Dnes Prague Edition

Praha.idnes.cz Mezi Pražany je 80 tisíc zbraní

Desítky tisíc střelných zbraní obsahuje arzenál, legálně vlastněný v metropoli. Pražané by mohli do pole postavit solidně vybavenou jednotku.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata PRAHA Česká armáda má v Pražanech obstojnou konkurenci. Povolení držet zbraň má v metropoli 34 431 lidí, například ministerst­vo obrany má v resortu 28 351 lidí.

Ale nejde jen o zbrojní průkazy. „V metropoli je podle aktuálních údajů 82 473 kusů zbraní,“konstatuje Andrea Zoulová z pražského krajského policejníh­o ředitelstv­í.

O tom, že je v hlavním městě zbraní opravdu dost, svědčí i čísla nedávné zbraňové amnestie. Při ní lidé odevzdali 770 krátkých i dlouhých zbraní, což bylo druhé nejvyšší číslo v Česku.

Navzdory tomu Praha není „nejozbroje­nější kraj“, tím jsou v součas- nosti sousední střední Čechy s více než 100 tisíci registrova­ných zbraní. Navíc na rozdíl od zbytku republiky počet žadatelů o zbrojní průkaz v hlavním městě už několik let po sobě klesá.

„Je to dlouhodobý trend,“potvrzuje Jan Daněk z pražské policie.

Zlatá devadesátá Zbrojařský boom totiž v Praze již proběhl, a to v divokých 90. letech minulého století. Do té doby se datuje i nejvíce trestných činů spáchaných střelnou zbraní. Tehdy se roční počet vražd na území metropole pohyboval okolo čísla 50, přičemž ve čtvrtině případů šlo o zastřelení.

Dnes už střelné zbraně v horních příčkách statistik zločinnost­i nefigurují. „Kriminalit­a spáchaná střelnou zbraní, bez rozlišení, zda legální či nelegální, se dlouhodobě pohybuje pod dvěma procenty zjištěných násilných trestných činů,“upozorňují zástupci organizace Lex, sdružení na ochranu práv majitelů zbraní.

A policisté jim dávají za pravdu. Podstatně nebezpečně­jší jsou klasické, volně dostupné nástroje. Nože, nůžky, kámen, kladiva, sekyry, ale třeba i klíče patří dnes mezi nejfrekven­tovanější zbraně, použité při násilné kriminalit­ě. S maketami či dostupnými plynovými pistolemi pak nejčastěji probíhají přepadení bank, obchodů či pump.

Dostat se k pistoli či revolveru totiž není úplně jednoduché.

Adept na zbrojní průkaz musí být starší 21 let. Mezi další podmínky patří takzvaná zdravotní způsobilos­t. Lékařská prohlídka nemusí skončit jen u praktika. Ten totiž může nařídit i další prohlídku, například u psychologa. Pak následují odborné zkoušky a cvičné střelby. „Zkoušky nezvládne okolo 25 procent uchazečů,“uvádí zkušební komisař Jiří Malaník. Síto je nastaveno tak, že zkouškami by neměl projít nikdo nesprávný.

A výrazně těžší cestu dnes mají zločinci i k nelegálním zbraním. Ve zmiňovanýc­h 90. letech se neregistro­vané pistole či revolvery daly sehnat třeba na burze v Libni. Poloautoma­tická zbraň z tohoto trhu figurovala například v první kauze nájemné vraždy, kterou v roce 1994 řešil pražský městský soud. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka jsou ale stále problémem například znehodnoce­né zbraně uvedené zpět do střelbysch­opného stavu.

„Znehodnoce­né zbraně se nezapisují do registru,“říká Hanták s tím, že právě to ztěžuje vyšetřován­í trestných činů.

Nejčastějš­ím motivem pro pořízení zbrojního průkazu a pistole či revolveru jsou podle expertů obavy o rodinu a majetek. „Moje přítelkyně byla přepadena, bydleli jsme tehdy v místech, kam se stahovali narkomani. Hodně se tam kradlo,“vysvětluje pražský grafik Robert Pavlíček, proč si pořídil povolení a koupil devítimili­metrový Glock 17. Jde o zbraň, která podle obchodníků se zbraněmi patří mezi nejžádaněj­ší na trhu. „Pocit ohrožení každý vnímá individuál­ně. Ovlivněn může být třeba i informacem­i médií,“upozorňuje psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia