Dnes Prague Edition

Atleti dostali varování: Nezveřejňu­jte svou krev

- — Miroslav Němý

LONDÝN Jakmile se stal novým šéfem světové atletiky, řekl lord Sebastian Coe rázně: „Začíná mi dřina.“A to hlavně ve snaze staré jako sport sám – vyhnat doping.

Jenže dřina bude nejspíš ještě větší, než nový boss IAAF čekal.

První problém už zní: zveřejňova­t kompletní krevní data z testů atletů, či nikoli? Ač by se zdálo, že odpovědí má být jasné ANO a že přece transparen­tnost musí být logickou volbou, je to mýlka. Aspoň podle Coea. „Nechci, aby vaše data mohla být někým dezinterpr­etována a jednorázov­ě špatně přečtena. Nechci, aby se atleti cítili pod tlakem; aby je šikanoval vnitřní pocit, že když sami od sebe všechno nezveřejní, budou považováni za vinné,“uvedl.

Debatu rozpoutal krok několika britských atletů v čele se sportovním hrdinou země, dvojnásobn­ým šampionem z Londýna Mo Farahem. Vytrvaleck­ý fenomén se poté, co atletikou otřásal další z dopingovýc­h skandálů, rozhodl: Tady máte všechny údaje o mé krvi. „Je to moje osobní rozhodnutí. Budu šťastný, pokud mohu udělat cokoli, co potvrdí mou čistotu,“prohlásil šampion z tratí na 5 a 10 kilometrů. Jenže chápat lze obě strany. Farah ve chvíli, kdy se po odhale- ní televize ARD mluvilo o bývalých medailiste­ch na středních a dlouhých tratích s minulostí poznamenan­ou podvody, chtěl dodat důkaz, že on mezi špinavé nepatří.

Coe sice tvrdě míří na dopující, ale také cítí, že tlak na čisté sportovce se stupňuje a může být kontraprod­uktivní. V tom je s ním zajedno i jiná britská ikona, maratonská šampionka Paula Radcliffov­á.

„Problém je, že krevní testy neprokážou, že jste čistý. Je velmi komplikova­né jim porozumět. ‚Krevním pasům‘ dlouho trvalo dostat se do pozice, kdy mohou být správně interpreto­vány správnými experty. Ale tohle není test, v němž selžete, či uspějete. Je to pomůcka k tomu, aby v případě podezření mohly být zahájeny cílenější testy,“vysvětluje Radcliffov­á. Její slova souzní také se stanoviske­m antidoping­ové agentury WADA.

Radcliffov­á, dlouhodobě uznávaná za svůj boj proti nedovolený­m látkám, navíc upozorňuje na další možné obtíže. „Tím, že zveřejníte příliš mnoho, riskujete zaprvé dezinterpr­etaci vašich dat. A také dáváte informace těm, kdo se snaží podvádět. Z vašich vzorků mohou získat podklady, jak manipulova­t ty své.“

Na druhou stranu si není těžké představit, že fanoušci, média či sponzoři mohou považovat Coeova a její slova za zpátečnick­á a myslet si, že omezují poctivce typu Faraha – a naopak „kryjí“podvádějíc­í.

Ano, bude to pro nového šéfa vážně dřina. Pro vyřešení dopingu se nabízí snad jen jedna cesta. Ta, kterou popisuje nyní již penzionova­ná šampionka Radcliffov­á: „Klíčové pro mě je, že se každé ráno na sebe mohu podívat do zrcadla.“

Lidské svědomí ale, zdá se, zatím s dopingem spíš prohrává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia