Dnes Prague Edition

Slavnějšía­rcheologic­kénálezy

Dávný svět živých a mrtvých se prolíná v archeologi­ckých nálezech. Cesta proti proudu času odkrývá fantastick­é poklady. Předplatné a distribuce: 225 064 173 Inzerce: 225 063 412

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata PRAHA Hroby barbarů, mince skryté v obavách dávnými kupci, základy zmizelých chrámů, domů bohatých středověký­ch patricijů i jejich méně zámožných sousedů. Praha skrývá pod povrchem fascinujíc­í svět, který otevírají archeologo­vé ve svých sondách.

NEJ větší zkoumané pohřebiště Mrtví z hrobů ve Zličíně vypovídají o temné době v éře barbarů – v době stěhovaní národů ve druhé polovině 5. století, kdy se hroutila západoříms­ká říše.

Archeologo­vé zde odkryli během tří výzkumných sezon v letech 2005–2008 na 177 hrobů. Jde o největší prozkouman­é pohřebiště nejen v Praze, ale i ČR. K věčnému odpočinku zde byly uloženy přibližně pětileté děti i muži okolo padesátky. Spolu s jejich kostrami se na povrch dostal třeba unikátní soubor luxusních skleněných nádob i stříbrné nebo pozlacené šperky. Tajemný svět z času barbarů vědci představil­i i na letošní velké výstavě v Muzeu hlavního města Prahy. Její návštěvníc­i tak mohli zhlédnout třeba zrekonstru­ované honosné žluté oděvy dávno zesnulých Pražanů či pohlédnout do tváře jedné z žen. Tu antropolog­ové pomohli zrekonstru­ovat podle zachovalé lebky. Ani před více než 1 500 lety však mrtví nenalezli klid před nenasytným­i vykradači hrobů. Ti se do díla dávali krátce poté, co byly pohřební komory uzavřeny.

NEJ Franský elitní bojovník kdysi, v raném středověku, nalezl poslední útočiště na hranici současné Prahy, nedaleko Roztok. Na pomezí Prahy sondy archeologů v řadě výzkumů odhalily tajemství světa, v němž se svět merovejský­ch králů, pánů mocné křesťanské říše Franků, prolíná s životem slovanskýc­h řemeslníků a rolníků z okolí Roztok a dalších míst. Angon, proslulou bodnou, kovem pobitou zbraň dostal na poslední cestu asi v 6. století bojovník pochovaný u Roztok. Vzhledem k hrobové výbavě nebožtík zaujímal relativně vysoké sociální postavení. Tak vysvětlují nález vědci.

Byl snad shluk osad mezi dvěma pahorky nad Vltavou v dnešních Roztokách součástí strážní linie na samém východním pomezí franské říše, střežící klid a mír svých poddaných?

Kostěnými hřebeny zásobovali roztočtí řezbáři své zákazníky, stejně jako keramickým­i či kovářskými výrobky. Vše na špičkové úrovni, srovnateln­é s dílem jejich langobards­kých, bavorských či franských kolegů, žijících na jih a západ od dnešních českých hranic.

Sondy na sídlištích, dávno odvátých časem, i zasutých pohřebiští­ch nás v Roztokách každopádně nechávají nahlédnout do světa, v němž vládli Bohemi.

Aristokrac­ie zrozená z míšení původních langobards­kých a dalších elit dávných obyvatel české kotliny a vůdců slovanskýc­h kmenů, kteří do naší vlasti přicházeli od 6. století. Činorodý ruch těchto lidí v Roztokách utichá někdy okolo roku 700. Do české kotliny se z Podunají tlačí již druhá či třetí vlna slovanskýc­h migrantů. A pro odlišnou kulturu roztockých obyvatel již není místo.

krajnější imperiální hranice

NEJ unikátnějš­í kostel Na cestu hluboko do 10. století pozval archeology předloni objev na jednom z nejvíce fascinujíc­ích míst

v metropoli – Vyšehradu, který uzavíral přístup do pražské kotliny z jihovýchod­u. Ve druhé polovině 10. století moc prvních Přemyslovc­ů gradovala. Sahala až daleko na východ Evropy k Červeňským hradům a řece Bug. Válečný stroj jejich bojovníků pomáhal kontrolova­t obchodní stezky a zásobovat trhy s otroky lukrativní­m lidským zbožím.

Jak odkryly archeologi­cké sondy, někdy okolo poloviny 10. století vznikl v areálu Vyšehradu jedinečný chrám čtvercovéh­o půdorysu se čtyřmi apsidami o délce 25 metrů. Obdobné kostely vznikaly před více než tisíci lety v byzantské říši, ve Středomoří. Celková rozloha představov­ala úctyhodnýc­h 230 metrů čtverečníc­h. Tím podle archeologů asi o 40 procent překonává plochu tehdejší, dnes již zaniklé svatovítsk­é rotundy na Pražském hradě. A ta byla až do vyšehradsk­ého nálezu považována za největší sakrální stavbu v Praze. Kvůli náročné stavební technologi­i archeologo­vé předpoklád­ají, že se na budování chrámu mohli podílet architekti odchovaní byzantskou školou či přímo zdejší experti.

NEJ symboličtě­jší naleziště Nejstarší chrám v Praze a věkem druhý kostel postavený v Čechách. Kostel Panny Marie byl založen prvním historicky doloženým knížetem Bořivojem I. před rokem 885. To je jeden z mnoha archeologi­ckých nálezů na jednom z nejsymboli­čtějších míst, spjatých od nepaměti s českou státností. Zde, na Pražském hradě, pracují archeologo­vé již od poloviny 19. století.

Kostelík Panny Marie a další křesťanské svatyně, rozlohou nevelké, měly ovšem v areálu přemyslovs­kého hradu obrovský duchovní význam. Obkličoval­y mytickou výšinu Žiži, ohňovou svatyni a symbol dávných pohanských kultů. Symbolicky tím přemáhaly dávný a k zániku odsouzený svět.

V interiéru kostela Panny Marie je i hrob knížete Spytihněva z přelomu 9. a 10. století a jeho choti. V prostoru mezi chrámem sv. Víta a budovou Starého proboštstv­í lze nalézt deskou přikrytý prostor vykopávek, který si lze prohlédnou­t skrze ozdobnou mříž ze III. hradního nádvoří. Prostranst­ví v sobě skrývá základy biskupské kaple sv. Mořice z 11. století a jihozápadn­í část románské baziliky sv. Víta. Ze sakrálních staveb raného středověku badatelé v těchto prostorách odhalili severní zakončení románské chodby, která spojovala chrám sv. Víta s kostelem sv. Bartoloměj­e. Ten zůstává skryt pohledům návštěvník­ů pod III. hradním nádvořím.

V 70. letech 20. století bylo objeveno kostrové pohřebiště elity přemyslovs­kého státu z konce 9. až počátku 11. století v Lumbeho zahradě za Jízdárnou Pražského hradu.

Z 80. let pocházejí výzkumy, které upřesnily podoby románského knížecího paláce. Velké objevy přinesly také 90. léta, opět v Lumbeho zahradě. Vědci našli fragmenty dílen i obytných domů z období pravěku. Odhalili také kostrové hroby kultury se šňůrovou keramikou a ze starší doby bronzové. NEJ opatrnější kupec Nádoba s přibližně tisíci mincemi s českým lvem vyraženým na proslulých kutnohorsk­ých mincích se na denním světle objevila před deseti lety v proluce mezi Štěpánskou a Školskou ulicí v centru Prahy. Šlo o jeden z největších nálezů mincí v hlavním městě. Pod práh gotického domu je opatrný kupec skryl zřejmě v neklidném věku okolo poloviny 15. století.

Metropole českého království sice tehdy měla za sebou husitské války, ale neklidná doba bezkráloví po smrti krále Albrechta trvala dál.

Mince několik měsíců konzervova­li a ošetřovali odborníci. Později jimi rozšířili numizmatic­ký depozit městského muzea.

NEJ záslužnějš­í výzkum Pod někdejšími kasárnami Jiřího z Poděbrad na náměstí Republiky se skrýval fascinujíc­í svět z časů vrcholného středověku. Ten byl postupně odkrýván při jednom z největších záchrannýc­h archeologi­ckých výzkumů. Ten souvisel s výstavbou, během níž se bývalá kasárna proměnila v nablýskané obchodní centrum. Palladium později kromě někdejších vojenských objektů zakrylo i relikty kapucínské­ho kláštera a novoměstsk­ých domů zahrnutých v objektu.

V místech budoucího obchodu archeologo­vé odhalili osídlení z 12. století. To překvapivě prokázalo, že tento areál byl součástí pražských měst dříve, než se až dosud historici domnívali. Pod nánosy země se ukrývalo také torzo kdysi rozsáhlého kamenného paláce s odpadní jímkou.

Okolo roku 1350 v těchto místech založili novoměstšt­í patricijov­é Jakubův špitál a menší kostel zasvěcený Panně Marii. Obě stavby však nepřečkaly bouře husitské revoluce v 15. století.

 ??  ??
 ?? Foto: Zoo Praha ??
Foto: Zoo Praha
 ??  ?? Kostel na Vyšehradě Základy chrámu na Vyšehradu jsou větší než rotunda na Pražském hradě. Podle archeologů to byl největší chrám na území obývaném západními Slovany. Kostel měl neobvyklý čtvercový půdorys se třemi apsidami, tzv. trikoncha (obrázek...
Kostel na Vyšehradě Základy chrámu na Vyšehradu jsou větší než rotunda na Pražském hradě. Podle archeologů to byl největší chrám na území obývaném západními Slovany. Kostel měl neobvyklý čtvercový půdorys se třemi apsidami, tzv. trikoncha (obrázek...
 ??  ?? Trilobiti v Praze S pátráním po trilobitec­h je to v metropoli těžké, protože většina pražských lokalit je už prohledaný­ch a prázdných. Pěkné exempláře však můžete vidět v trojské zoo, pokud si projdete paleontolo­gickou stezku pojmenovan­ou Stopy v čase.
Trilobiti v Praze S pátráním po trilobitec­h je to v metropoli těžké, protože většina pražských lokalit je už prohledaný­ch a prázdných. Pěkné exempláře však můžete vidět v trojské zoo, pokud si projdete paleontolo­gickou stezku pojmenovan­ou Stopy v čase.
 ??  ?? 2004 Kvůli výstavbě Palladia probíhal velký výzkum na náměstí Republiky. Archeolog Petr Juřina ukazuje nalezený kachel. 2x foto: Archiv MAFRA
2004 Kvůli výstavbě Palladia probíhal velký výzkum na náměstí Republiky. Archeolog Petr Juřina ukazuje nalezený kachel. 2x foto: Archiv MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia