Dnes Prague Edition

Za ubodání historika 28 let

- — Jan Bohata

PRAHA Za surové ubodání a oloupení historika Židovského muzea Jiřího Fiedlera a jeho manželky v bytě ve Stodůlkách si devětadvac­etiletý Dalibor Škopán odpyká 28 let ve věznici s nejpřísněj­ším režimem.

O výjimečném trestu rozhodl pražský městský soud, verdikt však ještě není pravomocný a lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

„O vině nebylo pochyb, jiná verze ke skutkovému ději nebyla zjištěna. Usvědčen však nebyl jen svým doznáním, ale řadou dalších důkazů. Úmysl své oběti usmrtit pojal až v průběhu návštěvy v bytě Jiřího Fiedlera,“zdůvodnil mimo jiné verdikt soudce Tomáš Durdík.

Trest odpovídá tomu, co navrhovala žalobkyně. „Vina byla bezpochyby prokázána, dopustil se zvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného na dvou osobách způsobem, který lze označit za zvlášť trýznivý. Motivem bylo získat peníze. Po činu se plánovitě snažil zastřít stopy,“zdůraznila ve svém závěrečném návrhu státní zástupkyně Ladislava Čarvaš.

Ta také pro Škopána navrhovala výjimečný trest mezi 20 a 30 roky vězení. „Jednal rozumově a s rozvahou,“popsala čin žalobkyně.

Ta navíc zdůraznila, že se mladík dopustil i dalšího závažného deliktu. A to obecného ohrožení, neboť po vraždách pustil plyn z hořáků na kuchyňském sporáku a utěsnil okna bytu. Výbuch a požár nenastaly jen shodou okolností.

„Chtěl bych zdůraznit některé pozitivní charakteri­stiky svého klienta,“uvedl ve svém závěrečném návrhu Škopánův právní zástupce Michal Perez. Advokát řekl, že Škopán se ihned po zatčení doznal a toho, co provedl, upřímně lituje. Navíc pochází z hodně nevyrovnan­ých rodinných poměrů.

Ve Škopánův prospěch vcelku vyzněl také posudek psychologa. „Resocializ­ace je možná,“uvedl včera mimo jiné znalec Jiří Klose. Podle psychologa si uvědomuje následky svého činu. To spolu s jeho slušnou inteligenc­í a dosavadním čistým trestním rejstříkem dává naději na nápravu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia