Dnes Prague Edition

Uprchlíkem nedaleko Domažlic

-

Zápisník Jakub Pokorný reportér MF DNES

Jako chodec jsem ještě tak důkladnou prohlídku nezažil. V úterý jsem se vypravil na výlet na Čerchov a kontrolova­li mě nedaleko Domažlic policisté. Podotýkám, že oba byli korektní a zdvořilí. Uprchlická krize však policisty uvedla do pohotovost­i.

Procházel jsem po cyklostezc­e vedle silnice, když na ní zabrzdila policejní Škoda Yeti. Prý ať zastavím, volali policisté. Možná je ponouklo to, že jsem měl kvůli zimě na hlavě kapuci a nebylo mi zřetelně vidět do tváře.

„Takhle na první pohled vypadá každý jako uprchlík,“poznamenal jeden ze zasahující­ch, ten vyšší a hodnější. Ten druhý se zatím vydal k autu, aby prolustrov­al moji občanku.

Přitom se podrobně vyptávali, kde bydlím a co na Domažlicku pohledávám. „To víte, máme tady problémy s drogami,“vysvětlil opět vyšší, hodnější policista, když zjistil, že jsem Čech. Pak mě poprosil, abych mu ukázal obsah batohu, tak jsem vyskládal na asfalt foťák, pohledy a všechno ostatní.

Policisté se ještě divili, proč nemám mapu a svačinu, když jsem turista, ale zdálo se, že mi začínají věřit. Nakonec se omluvili za zdržení a já mohl pokračovat. Následovní­ci Jana Skadkého Koziny zkrátka hlídají hranici poctivě.

Jakmile jsem po chvíli míjel dělníky na lešení hotelu v Babylonu, volal jeden na druhého: „Hele, uprchlík, jde směrem ke kempu!“Lidé už jsou ze zpráv o migrační vlně opravdu vystresova­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia