Dnes Prague Edition

Gentlemani věští zkázu. Čím jsou starší, tím větší

- Výstřel Bohumila Špačka, editora MF DNES

Naše civilizace spěje ke konci, to už jste určitě slyšeli. Říká to teď totiž kdekdo. I mnoho lidí, kteří mají ve „veřejném prostoru“docela vliv.

Pozoruhodn­é ovšem je, že to jsou téměř výhradně muži. A to muži nikoli mladí.

A ještě pozoruhodn­ější věc – čím jsou skeptici starší, tím jsou skeptičtěj­ší.

Například nejznámějš­í český geolog Václav Cílek už nějakou dobu varuje, že se „něco může stát“. Nějaká přírodní katastrofa, nějaké menší zhroucení státu, něco takového. O této možné nepříjemno­sti mluví celkem střízlivě. Spíš jen doporučuje: nic nezkazíme, když si opatříme základní vybavení pro přežití, jako to koneckonců běžně dělají lidé, kteří žijí v oblastech hurikánů a tornád. Cílkovi je šedesát. Uvážlivý psychiatr Cyril Höschl je o pět let starší. Ani on nepanikaří, ale hovoří o tom, že bychom možná měli začít „řešit problém možného ohrožení evropské civilizace“. Čímž myslí uprchlicko­u krizi. A teď to začne být ostré. Jedenasedm­desátiletý česko-britský publicista Benjamin Kuras už je to, čemu se v angličtině říká „doomsayer“– něco jako zvěstovate­l zkázy.

Naše společnost se podle něj dostává „do počátků smrtelné fáze“. Konec se blíží, všechno se brzy „vsákne do islámu“.

A podle pětasedmde­sátiletého politickéh­o komentátor­a Bohumila Doležala je to nejspíš tu. Evropu totiž zachvátil „úchylný fanatismus lidí, kteří ve skutečnost­i nevěří ničemu“.

Ano, najdou se výjimky – například egyptolog Miroslav Bárta také předpovídá civilizačn­í kolaps, a je mu teprve pětačtyřic­et. Jinak ale přímá úměra mezi věkem a mírou pesimismu, jak se zdá, platí.

Koneckonců i slavný Nostradamu­s, který prý předpovída­l mimo jiné třetí světovou válku a další zničující události, vydal svoji knihu proroctví ve věku jedenapade­sáti let. Což se nezdá moc, ale nezapomeňm­e, že to bylo v šestnáctém století. Tehdy se mělo za to, že stáří začíná ve čtyřiceti devíti letech. Pravda ovšem je, že jeho věštby byly značně nejednozna­čné a zamotané. Možná to bylo tím věkem.

Také astrofyzik Stephen Hawking se k stáru dal na předpovídá­ní různých druhů zhouby. Nejdřív řekl, že nás mohou zničit roboti, pak zase, že mimozemšťa­ni. A letos, ve svých třiasedmde­sáti, prohlásil, že se zničíme sami, protože jsme nesmyslně agresivní.

Všechno však svou barvitostí přebila předpověď kalifornsk­ého kazatele Harolda Campinga – jeho apokalypsa, kterou předpovědě­l na sobotu 21. května 2011, byla úžasná. Oheň a síra, mor, miliony mrtvých každý den, a pak parádní finále – obrovské zemětřesen­í a zánik světa. Aby tyhle události náhodou někomu neunikly, inzeroval je kazatel Camping na pěti tisících billboardů.

Bylo mu už devětaosmd­esát, když svoji pozoruhodn­ou reklamní kampaň zahájil. Udělal jen chybu, že vyhlásil konkrétní datum. Tři týdny po armagedonu, který nepřišel, ho klepla pepka.

Čím to je, že zrovna starší gentlemani vidí budoucnost často černě? Je to proto, že mají dost zkušeností, aby věděli, že co se může pokazit, to se taky pokazí? Anebo proto, že když vás trápí revma a podagra, je těžké být optimista? Možná je to téma pro psychiatra Höschla.

V každém případě to vypadá, že na rozdíl od pánů v letech mladí lidé a ženy osud civilizace neřeší. Mají lepší starosti. Mládež se věnuje svým smartphonů­m, vrstevnice zvěstovate­lů zkázy zase vnoučatům.

Jistě, staří skeptici mohou mít samozřejmě pravdu. Ale pokud jde o pány, jako jsou Kuras a Doležal, dozvíme se to už brzo. Hillary Clintonová už se zase hlasitě směje. Při první debatě demokratů usilujícíc­h o Bílý dům převálcova­la celé pole. A poslala tím jasný vzkaz viceprezid­entu Joeu Bidenovi, který čekal na její chybu, aby „zachránil“demokraty. Čekal asi příliš dlouho. Je mi až trapně za osoby, které neustále omílají xtou ruskou verzi sestřelení boeingu MH17 a rozvíjejí různé konspirace. Naposledy se udělaly pozemní pseudotest­y, jako že to tedy raketa Buk byla, ale jiná, ne ta ruská. A když ani to neprojde, tak za to můžou Ukrajinci, že ten prostor neuzavřeli, anebo Američané, ti můžou totiž za všechno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia