Dnes Prague Edition

Teror: zatím kalašnikov­y, příště yperit Vše o nebezpečí IS

Islámský stát má chemické zbraně. Pokud bude moci, nebude váhat je použít i při teroristic­kých útocích.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Příště mohou být útoky teroristů z Islámského státu ještě daleko horší, varoval včera francouzsk­ý premiér Manuel Valls, když požadoval prodloužen­í výjimečnéh­o stavu ve Francii o tři měsíce. „Nesmíme nic vyloučit. Víme, že existuje hrozba chemických či biologický­ch zbraní,“dodal varovně Valls.

Není to prohlášení, které je možné brát na lehkou váhu. Série pátečních atentátů v Paříži ukázala, že teroristé z Islámského státu zatím svůj zbrojní arzenál nevylepšil­i. Nasadili stejnou výzbroj jako v lednu, tedy „pouze“kalašnikov­y a klasické výbušniny.

To však nemusí při příštích útocích platit. Už v září citovala britská BBC zdroj z americké vlády, podle něhož jsou Spojené státy přesvědčen­y, že Islámský stát (IS) vyrábí a používá chemické zbraně. „Používají yperit. Víme, že ano,“prohlásil nejmenovan­ý americký činitel. Jednotky IS použily podle něj yperit

Podrobný přehled najdete v mapě na stranách 10 a 11

v práškové formě přidaný do dělostřele­ckých a minometnýc­h granátů jak na frontě v Iráku, tak v Sýrii. Použití chemických zbraní ze strany Islámského státu potvrdila už před několika měsíci také organizace Lékaři bez hranic. „Není to nic sofistikov­aného,“připomněl pro americký Newsweek chemický inženýr Scott Savitz, který dodal, že yperit byl vyvinut už za první světové války.

Výroba a vlastnictv­í chemických zbraní v Islámském státu by proto nebyly nic překvapují­cího. Proti vlastním občanům je v počáteční fázi války v Sýrii používal i režim Bašára Asada. Až hrozba mezinárodn­í intervence loni donutila Damašek zásoby chemických zbraní předat inspektorů­m OSN a následně byly zničeny. Jedním z důvodů razantní- ho zásahu mezinárodn­ího společenst­ví se staly přitom právě obavy, aby se chemické zbraně nedostaly do rukou teroristů z IS. Podle západních tajných služeb je však možné, že část zásob zničena nebyla nebo že na stranu IS přešli specialist­é, kteří zbraně pro syrský režim vyráběli.

Jak mohou být chemické zbraně v rukou teroristů nebezpečné, ukázaly v roce 1995 útoky sekty Óm šinrikjó v Tokiu. Při nich zahynulo 13 lidí, na šest tisíc bylo po zasažení sarinem odvezeno do nemocnic. Nový cíl – továrny Bezpečnost­ní experti však částečně uklidňují, že pro IS by nebylo tak jednoduché dopravit chemické zbraně ve větším množství do Evropy. A konstatují, že i zbraně, kterými se v Paříži vraždilo, byly pořízeny až na černém trhu v Belgii a dalších evropských státech.

Značné riziko však představuj­í chemické továrny a další průmyslové provozy, které by po teroristic­kém útoku mohly zamořit své okolí a zabít velké množství lidí. Že to není nemožné, ukázalo řádění islamisty letos v červnu v areálu chemičky v Lyonu. I když jeho akci, při které uřízl svému šéfovi hlavu, francouzšt­í kriminalis­té označili za osobní mstu, a nikoli atentát, pokusil se muž vyhodit do povětří i chemičku. A jen náhodou se mu to nezdařilo.

Evropské 11. září – pátek třináctého

Teror v Paříži minulý pátek zahrnoval celkem šest útoků střelnými zbraněmi a čtyři sebevražed­né bombové útoky. Nejvíce obětí si vyžádal útok na koncertní sál Bataclan. Dosud si útoky vyžádaly 129 obětí a přes 350 zraněných (přes 40 lidí je na jednotkách intenzivní péče).

Výjimečný stav

V první reakci na útoky prezident François Hollande vyhlásil výjimečný stav na maximálně možnou dobu 12 dnů. Nyní se jedná o jeho prodloužen­í na tři měsíce. Policie a armáda provedly už více než 400 razií, při nichž zadržely nejméně 60 osob a desítky zbraní. Francie intenzivně bombarduje pozice Islámského státu v Sýrii.

Chalífát Radikální organizace vyhlásila na dobytých územích v Iráku a Sýrii svůj stát, chalífát, žádná země ho dosud neuznala. „Hlavním městem“je syrská Rakka. Chalífát si nárokuje nábožensko­u autoritu nad všemi muslimy na světě a usiluje o vládu nad všemi územími obývanými muslimy. Kde bere IS stoupence Uvádí se, že v řadách IS bojuje na 50 000 lidí, z toho až 10 000 z Evropy. Důvody toho, proč se lidé připojují k IS, mnohdy nemají nic společného s radikálním islámem. Jejich motivem bývají často i peníze.

BRITÁNIE Nejméně 700 Britů odjelo bojovat po boku džihádistů do Sýrie a Iráku. Většina se přidala právě k Islámskému státu. Zhruba polovina se už vrátila do Británie. Podle premiéra Davida Camerona se bezpečnost­ním složkám podařilo jen za poslední rok překazit sedm teroristic­kých útoků. Vláda nejspíš bude chtít rozšířit letecké údery proti IS i do Sýrie (zatím útočí jen v Iráku).

BELGIE Z 11milionov­é země odešlo bojov za Islámský stát už skoro pět set muslimů s belgickým pasem. Stotisícov­á, do značné části musl ská bruselská čtvrť Molenbeek je považována za nervové centrum islámského terorismu v Evropě. Brusel sám je jedním z nejvíce muslimskýc­h měst v Evropě.

BOSNA Země, zejména její muslimská část, je mnoha odborníky považována za možné zázemí Islámského státu v Evropě - v přepočtu na počet obyvatel patří k největším "dodavatelů­m" bojovníků do Sýrie (přes 300). Ve středobose­nských horách je údajně několik výcvikovýc­h středisek pro teroristy. Ve středu radikální muslim zastřelil v Sarajevu dva vojáky.

Kdo všechno se k IS hlásí Řada radikálníc­h islámských skupin se k IS alespoň ideově hlásí, mnohé uznaly jeho svrchovano­st. Jen namátkou: Ansar al-Islám (Irák), Ansar al-Šaría (Libye), Boko Haram (Nigérie), Jundalláh (Pákistán), Fronta an-Nusrá (Sýrie), Abú Sajjáf (Filipíny), Islámské hnutí Uzbekistán­u. Začíná jim téct do bot? Špičky IS prý začaly přesouvat své rodiny z Rakky do bezpečnějš­ího Mosulu v Iráku. Mají strach z narůstajíc­ího počtu náletů.

 ??  ?? K těmto útokům se hlásí Islámský stát
K těmto útokům se hlásí Islámský stát
 ??  ?? Abdelhamid­A Abaaoud Belgičan marockého původu, strůjce pařížských teroristic­kýcht útoků. Francouzsk­é úřady potvrdily, že zemřel při středečním zásahu v Saint Denis.
Abdelhamid­A Abaaoud Belgičan marockého původu, strůjce pařížských teroristic­kýcht útoků. Francouzsk­é úřady potvrdily, že zemřel při středečním zásahu v Saint Denis.
 ??  ?? Plánovaná rozloha chalífátu (dle IS)
Plánovaná rozloha chalífátu (dle IS)
 ??  ?? Abú Bakr Al-Bagdádí VůdceV irácké odnože al-Káidy, nyní vůdce Islámského státu. „ Nezastavím se, dokud nedobudu Řím.“
Abú Bakr Al-Bagdádí VůdceV irácké odnože al-Káidy, nyní vůdce Islámského státu. „ Nezastavím se, dokud nedobudu Řím.“
 ??  ?? François Hollande „ Jde o akt války. Jsme vev válce a budeme podle toho konat.“
François Hollande „ Jde o akt války. Jsme vev válce a budeme podle toho konat.“
 ??  ?? Barack Obama „ Teror v Paříži je útok proti celému lidstvu.“
Barack Obama „ Teror v Paříži je útok proti celému lidstvu.“
 ??  ?? VladimirV Putin „ Byly to nelidské útoky. Sdílíme bolest s Francií.“
VladimirV Putin „ Byly to nelidské útoky. Sdílíme bolest s Francií.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia