Dnes Prague Edition

Jak Tálibán překazil Reinholdu Messnerovi výpravu za yettim

- — Ladislav Kryzánek

OXFORD, PRAHA Slavný horolezec Reinhold Messner už dlouho tvrdí, že legendární yetti není sněžný muž, ale „sněžný medvěd“. S nemyslí si to sám – vědci ze slovutné Oxfordské univerzity přišli nedávno s teorií, že yetti je pradávným křížencem hnědého a polárního medvěda. Ověřit ji přímo v terénu zamýšlel právě Messner.

Smělé plány mu však překazil pákistánsk­ý Tálibán.

Sedmdesáti­letý italský horolezec, jehož záhadný tvor fascinuje celý život, prohlásil, že jeho expedice jednou provždy rozetne dlouholeto­u záhadu, zda yetti opravdu existuje. Doufal, že shromáždí důkazy právě na podporu hypotézy oxfordskýc­h vědců. Z bezpečnost­ních důvodů měl celý projekt proběhnout v maximálním utajení, rakouský tisk ho však odhalil. Z obav, že by se o něm mohli dozvědět bojovníci Tálibánu, proto Messner výlet do odlehlých hor v severním Pákistánu prozatím odložil.

„Museli jsme to pro tentokrát zrušit, protože expedice byla prozrazena,“citoval horolezce britský list The Telegraph. „Definitivn­ě se však výpravy nevzdávám,“dodal.

Vědci, jmenovitě oxfordský profe- sor genetiky oryan Sykes, se domnívají, že yetti může být dosud neobjevený produkt křížení hnědých a ledních medvědů, k němuž náhodně došlo před desítkami tisíc let při migraci zvířat během poslední doby ledové. Podle profesora Sykese může takto vzniklý druh dosud přežívat v odlehlých končinách Himálaje. Dokázat to hodlá pomocí DNS. K tomu ovšem potřebuje příslušné vzorky.

Reinhold Messner se o yettiho zajímá třicet let. Popudem k bádání pro něj bylo setkání s tajemným tvorem v odlehlé oblasti východního Tibetu v roce 1986. „Mluvil jsem s lidmi v Nepálu, ohútánu, Indii, Pákistánu, Sfghánistá­nu i Tibetu a ptal jsem se jich, co si o yettim myslí. Každý národ ho znal, ale popisoval ho trochu jinak,“uvedl Messner.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia