Dnes Prague Edition

Jsem tady! Český talent má šanci, aby zazářil v Ajaxu

Kam to asi dotáhne, když v sedmnácti kope za Ajax? Fotbalové Česko má talent! Levák Václav Černý prožívá sezonu, která může být zlomová.

-

Jan Palička, Michael Havlen reportéři MF DNES

AMSTERDAM O víkendu nastoupil poprvé, a než se nadál, na klubovém Facebooku už frčel dvouminuto­vý medailonek z premiéry.

Jak si nervozitou kouše nehty. Jak ho mazák Heitinga pro povzbuzení poplácá po tváři. Jak se převléká do červenobíl­ého dresu s číslem 32. Jak dostává poslední rady od trené- ra De Boera. Jak ve fialových kopačkách připravuje gól.

Vězte, že krátký dokument hlásí po čtyřech dnech přes půl milionu zhlédnutí. A to hrál Václav Černý jen posledních 14 minut.

Jaké to asi bude, až nastoupí od začátku? A jaké to bude, pokud se v Ajaxu vypracuje mezi stálice?

„Nepředbíha­l bych, Vašík je pořád teprve na začátku,“krotí euforii táta Václav, expert na mládežnick­ý fotbal. V sobotu byl u toho, když junior rozvášnil naplněnou arénu v Amsterdamu. S manželkou se přijel podívat na zápas proti Tilburgu (3:0) a měl osudové štěstí, že viděl syna hrát.

Osmnáct bude Černému teprve v říjnu, proto je zřejmé, že Česko má talent. Na poslední minuty nastoupil mládenec také včera ve 4. předkole Evropské ligy proti Jablonci. Hostující trenér Šilhavý mu při střídání stiskl dlaň a Černý hned na křídle zaujal úspěšnou kličkovano­u proti obránci Novákovi. Lehce znuděný stadion chvilkově ožil, mladý Čech se lidem líbil. Výsledek (jen 1:0) už méně.

Ve vyhlášené „firmě“na hvězdy Černého výkony jsou od víkendu velkým tématem. Mrštný kluk z Příbrami to dokázal. Z proslulé líhně Ajaxu se prosadil až do áčka. „Vaškovi přeju, aby se chytil,“řekl jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Černému skládá kompliment­y kdekdo, protože bývá pravidlem: kdo uspěje ve škole Ajaxu, je připravený na velký fotbal.

Jistě můžete namítnout, že spousta talentů odpadla, protože se nedokázala přizpůsobi­t silovějším­u a dravějšímu stylu dospělých, ale to nemusí být Černého problém. Odolal už jiným nástrahám, což táta-trenér dosvědčí: „Patnáct let, to bývá první vážná zkouška. Fyzický růst je bouřli- vý, fotbal začíná víc bolet, souboje jsou tvrdší, tréninky intenzivně­jší. K tomu první lásky, první ochutnání zakázaného, přestup ze základní školy na internát... Je to test, který ukáže, jak má kdo fotbal rád.“

Černý junior fotbal miluje, to se o něm ví. Nástrahy v patnácti letech ustál, teď musí ustát přechod do áčka Ajaxu a první sladký polibek popularity. „Nikdy jsem si nehrál na něco, co nejsem, proto doufám, že se neměním ani teď. Čím líp se budu v Ajaxu učit, tím rychleji se do toho dostanu,“říkal během jara.

Můj život mezi legendami Podle chrochtavé­ho nizozemské­ho přízvuku byste nepoznali, že Černý je cizinec. Všude kolem něj se míhají legendy, které v Ajaxu začínaly a pak uchvátily svět.

Hlavní trenér Frank de Boer odehrál 112 zápasů za nizozemsko­u re- prezentaci, jeho asistent Dennis Bergkamp patřil k nejcennějš­ím střelcům své doby, trenér béčka Jaap Stam vyhrál tři anglické tituly s Manchester­em United. Když se podíváte do kanceláří, můžete potkat někdejšího rychlonožk­u Marka Overmarse a skvělého brankáře Edwina van der Sara, kteří v Ajaxu pracují na pozicích šéfa mládeže a ředitele marketingu. „Jejich kariéry jsou pro mě výzvou,“říká Černý zarputile.

V minulé sezoně vstřelil důležité góly v juniorské Lize mistrů, za mladý Ajax patřil k nejlepším a teď povýšil. Pravda, pomohlo mu zranění konkurentů z levého křídla Fischera a Younese, ale český talent by dostal šanci i tak: „Teď to jde hodně rychle a rád bych se za týden dostal i do Jablonce. Byl bych na chvilku doma, viděl se s rodinou – a hraje se o velký postup.“

Kdo půjde dál? Černý, či Jablonec?

 ?? Foto: Ajax TV ?? Premiéra Václav Černý o víkendu poprvé nastoupil za dospělý tým Ajaxu.
Foto: Ajax TV Premiéra Václav Černý o víkendu poprvé nastoupil za dospělý tým Ajaxu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia