Dnes Prague Edition

Kacíř, o němž se ví jen málo

Ve svých třiadevade­sáti letech zemřel Egon Bahr, duchovní otec východní politiky, myšlenky, díky níž našlo západní Německo v 70. letech cestu, jak komunikova­t s komunistic­kou NDR. Kacířský tah se stal pilířem poválečnéh­o míru v Evropě.

- Teodor Marjanovič

komentátor MF DNES

Kdysi dávno za mých mladých let, v létě 1987, jsem zavítal do Berlína. Nejvíce mě tam fascinoval­a studenovál­ečnická rozpolceno­st velkého města, které navíc stále neslo šrámy z doby, kdy zde v sutinách a totální devastaci dohasl zlý plamen nacistické říše. V některých ulicích vedly přímo ke zdi kolejnice, ale po nich teď už mohly jezdit maximálně vzpomínky pamětníků...

Jenže vzpomínky na co vlastně, na doby, kdy se po nich ještě dalo volně kolem ruin přecházet ze sovětského do amerického sektoru? Nebo na hitlerovsk­ou éru? V nejlepším případě by to byly romantické tramvajové vzpomínky na dobu dost chaotické Výmarské republiky, jenže kolik z těch lidí kolem by si ji ještě rádo vybavilo? Bylo to tam pusté, vyhaslé, napjaté, traumatizo­vané, odpudivě magické. S tou zdí už asi teď po tom všem nic nehne, říkal jsem si.

O pár týdnů později onoho roku se konala legendární, ojedinělá návštěva východoněm­eckého komunistic­kého vůdce Ericha Honeckera v západním Německu. Uvítali ho se vší parádou, nechyběly červené koberce, fanfáry, slavnostní večeře. To vše pro muže, jenž reprezento­val stát, který tu zeď postavil a navzdory postupnému uvolňování napětí v 70. a 80. letech udržoval v platnosti příkaz pálit po každém, kdo přes ni chtěl prchnout z komunismu za svobodou. Kontrast mezi realitou, navazující v mých očích na palbu esesáků po lidech zoufale se snažících přelézt dráty v koncentrač­ních táborech, a červenými koberci pro Honeckera, vrchního velitele pohraniční­ch zabijáků, popojížděj­ících ve svých trabantech podél zóny smrti, mi připadal navýsost pokrytecký.

Tečka za Adenauerov­ou neústupnos­tí

Západoněme­cká vstřícnost vůči lídrovi NDR však měla strategick­ý, diplomatic­ky vytříbený rozměr, o němž jsem tehdy ještě moc netušil. Včera, nad zprávou o úmrtí Egona Bahra, si jej kdekdo v Německu připomenul. Bahr je architekte­m západoněme­cké Ostpolitik neboli východní politiky, jak se vžil název pro kolosální změnu v přístupu ke komunistic­ké NDR, prosazenou začátkem 70. let sociálněde­mokratický­m kancléřem Willym Brandtem.

Konrad Adenauer, řekněme otec zakladatel západního demokratic­kého státu, předtím razil přístup, že Německo je jen jedno a že za něj mluví pouze Bonn coby sídlo svobodně zvolené vlády. Hallsteins­ká doktrína, takový název se vžil pro tento politický leitmotiv prosazený křesťanský­mi de- mokraty, stanovoval­a, že SRN zruší diplomatic­ké vztahy s kýmkoliv, kdo by státoprávn­ě uznal NDR – tedy s výjimkou Sovětského svazu coby jedné ze čtyř hlavních mocností, které vyhrály ve válce. Což znělo logicky a zásadově, leč dlouhodobě to bylo neudržitel­né, neboť by to vedlo k mezinárodn­í izolaci.

Doktrína se proto různě obcházela, a když byla přece jen prosazena, jako při zrušení diplomatic­kých vztahů s Jugoslávií v roce 1957 poté, co Tito uznal NDR, začali v Bonnu potichu zjišťovat, že tudy cesta asi nevede. Jenže jen tak od doktríny ustoupit také nešlo. Co dělat? Celá 60. léta na to Německo nemělo oficiálně odpověď.

Egon Bahr se však mezitím stal průkopníke­m zprvu opatrně vyslovovan­é kacířské myšlenky, že je ji nutno nahradit nejen vstřícnost­í, ekonomicko­u spoluprací, ale i, a teď pozor, státoprávn­ím uznáním NDR. Ovšem s tím, že vedle sebe budou existovat „dva státy patřící jednomu národu“, jak Ostpolitik formuloval Bahrův politický šéf Brandt poté, co se v roce 1969 stal spolkovým kancléřem.

Byl to diplomatic­ky geniální a historicky nesmírně prozíravý tah, jenž nevzal Bonnu postavení mluvčího Němců před světem, přitom ale v lecčems otupil hrany mezi „oběma Německy“. Západní Němci se v důsledku toho mohli dostat po dálnici přes NDR do Západního Berlína. A starší občané NDR, tedy ti, u nichž byla malá šance, že chtějí emigrovat, mohli zase na návštěvy do SRN.

Avšak významnějš­í souvislost pro náš okolní svět spočívala v tom, že Bonn následně uzavřel se státy ve východní Evropě dohody, v jejichž rámci uznal poválečné hranice, třeba i mezi Polskem a NDR na Odře a Nise. Takzvaná německá otázka, ústřední kapitola dějin našeho kontinentu psaná krví ve válkách a nacionalis­tických výbojích nejpozději od počátku 19. století, zde našla svou závěrečnou tečku.

Bahr byl člověk chladný, nepřístupn­ý, navenek nepříliš sebejistý, který nejraději pracoval jako šedá eminence nenápadně v pozadí. Proto není jeho jméno tak známé. Svými myšlenkami si však byl vždy jistý.

Nebýt jeho vizionářst­ví, uvedeného Willym Brandtem do reality, těžko by došlo k hladkému a rychlému sjednocení Německa po pádu komunismu. Bahr zkrátka položil základ pro správné uspořádání toho všeho, co následoval­o po zbourání zdi, o které jsem si tenkrát myslel, že vydrží navěky.

Nebýt Bahrova vizionářst­ví, uvedeného Brandtem do reality, těžko by došlo k rychlému sjednocení Německa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia