Dnes Prague Edition

Makedonie: výjimečný stav kvůli uprchlíkům

- — Tomáš Lébr

SKOPJE Makedonie včera kvůli nebývalému přílivu běženců, kteří přes její území míří do Evropské unie, vyhlásila v pohraničí na severu a na jihu mimořádný stav, v plánu je i nasazení armády.

„Očekáváme, že zapojení armády přinese očekávané výsledky – zvýší se bezpečnost našeho obyvatelst­va ve dvou příhraničn­ích regionech a bude možné pečlivěji přistupova­t k lidem, kteří budou mít zájem požádat o azyl,“citovala agentura ČTK makedonské ministerst­vo vnitra. Země rovněž zavřela část hranic s Řeckem, aby uprchlíkům znemožnila vstup do země. oyla zablokován­a i klíčová dopravní tepna mezi oběma zeměmi. Cílem opatření je snížit nápor běženců, kteří se snaží dostat do jihomakedo­nského města Gevgelija a odtud vlakem pokračovat na sever k srbským hranicím.

Gevgelija leží na hlavním tahu z řecké Soluně. Více než tisícovka migrantů je zde nyní utábořena na prašném „území nikoho“mezi Řeckem a Makedonií.

Na dříve zcela opuštěném místě dnes vládne obrovský zmatek. Kou- sek od něj je totiž stanice, na níž lze nasednout na vlak na sever – až někam do EU.

Tamní policie odtud dosud průběžně pouštěla menší skupinky, aby se připojily k rovněž zhruba tisícihlav­é skupině, která už čeká na nádraží na vlak. Zde spí lidé „pod širákem“a čekají na okamžik, kdy se najednou rozběhnou a pokusí se naskočit na některý z mála vlaků, které tu projíždějí směrem k hranicím Evropské unie.

Ochromena chaosem, který tu zavládl – dětmi uvázlými v tlačenicíc­h, které nastávají u vlaků, a bitkami mužů vyzbrojený­ch holemi – vyslala Makedonie na místo zvláštní jednotky, aby zde navodily alespoň zdání pořádku. Zároveň vyzvala mezinárodn­í společenst­ví, aby vyslalo na místo železniční vagony k ubytování běženců.

Kdo s tím bude něco dělat? Úřad pro uprchlíky při OSN však opáčil, že vláda by měla dělat více. Hlavně by měla vybrat slušné místo, kde by mohly přenocovat až dva tisíce migrantů a uprchlíků, které tam denně dorazí. Problém je nyní pro Makedonii o to žhavější, že k řecké pevnině včera dorazil trajekt přeplněný migranty, kteří se předtím přepravili z Turecka na řecké ostrovy.

Loď se zhruba 2,5 tisíce uprchlíků měla původně připlout do Soluně, kde je obvyklý start „balkánské migrační trasy“, nakonec však přistála v přístavu Pireus u Stén.

oěženci se pak okamžitě začali shánět po dopravě do Soluně. Odtud už je další trasa jasná: makedonská Gevgelija.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia