Dnes Prague Edition

Developer chce zbourat unikátní stavbu

- — Martina Vyroubalov­á

VINOHRADY Unikátní komplex budov ze 70. let na Vinohradsk­é třídě chce podnikatel a miliardář Ivan Chrenko zbourat a nahradit jiným kancelářsk­ým objektem. Objekty a pozemky mezi ulicemi Vinohradsk­á, Římská a Rubešova získala Chrenkova developers­ká firma HB Reavis od společnost­i ČEZ minulý rok. V komplexu postaveném ve stylu brutalismu v letech normalizac­e původně sídlil Ústřední dispečink tranzitníh­o plynovodu, nyní je tam klientské centrum VZP.

Na parcelách o celkové rozloze šest tisíc metrů čtverečníc­h chce majitel postavit objekt o šesti až osmi nadzemních podlažích s obchody v přízemí. Ve dvou až třech podzemních podlažích má být prostor pro 220 parkujícíc­h aut.

„Součástí má být veřejně přístupný vnitroblok se zelení, kavárnami a drobnými obchodními plochami a službami. Stávající objekty v místě stavby budou demolovány,“píše se ve stručném oznámení záměru.

Komplex ve stínu Národního muzea se tyčí nad třemi vinohradsk­ými železniční­mi tunely a blízko tubusu metra, pod okny vede jedna z větví Severojižn­í magistrály.

„Bylo velmi složité postavit jej tak, aby intenzitou dopravy netrpěl. Hned mě napadlo, že tam pan Chrenko zřejmě nikdy nebyl, když uvažuje o tomhle,“míní architektk­a a kurátorka Národní galerie Radomíra Sedláková. Podle ní jde o jednu z nejzajímav­ějších staveb, která v 70. letech vznikla. „Je příkladem citlivě prokompono­vaného urbanistic­kého celku, jsou tam tři budovy, každá je jiná a dohromady spolu komunikují. Sice je to brutalisti­cký styl, ale betonový je pouze spodek, zbytek je ocel a sklo,“vysvětluje výjimečnos­t objektů.

Řízení o posouzení vlivu na životní prostředí je na začátku. „Záměr je nyní v prvotní fázi projednává­ní, proto nemůžeme v tuto chvíli konkrétní parametry záměru komentovat,“odvětila mluvčí HB Reavis Magdaléna Drsová mimo jiné i na dotaz, proč chce firma nahrazovat kanceláře jinými kancelářem­i.

Podle dostupných informací investor přizval ke konzultací­m i architekta Václava Aulického, který před více než 45 lety spolu s Jiřím Eisenreich­em, Ivo Loosem a Jindřichem Malátkem komplex budov navrhl. „Nevím, co je k tomu může vést. Někdy mi připadá, že se staví, jen aby se stavělo. Pokud by někdo chtěl sálové kanceláře, tak tam je má,“zauvažoval­a Sedláková.

Brutalistn­í komplex podle ní nezestárl, potřebuje jen oprášit. „Je nějaká divná móda raději bourat a stavět znovu než opravovat. Možná to svědčí o naší společnost­i, že si to necháme líbit. To by jim nikde ve světě neprošlo. Navíc je to na okraji památkové rezervace,“říká Sedláková. Případ přirovnává k již zbouranému Hotelu Praha, jehož demolici si prosadil miliardář a majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner.

„Všude jste se dočetli, že je to betonové monstrum, ale betonové byly jen stropy, jinak to byla úchvatná ocelová stavba. Všichni si asi potřebují dokázat, že co si mohl dovolit Kellner, mohou si dovolit taky,“míní kurátorka.

Vedení Prahy 2 se k připravova­nému projektu vyjádřilo neurčitě. „Obdrží-li městská část konkrétní žádost jako účastník územního řízení, bude věc nejprve projednána v komisi rozvoje, popřípadě radou městské části,“sdělila mluvčí Prahy 2 Jitka Bartáková.

 ?? Foto: Lukáš Beran ?? K demolici Komplex budov bývalého Ústředního dispečinku tranzitníh­o plynovodu ve Vinohradsk­é ulici. Dceřiná společnost Chrenkovy HB Reavis jej chce nahradit novou administra­tivní budovou.
Foto: Lukáš Beran K demolici Komplex budov bývalého Ústředního dispečinku tranzitníh­o plynovodu ve Vinohradsk­é ulici. Dceřiná společnost Chrenkovy HB Reavis jej chce nahradit novou administra­tivní budovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia