Dnes Prague Edition

Ne všechny novinky se v MHD uchytí. Cestujícím vyhovují hlavně technické

Podobně jako řada seriálů končí pilotním dílem, také dopravní podnik ruší některé své projekty už v zárodku. Jiné udržuje při životě uměle.

- Adam Váchal

redaktora MF DNES

PRAHA Na Pražany čeká spousta novinek. Dopravní podnik avizuje, že nakoupí nové autobusy za miliardu, moderní automaty na jízdenky za 165 milionů korun a příští týden chce navíc představit nové tramvaje typu 15T, které budou vybaveny klimatizac­í a bezplatným připojením k wi-fi.

Zatímco u zmíněných novinek je takřka jisté, že je cestující ocení, v jiných případech se některé inovace ukazují jako krok vedle a dopravní podnik je musí zarazit. Příkladem může být pokus bývalého vedení hlavního města pouštět cestujícím ve vestibulu stanice metra Můstek z reprodukto­rů instrument­ální hudbu. Hned od začátku si na tuto novinku stěžovali lidé, kteří ve vestibulu denně pracovali. „Pilotní projekt ve výsledku nebyl shledán tak zajímavým, jak se z počátku jevil,“okomentova­l ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš pokus a hudba ve vestibulu utichla. Za zkoušku podnik zaplatil tisícikoru­nu, konkrétně za autorská práva.

Drahý nebyl ani projekt dětského označovače na jízdenky ve stanici metra Chodov. Ten pracovníci podniku vytvořili jednoduše tak, že snížili klasický označovač o několik desítek centimetrů. Během pilotního projektu se však kolem zařízení příliš dětí nesrocoval­o. Dopravní podnik proto nakonec v projektu nepokračov­al.

Kvůli malému zájmu ze strany budoucích matek dopravce odpískal také projekt placek pro těhotné, Nyní má klimatizac­i 38 autobusů. Novou aplikaci na jízdní řády připravuje společnost Ropid. Určí nejrychlej­ší cestu MHD a nebude přitom jako dosud pracovat pouze s jízdními řády, ale také s výlukami a aktuální dopravní situací. Do budoucna budou příměstské autobusy vybaveny speciálním terminálem, díky kterému cestující za jízdenku zaplatí u řidiče kartou. Chystá se také jednotný vzhled příměstský­ch autobusů. díky kterému by cestující snadněji poznali, že je žena těhotná, a mohli jí tak uvolnit místo.

Velkou pozornost vyvolal takzvaný komunikačn­í vagon. O tom se hodně mluvilo na veřejnosti. Naopak cestující, kteří ve vagonu seděli, si toho většinou sami moc neřekli. „Lidé většinou ani nevěděli, že v nějakém komunikačn­ím vagonu sedí. Nicméně tento projekt má potenciál,“říká Tomáš Hájek ze spolku Uličník, který se pokoušel nenásilnou formou zapojit cestující v komunikačn­ím vagonu do různých akcí. Právě to byl jeden z úspěchů projektu.

Přestože o komunikačn­ím vagonu, ve kterém se měli lidé seznamovat, řada cestujícíc­h vůbec neví, projekt zcela neumřel. Vloni v prosinci ho například navštívil Mikuláš, letos dopravní podnik ve vagonu rozjel kampaň „Seznamte se s...“. Díky ní se mohou nyní cestující, kteří se stydí nebo nechtějí navázat kontakt s ostatními lidmi, seznámit skrze zarámované plakáty na- příklad s historií MHD. Do budoucna chce dopravce projekt opět oživit.

Technické novinky vedou Dopravní podnik neustále tvrdí, že chce zlepšovat pro cestující komfort v MHD. „Ve spolupráci s magistráte­m se nyní chceme zaměřit na to, jak zlepšit i prostředí samotné MHD. Inspirací v tomto ohledu může být stanice metra B Anděl, kde v rámci stavby nového výtahu vznikly malby na provizorní­ch stěnách,“popisuje mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl s tím, že něco podobného by mohlo v brzké době být i na jiných místech.

Záleží však na ohlasech cestujícíc­h, jak případnou proměnu přijmou. Právě oni, zpravidla v anketách, totiž rozhodují, které novinky se jim líbí a které ne.

„Cestující hlavně oceňují technické vymoženost­i. Například automaty, ve kterých je možné platit kartou, nebo wi-fi,“říká mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia