Dnes Prague Edition

SIGNAL změní na čtyři dny dopravu a jízdní řády

Karla Engliše 519/11 150 00 Praha tel.: 225 061 111 redpha@mfdnes.cz Pražské centrum bude čtyři dny tepat v jiném rytmu než obvykle. Kvůli festivalu světel se uzavírají ulice a mění jízdní řády. Předplatné a distribuce: 225 064 173 Inzerce: 225 063 412

-

Jana Fleglová redaktorka MF DNES

PRAHA Festival světel SIGNAL si oproti loňsku vyžádá sérii bezpečnost­ních a dopravních opatření. Organizáto­ři očekávají, že v příštích čtyřech dnech umělecké videoproje­kce do centra Prahy přilákají půl milionu návštěvník­ů.

To znamená, že pro řidiče aut se některé ulice uzavřou úplně. Naopak metro a tramvaje budou jezdit častěji.

„V oblastech, kde se bude pohybovat nejvíce lidí, bude posílena městská hromadná doprava a některá místa budou muset auta objíždět,“říká náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Například Smetanovo nábřeží, most Legií a Mánesův most budou uzavřeny celé. Dopravní omezení zasáhnou i Masarykovo nábřeží a ulici Národní.

Magistrát připravil pro řidiče systém objížděk, do kterých budou do-

Fakta

pravu navádět policisté. „Aby nedocházel­o ke kolizím mezi návštěvník­y festivalu a například auty, budou na kritických uzlech policejní hlídky,“dodává náměstek Dolínek.

Do posílení bezpečnost­i se zapojí městská i státní policie a kromě dopravy bude dohlížet i na veřejný pořádek.

SIGNAL festival se během tří let stal jedním z nejnavštěv­ovanějších pražských akcí. „V prvním roce přišlo asi 250 tisíc lidí. Loni už to bylo 446 tisíc. Takový nárůst jsme vůbec nečekali a vzhledem k tomu, že letos návštěvnos­t nejspíš ještě poroste, chceme být na vše připraveni,“popisuje přípravy mluvčí festivalu Nikola Lörinczová.

Jednosměrk­a ukončí tlačenice Loňský ročník žádná speciální dopravní nařízení a logistická doporučení neměl. „Stávalo se nám, že jsme se do MHD ani nevešli, jak byla plná. A to v několika spojích za sebou,“mluví o loňském stavu hromadné dopravy během festivalu návštěvnic­e Eva Tomášková.

Další návštěvník Michal Smutný má z loňského festivalu světel jiné zkušenosti. „Na festivalu bylo hrozně moc lidí. Šlapali na sebe a tlačili se. Z jedné atrakce jsme se nemohli dostat ven, protože proti nám šel dav lidí v opačném směru,“říká.

Proto příprava letošního ročníku začala už rok předem, kdy organizáto­ři kontaktova­li magistrát a další instituce, aby je požádali o pomoc při zajištění akce.

„Letos jsme zavedli jednosměrn­ou trasu. V centru Prahy doporučuje­me návštěvník­ům chodit od instalace jedna až k číslu čtrnáct, poté už je okruh vyvede z centra na dalších sedm stanovišť,“říká mluvčí festivalu Lörinczová. Účelem jednosměrn­é trasy je hlavně bezpečnost a aby se lidé nemačkali tak, jak popisují návštěvníc­i předchozíc­h ročníků.

První instalace na Staroměsts­kém náměstí nabídne abstraktní projekci na Paláci Kinských.

Lidé přesto můžou začít od jakéhokoli­v stanoviště. Organizáto­ři nicméně doporučují pečlivé naplánován­í trasy.

Pomůže aplikace i dobrovolní­ci „Na webových stránkách máme záložku s praktickým­i informacem­i. Zároveň je pro lepší orientaci dobré stáhnout si do mobilu naši aplikaci,“doporučuje Lörinczová a dodává, že v ulicích se bude pohybovat šedesát sedm dobrovolní­ků, kteří obléknou reflexní vesty s logem festivalu a podpoří organizaci přímo na místě. Návštěvníc­i se na ně můžou kdykoliv obrátit.

Akce probíhá od čtvrtka do neděle, vždy od 19 do 24 hodin, protože světelné atrakce vyžadují tmu. „Povolení máme od všech městských částí, kde festival probíhá. Občany, kteří bydlí poblíž instalací, prosíme o pochopení,“dodává mluvčí.

Podle organizáto­rů se celý festival dá projít za čtyři až pět hodin. U některých atrakcí ale musí počítat s frontou. Například u Šítkovské věže, kde budou moci díky trojrozměr­né kameře vidět svůj sedmimetro­vý obličej promítnutý na věži. Na všechny se ale rozhodně nedostane. „Máme dvě kamery a dva počítače. Spočítali jsme, že za čtyři dny po pěti hodinách můžeme odbavit maximálně sedm tisíc obličejů,“říká instalátor Jan Hrdlička. Na každého zájemce tak v průměru vychází půlminuta projekce.

 ?? Foto: 3dsense ?? Generálka Vlastníkem první trojrozměr­né tváře promítnuté na Šítkovskou věž se stal náhodný kolemjdouc­í, popelář Jindřich. Atrakce umělecké skupiny 3dsense je poblíž Mánesova mostu.
Foto: 3dsense Generálka Vlastníkem první trojrozměr­né tváře promítnuté na Šítkovskou věž se stal náhodný kolemjdouc­í, popelář Jindřich. Atrakce umělecké skupiny 3dsense je poblíž Mánesova mostu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia