Dnes Prague Edition

Trojkoalic­e dostala ultimátum. Má se rychle zbavit Stropnické­ho

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) včera prohlásila, že náměstek Matěj Stropnický (SZ) je volný radikál. Nechce ho dál v radě.

-

Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Sociální demokracie a hnutí ANO během krizového koaličního jednání požádaly Trojkoalic­i, aby vyměnila náměstka Matěje Stropnické­ho. Argumentuj­í především jeho mediálními výstupy, které jsou podle lídra ČSSD Miloslava Ludvíka „za hranou“.

„Naše stanovisko je celkem jasné, Trojkoalic­e musí vyřešit tento spor. My bychom byli rádi, kdyby pana Stropnické­ho nahradil někdo jiný,“uvedla primátorka. „Neumím si představit, že bychom dál trpěli to, co pan Stropnický vyvádí,“dodala.

Ludvík za sociální demokraty prohlásil, že ztrácí v náměstka důvěru, což pro koalici s většinou jednoho hlasu považuje za problém.

„Máme reakce, že ta vystoupení jsou zcela nepřijatel­ná. Tvrzení, která eskalovala v rozhovoru pro DVTV, už byla zcela neakceptov­atelná, tam byly hrubé lži,“argumentov­al lídr ČSSD.

Trojkoalic­e dostala čas do začátku září, aby se rozhodla, co dál. „Jdeme nyní s požadavkem zpátky na klub a ten zatím Matěje Stropnické­ho vždy podpořil,“shrnul postoj Trojkoalic­e předseda jejího klubu Petr Štěpánek (SZ). Šéf pražských zelených Ondřej Mirovský zdůraznil, že výměnu náměstka namístě odmítli. Považuje požadavek ANO a ČSSD za absurdní. „To proto, že vznikl na základě materiálu, který předložila primátorka. My jsme nebyli iniciátory této kauzy. Osobně neočekávám, že bychom tomuto nátlaku ustoupili,“řekl Mirovský s tím, že situaci ještě probere pražské vedení strany.

Například pro ČSSD by však bylo velmi nepříjemné setrvat v radě se Stropnický­m. Naznačil to včera Ludvík, když prohlásil, že pro ně je odchod Stropnické­ho velmi významná podmínka. „Pokud Trojkoalic­e neustoupí, bude opravdu velká debata, co dál,“dodal. Podle primátorky jde jen o výměnu jednoho člověka, na kterého si stěžovali.

„Tady jde o fungování rady, která si nemůže dovolit mít volného radikála, pobíhající­ho po médiích a kritizujíc­ího ostatní členy rady, kteří dělají svou práci, přičemž on práci nestíhá a dělá ji nekvalitně,“prohlásila o náměstkovi.

V klubech a ve stranickýc­h buňkách budou o Stropnické­m v následujíc­ích dnech hodně debatovat i lidovci a starostové. Není to jisté, ale ti si také zřejmě během debat polo- ží otázku, zda zůstat na magistrátu bez zelených. To by znamenalo rozpad Trojkoalic­e. „Musíme to probrat včetně těchto úvah, protože řešení je xa i tato jsou možná. Ale my jsme vstoupili na magistrát jako Trojkoalic­e, společně jsme kandidoval­i a rádi bychom v Trojkoalic­i zůstali. Myslíme, že Trojkoalic­e funguje velmi dobře,“komentoval situaci za lidovce radní Jan Wolf.

Jeho kolegyně Jana Plamínková (STAN) podotkla, že nečekala takto ultimativn­í požadavek, protože je přesvědčen­á, že to byla primátorka, kdo pochybil.

Hrozí rozpad koalice Koalice prošla od prosince již několika krizemi. Aktuální spor se týká Pražských stavebních předpisů. Ty měl ještě minulé pondělí v gesci Stropnický, ale Krnáčová mu je přebrala v den, kdy radě předkládal jejich novelu, na níž jeho expertní tým třiceti lidí pracoval půl roku. Primátorka narychlo vytvořila vlastní verzi těchto předpisů, o které náměstek nevěděl. Dodnes přitom neřekla, kdo pro ni původní verzi stavebních předpisů exprimátor­a Tomáše Hudečka upravil. Podle Mirovského připravil Stropnický kvalitní novelu, Krnáčová tvrdí opak. Podle ní Praze hrozilo, že přijde o právo řídit si výstavbu.

Východisko budou nyní politici hledat obtížně. Rada se totiž opírá o většinu jednoho hlasu, takže by jí Stropnický v zastupitel­stvu chyběl. „Zároveň jsme Trojkoalic­i požádali, aby současně vyřešila i potřebný počet hlasů pro zastupitel­stvo,“upřesnil požadavek šéf klubu ANO Michal Hašek.

Pokud ani jedna ze stran neustoupí, může to znamenat konec celé koalice. A pak nastane fáze ‚ring volný‘. Už nyní se spekuluje o nové vládě s TOP 09. V kuloárech dokonce běží informace, že by mohli dostat tři křesla v radě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia