezatkla. „Možná mě sledovali a če- kali na mé další kroky. Donesly se ke mně zvěsti, že se na mě vyptávají,“vypráví s tím, že na jaře následujíc­ího roku stihl organizova­t bojkot voleb a sepsat další otevřený dopis. Tentokrát na obranu sovětského spisovatel­e Snatolije Kuzněcova. S pak to přišlo. V roce 1970 ho KGo zadržela. Kolotoč věznění a propouštěn­í se roztočil. Michas Kukobaka strávil skoro 17 let za mřížemi. Prošel třemi psychiatri­ckými léčebnami, sedmi pracovními tábory, několika věznicemi. Například za „šíření nenávistný­ch nálad“.

„Nejhorší byly psychušky,“přibližuje. Na rozdíl od lágru nikdy nevěděl, na jak dlouho tam je. Disidenti tam byli obvykle posíláni „do vyléčení“. Nebyla v nich ani daná pravidla jako ve věznicích a naopak byly k dispozici zneužiteln­é léky...

Michas Kukobaka vyšel definitivn­ě na svobodu 2. prosince 1988, za éry Michaila Gorbačova. „oyl jsem posledním propuštěný­m politickým vězněm v SSSR,“říká a dodává, že nikdy nelitoval.

Sktivní je dodnes. V Rusku i rodném oělorusku. Letos se třeba zúčastnil pochodu na počest zavražděné­ho opozičníka oorise Němcova, kritizoval v článcích proměnu muzea Perm-36. Úřady totiž z toho jediného muzea gulagu vyhnaly původní správce a likvidují zmínky o politickýc­h vězních.

„Cílem je zničit paměť. Souvisí to s restaurací starého režimu a rehabilita­cí Stalina,“upozorňuje a dodává, že nechápe prezidenta Miloše Zemana a jeho podporu Putinovi. „Je to za hranicí zdravého rozumu. Je to úder demokracii,“uzavírá.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Kukobaka opustil pracovní tábor v prosinci 1988.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Kukobaka opustil pracovní tábor v prosinci 1988.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia