Dnes Prague Edition

Designéři sestrojili inteligent­ní zastávku. Je však jen na okrasu

Wi-fi, nabíječka na mobil a dotykový monitor. Tím vším by mohly disponovat zastávky MHD. První prototyp stojí Na Příkopě.

- Adam Váchal redaktor MF DNES

PRAHA Praha má novou zastávku MHD. Paradoxně u ní ale nestaví žádné autobusy a tramvaje. V ulici Na Příkopě nedaleko Václavskéh­o náměstí stojí pouze jako ukázka toho, jak by do budoucna mohly vypadat skleněné přístřešky, pod kterými se cestující skrývají při čekání na svůj spoj. „Naším cílem je ukázat, že by se výrazným způsobem mohla zatraktivn­it tvář Prahy,“říká designér Michal Froněk z iniciativy Pro lepší město.

Právě tato iniciativa má model moderního zastávkové­ho přístřešku v pozitivním smyslu na svědomí. V rámci mezinárodn­í přehlídky Designblok ho vystavila právě v ulici Na Příkopě, kde si ji mohou kolemjdouc­í do úterý 27. října prohlédnou­t a také vyzkoušet. Přístřešek totiž neslouží pouze jako kryt před deštěm. Umí cestujícím nabít mobil, nabízí připojení k wi-fi a jed- nu z jeho bočních stěn tvoří dotyková tabule, jejíž pomocí si lidé mohou najít nejbližší spoj, hledat v interaktiv­ní mapě Prahy či zjistit další užitečné informace.

Autory modelu takzvaného zastávkové­ho přístřešku nové generace jsou dva mladí designéři – Eduard Herrmann a Matěj Coufal. Ti se svým návrhem uspěli ve studentské soutěži. „Nechali jsme se inspi- rovat řekou, která protéká českým hlavním městem a odjakživa je jeho nedílnou součástí, která výrazně utváří i jeho charakter. Návrh má působit sice konzervati­vně, přitom však spontánně a nenápadně,“popisuje záměr Eduard Herrmann. Pražané si však přístřešku s největší pravděpodo­bností příliš dlouho neužijí. Po skončení venkovní výstavy v rámci Designblok­u z ulic města nadobro zmizí. Výrobu zastávky totiž spolufinan­covala společnost BigBoard. Ta je přímým konkurente­m firmy JCDecaux, která se v Praze stará o městský mobiliář a na oplátku má na něm umístěnou reklamu. Do doby, než městu se zmíněnou společnost­í vyprší smlouva, tedy do roku 2021, tak BigBoard nové přístřešky do centra města nerozmístí. Firmě pravděpodo­bně nepo- může ani příslib, že je Praze poskytne zdarma.

Chytrý zastávkový přístřešek na MHD není jedinou novinkou, která se v Praze v rámci Designblok­u představí. V ulici Na Příkopě stojí od včerejšího dne také pětice speciálníc­h kol. Těch by podle společnost­i Social Bicycles mohlo být už příští rok v ulicích města na tři sta, a to v rámci projektu bikesharin­gu, který tato firma opět ve spolupráci s BigBoardem chystá. Na rozdíl od inteligent­ního přístřešku by se však tento plán měl příští rok opravdu uskutečnit.

Zatímco většina chystaných projektů sdílení kol narazila na komplikace s umístěním stanovišť pro bicykly, systém Social Bicycles je nevyžaduje vůbec. Na každém kole je umístěn elektronic­ký systém, který obsahuje vše nutné k zapůjčení kola. To je možné uzamknout kdekoliv po městě. Podobně jako růžová kola, která půjčuje firma Rekola.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Moderní zastávka Nabít si telefon, připojit se na internet. To všechno nabízí nová moderní zastávka, která je v rámci akce Designblok k vidění v ulici Na Příkopě.
Foto: František Vlček, MAFRA Moderní zastávka Nabít si telefon, připojit se na internet. To všechno nabízí nová moderní zastávka, která je v rámci akce Designblok k vidění v ulici Na Příkopě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia