Dnes Prague Edition

NEJLEPŠÍ SKLÁŘI

Seznam, ceny, kontakty

-

Pivo, hokej a modelky? Ne, nejlepší zvuk má ve světě české sklo. Broušené mísy, poháry a vázy, barevné lampy, lustry, ale i bižuterie, šperky nebo vitráže. Výrobky z českých skláren najdete po celém světě. Historie řemesla, které má největší tradici na severu Čech, sahá hluboko do minulosti.

„České sklářství má u nás mnohasetle­tou tradici, získalo si výbornou pověst a postavení ve světě a bylo jedním z důležitých exportně zaměřených oborů českého průmyslu,“řekl Jiří Říha, předseda spolku České umění skla.

Křišťálové lustry i lampy tifany

Sklářská výroba je podle něj velmi rozmanitá. „Sklo může být broušené, pískované, malované, ryté… Všechno ale začíná už u sklá- ře foukače a brusiče. Pod jejich rukama pak vznikají nejen skleničky a bižuterie, ale také třeba křišťálové lustry, urny nebo vitráže a lampy ve stylu tifany,“vysvětlil Říha.

Skláři si nové talenty shánějí už na školách. „Česká republika si stále drží evropský primát v počtu škol se sklářským zaměřením, počínaje učňovským školstvím, středním a vyšším odborným školstvím a konče vysokými školami s ateliéry skla a designu. Spolupráce s budoucími zaměstnanc­i tedy začíná již za doby jejich studií. Naši sklářští mistři mají cit pro výběr vhodného nového pracovníka a poznají jeho talent,“řekl marketingo­vý ředitel irmy Bohemia Machine Jiří Valenta. Než se sklář stane opravdovým mistrem ve svém oboru, může to trvat i více než deset let. Takzvanou mistrovsko­u sklářskou prací jsou podle Valenty zejména výrobky, které jsou náročné na foukání, broušení či dekorování. „Zvláštní kapitolou jsou jedinečné designové kousky,“upozornil Valenta.

Lákavá práce v zahraničí

Skláři si podle čerstvých statistik přijdou v průměru na jedenadvac­et tisíc korun měsíčně. Samozřejmě si lze vydělat i víc, záleží na specializa­ci, zkušenosti a hlavně zručnosti. „ Je paradoxní, že nejvyšší mzdy jsou v oboru výroby obalového skla a nižší mzdy jsou v ruční a strojní výrobě užitného a dekorativn­ího skla, lustrů a skleněné bižuterie. Bohužel, zvláště kvůli výši mzdy, která většinou nedosahuje výše platů ve sklářství v západní Evropě, někteří naši sklářští mistři odešli za prací do zahraničí,“posteskl si Říha.

Obor je podle něj také citlivý na ekonomic- kou a politickou kondici doby. „Poslední kritická období pro české sklářství byla privatizac­e a pak nedávná světová ekonomická krize. Kvůli těmto dvěma obdobím zaniklo několik významných českých skláren, například Jihlavské sklárny Bohemia nebo jedna z nejstaršíc­h skláren ve Škrdlovicí­ch,“dodal předseda sklářského spolku.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia