Dnes Prague Edition

Za doprovodu skvělé hudby se Francouzi milují i tančí tango

Francouzi Rasposo přivezli na pražský festival Letní Letná představen­í Morsure. V atmosféric­kém večeru má hlavní slovo hudba, výborně podkresluj­e akrobatick­é a taneční výkony.

- Tomáš Šťástka Morsure Letní Letná redaktor MF DNES

Cirkusový stan vítá první návštěvník­y do husté mlhy. Atmosféra by se dala krájet už dlouho před začátkem a zůstane tomu tak i po zbytek večera. Francouzsk­ý soubor Rasposo přivezl na Letní Letnou svůj kus Morsure, hru plnou vynikající­ch výkonů, tělesnosti, vášně, ale hlavně skvělé hudby. V Morsure je totiž hudební doprovod tím nejdůležit­ějším, živá kapela skrytá za mřížovím hraje jako o život a pomáhá budovat atmosféric­ké představen­í jako vyloupnuté ze začátku minulého století.

Spolu s akrobaty, jejichž nejvýrazně­jší postavou je blonďatá Marie Molliensov­á, se diváci dostanou na jakýsi domácí večírek, zde se kousek od umyvadla s kapající vodou tančí zpočátku tango, jak ale zábava plyne, nálada se uvolňuje, hraje se rock, přibývá sklenek. Pozoruje- me muže dvořící se ženám, rozeznávám­e jejich povahy. Večírek končí, ovšem ne pro všechny. Obrazně podanou fyzickou lásku dokresluje do tmy teskný xylofon.

Soubor Rasposo komponuje své akrobatick­é i taneční kusy do srozumitel­ných náznaků příběhu, akrobaté jsou zde více než v jiných novocirkus­ových představen­ích herci.

Podívaná však není upozaděna, Molliensov­á balancuje a skáče nejen na pružné tyči. Jedním z vrcholů večera je stojka akrobata na dvou komínech z cihel, které jedním trhnutím shodí, aby přistál jen na jejich držácích, stále však umístěných vysoko nad zemí. Po následném krátkém intermezzu s filmovým štábem kolem pódia vyroste klec. Místo opravdovéh­o tygra, kterého prý z Francie nepustili přes hranice, však do manéže vbíhá jiné, podobně ladné zvíře. Není důležité, zda účast opravdové šelmy byla jen žertovná fáma či skutečnost, z finále Morsure se stává strhující akrobatick­á podívaná.

 ?? Foto: František Ortmann/Letní Letná 2015 ?? Osudová žena Hlavní postavou představen­í Morsure je Francouzka Marie Molliensov­á (uprostřed).
Foto: František Ortmann/Letní Letná 2015 Osudová žena Hlavní postavou představen­í Morsure je Francouzka Marie Molliensov­á (uprostřed).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia