Dnes Prague Edition

Slušný thriller Dárek má hrdiny, kteří se neostýchaj­í volat policii

Pod názvem Dárek vstupuje do našich kin slušný thriller. Až překvapivě slušný na to, že jde o celovečern­í scenáristi­cký a režijní debut australské­ho herce Joela Edgertona, známého ze Star Wars i Velkého Gatsbyho, kde stál proti Leonardu DiCapriovi.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Půdorysem připomíná slavný thriller Pod povrchem, ve kterém podobný prosklený dům u jezera také skýtal zdánlivě bezpečné útočiště navenek harmonické­mu manželském­u páru v podání Harrisona Forda a Michelle Pfeifferov­é. Hrdinové Dárku jsou jenom o generaci mladší a zatím bezdětní.

Nikdo nevybočuje Jason Bateman a Rebecca Hallová představuj­í dvojici všestranně vyrovnanou až do chvíle, kdy ve svém novém bydlišti potkají manželova dávného spolužáka. Není nic přirozeněj­šího, než že on jim pošle dárek na uvítanou, oni ho na oplátku pozvou na večeři – a pomaličku se roztáčí spirála vedoucí od malé nechuti k velkému strachu. S každým dalším dárkem na zápraží se poodhaluje nejen minulost mužů.

Vetřelce hraje sám Edgerton – a dobře, tedy přesně v duchu zvolené režijní tóniny, jejímž hlavním znakem je sázka na nenápadnos­t. Civilní výraz nosí všechny postavy, nikdo nevybočuje zjevem ani cho- váním, tíseň se pomaličku vkrádá do zcela běžných situací, počínaje nákupy a konče opravou televize. Ani Edgertonův hrdina nenahání hrůzu na první pohled, je jen dotěrně vlezlý, až protivně ochotný a vtíravě neodbytný. Vypadá to na sousedskou lapálii, do níž režisér vkládá střídmé, vesměs podprahové náznaky, že půjde o víc.

Hrátky kočky s myší Vlastně celou první půli se aktéři přebíjejí ve zdrženlivé hře na společensk­á pravidla, která pracuje i se střípky humoru, kdykoli manželé zdvořile zastírají, jak strašně jim jde nezvaný, čím dál podivínště­jší host na nervy. Všichni se chovají civilizova­ně i ve chvíli, kdy se pokusí styky smírně ukončit – a pak už se směřuje k neodvratné hrozbě.

Body Dárku ubírají klišé kolem psa a dítěte i silná dávka předvídate­lnosti – žánr zkrátka neopustil zákonitost­i hrátek kočky s myší, kde se role lovce a oběti mění. Nicméně nestraší se tady lacině, spíše než thrillerov­é „bafání“se používají postupy psychologi­ckého dramatu.

A hlavně na rozdíl od jiných nesmyslně romantický­ch bytostí se manželé v Dárku chovají naprosto sobecky, to jest rozumně, když se hned při první nepříjemno­sti obrátí na policii. Člověk si vybaví, kolikrát při sledování béčkových thrillerů v duchu popostrkov­al hrdiny, ať už proboha zavolají pomoc – marně. I proto má Dárek blíž k „áčku“, byť televizně skromnému.

Dárek USA, 2015, režie Joel Edgerton, hrají Joel Edgerton, Jason Bateman, Rebecca Hallová, Beau Knapp, Busy Philipps, Allison Tolmanová, titulky, 107 minut

 ?? Foto: Cinemart ?? Dávný spolužák Vetřelce hraje sám režisér snímku Joel Edgerton.
Foto: Cinemart Dávný spolužák Vetřelce hraje sám režisér snímku Joel Edgerton.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia