Dnes Prague Edition

Co dělat, když je turistů příliš

Cestování Benátky, Barcelona... Míst, kde se turisté mění v hrozbu, rychle přibývá.

- Redaktor MF DNES

Luboš Palata

Karlův most jde ve dnech turistické špičky už sotva projít, podobně jako Zlatou uličku, okolí Pražského hradu, nebo prostranst­ví před Staroměsts­kým orlojem. Zatím je však Praha svých šest milionů turistů ještě schopna jakž takž zvládnout. Jsou ve světě mís- ta, která jsou na tom nepoměrně hůř.

Počet turistů tam už zřetelně přesáhl hranici únosnosti. Tamní radnice proto uvažují, jak počet návštěvník­ů postupně omezit, aby nedevastov­ali nejen památky a neznepříje­mňovali život „domorodcům“.

„Turistů v Barceloně by mělo být méně,“prohlásila nedávno Ada Colau i Ballano, starostka oblíbené metropole Katalánska. Podle britského deníku The Guardian je Barcelona obětí vlastního úspěchu.

Sedm milionů turistů, kteří jezdí do Barcelony především za zábavou, způsobuje nezvladate­lný nepořádek, ve městě klesá kvalita turistický­ch služeb. Magistrát proto navrhuje zákaz otevírání nových hotelů, penzionů i barů, což velká část obyvatel turistické­ho centra města vítá.

Cílem je omezit především „batůžkáře“, mladé turisty, kteří za dovolenou v Barceloně utratí mnohem méně peněz než návštěvníc­i tří- a vícehvězdi­čkových hotelů.

Benátky bez Benátčanů Podobný problém řeší i italské Benátky, kam míří až 35 milionů turistů ročně. Jejich historické jádro, které tvoří město s vodními kanály, především v létě praská ve švech. Davy turistů berou místním klid, a tak se historická část rychle vylidňuje.

Zatímco v sedmdesátý­ch letech tu žilo 120 tisíc lidí, dnes už jejich počet klesl pod polovinu tohoto počtu. Pokud by se nepodařilo trend vylidňován­í zastavit, vypočítali benátští radní, že v roce 2030 už nebudou mít historické Benátky žádné stálé obyvatele.

Mimochodem podobný trend je vidět i v historický­ch částech Prahy.

Největší část turistů v Benátkách přitom tvoří ti, kteří přijedou autobusy na pouhých několik hodin a příjmy z jejich návštěvy nepokryjí ani náklady za úklid odpadků, které po sobě zanechají.

I když nápad vybírat vstupné za návštěvu historické části města (plánovalo se 50 eur na den) zatím neprošel, snaží se radnice ulehčit obyvatelům život různými omezeními turistů. Jedním z posledních je zákaz tahání kufrů a tašek s plastovými kolečky, které svým hlukem ruší obyvatele Benátek. Zákaz platí od května a těm, kteří ho poruší, hrozí pokuta až 500 eur.

Číňanů rekordně přibývá Podobné problémy jako Barcelona nebo Benátky budou brzy řešit i další nejnavštěv­ovanější turistická místa světa. Proto budou možná muset sáhnout k omezením počtu turistů, která platí třeba v Bhútánu nebo na Galapágách. Uvažuje o něm například Island, který loni navštívil téměř milion turistů, což je třikrát více, než je počet obyvatel ostrova.

Na mnoha místech půjde brzy o prostou sebezáchov­u.

Turistický průmysl rychle roste a objem příjmů z turistiky přesáhl už před čtyřmi roky jeden bilion dolarů. Před několika lety byla také už překonána meta jedné miliardy zahraniční­ch turistů.

Nejvíce se na tomto boomu podílejí bohatnoucí Číňané.

V roce 2014 už čínští turisté utratili za zahraniční dovolené neskutečný­ch 164 miliard dolarů, o třináct procent víc než rok předtím.

Také v Praze počet čínských turistů rekordně narůstá, byť zatím představuj­í jen zlomek zahraniční­ch návštěvník­ů. Změnit by to mohla už na podzim chystaná přímá letecká linka z Číny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia