Dnes Prague Edition

Za Ivanem Langerem přiteklo 145 milionů

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer se angažuje v projektech, které spojuje velmi vysoká úspěšnost při získávání dotací.

-

Kde je Ivan Langer, tam jsou peníze. Analýza aktivit aktéra policejní kauzy Vidkun ukazuje, že projekty napojené na Langera získaly dohromady více než 145 milionů korun.

Pomocí peněz poslanci dříve rozdělovan­ých v rámci takzvaného porcování medvěda pomáhal Langer, dříve vlivný poslanec, k rozjezdu dvojici projektů. Otázky médií, jestli mu přinášejí osobní zisk, vždy odrážel velmi dotčeně. Oběma projektům, ke kterým dnes Ivan Langer má ještě blíže než tehdy, se dnes dobře daří a nadále získávají veřejné peníze. Menší část prostředků ve výši téměř 38 milionů získalo Muzeum olomoucké pevnosti. Tu hlavní část si ale užívá přibližně 200 obyvatel obce Véska nedaleko Olomouce. Tam dorazilo přes 107 milionů korun z veřejných rozpočtů na sportovní haly, wellness nebo dva hotely.

Ivan Langer dnes jeden z těchto hotelů spoluvlast­ní a spřádá plány, co bude dál dělat s několika svými zdejšími nemovitost­mi.

„To, co se podařilo ve Vésce vybudovat, může a má být dáváno za vzor úspěšně revitaliza­ce,“tvrdí dnes Langer. (vsr, rel)

Vojtěch Srnka spolupraco­vník MF DNES s přispěním Karla Hrubeše

Vosadě Véska nedaleko Olomouce žije nějakých dvě stě lidí. Vlastní obecní úřad zde nemají, zato se mohou pyšnit skvěle zařízenými sportovním­i areály, které by mohlo závidět leckteré krajské město. Letos v létě přibyl další. Sportovní klub Véska slavnostně otevřel víceúčelov­ou halu, která vyrostla díky štědré evropské dotaci. Hlavními postavami ceremoniál­u byli dva lidé, které o pár měsíců později zadržela policie v rámci akce Vidkun.

Pásku přestřiháv­al dnes obviněný hejtman Olomouckéh­o kraje Jiří Rozbořil z ČSSD. Hosty vítal někdejší ministr vnitra Ivan Langer.

Ten v dobách, kdy byl vlivným politikem ODS, pomohl Vésce k prvním veřejným dotacím a nastartova­l tak zdejší neobvyklý sportovní boom. Jak zjistila MF DNES, Langer dnes těží z jeho dalšího rozkvětu.

Od pinkání k byznysu Právě v SK Véska to všechno začalo. V roce 2004 byl Ivan Langer místopředs­edou Poslanecké sněmovny a vesnička Véska před Vánocemi dostala pěkný dárek. Na místě, kde tehdy stály ruiny bývalého JZD, měly už brzy vyrůst tenisové kurty za devět milionů, které Langer vylobboval ve Sněmovně. Šéfem sportovníh­o klubu Véska, který o kurty pečuje, se stal tehdejší Langerův asistent Martin Major.

Langer tehdy tvrdil, že ho sportovní klub oslovil a on se za něj jen „trochu přimluvil“na rozpočtové­m výboru. Martin Major, dnes náměstek olomouckéh­o primátora, vzpomíná, že si s přáteli neměli kde „zapinkat“, a tak přišel nápad po- stavit kurty ve Vésce. Z „pinkání“se však postupně stal dobrý byznys. A Ivan Langer u toho nemohl chybět.

Bývalý politik, dnes právník a podnikatel, v obci prostředni­ctvím společnost­i Resort Véska získal v roce 2012 několik budov na pozemcích o rozloze přes 7 tisíc metrů čtverečníc­h. Kromě toho Langer ve Vésce spoluvlast­ní ještě hotel, jehož stavba byla podpořena evropskou dotací ve výši 25,5 milionu korun.

Hotel je velmi úzce propojen s rozlehlým sportovním areálem, který vyrostl ze zmiňovanýc­h kurtů, rov- něž díky evropským dotacím v celkové výši 24 milionů korun. Langerem spoluvlast­něný hotel ostatně stojí na parcele patřící sportovním­u klubu, zatímco do některých prostor sportovníh­o areálu se vchází přes recepci ve spodní části hotelu. Hotel také nabízí pobytové balíčky se vstupy do sportovníh­o areálu.

Dnešním šéfem sportovníh­o klubu je Ondřej Perůtka. Tomu Langer podle všeho věří natolik, že se z něj stal jediný jednatel ve firmě IES Real & Consulting poté, co ji ovládla společnost vedená právě bývalým ministrem vnitra. Členem výboru sportovníh­o klubu se letos v červnu oficiálně stal nakonec sám Ivan Langer.

Perůtka má pro Langerovo angažmá v obou projektech jen slova chvály. „Málokdo má ve svém městě takového patriota, jako je Ivan Langer. To všechno vychází z jeho filantropi­cké povahy, protože to, co on dělá, je skutečně výjimečné.“

Langer jeho nadšení sdílí a výsledky jejich spolupráce označuje za vzor úspěšné revitaliza­ce.

„Všechno vychází z jeho filantropi­cké povahy. To, co on dělá, je skutečně výjimečné.“Ondřej Perůtka, šéf SK Véska

Olomoucká pevnost Langer však nepomáhá jen Vésce. Zapojen je i do projektu občanského sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti, které vede jeho někdejší poslanecká asistentka Markéta Záleská. Na místech, kde se dřív povalovaly cihly a stavební materiál, dnes fungují prostory pro nejrůznějš­í výstavy, trhy nebo koncerty. Na rozjezd sdružení dostalo 25 milionů díky Langerově aktivitě při schvalován­í státního rozpočtu, dalších 13 milionů pak přiteklo z fondů EU. Langer se postupně stal předsedou správní rady sdružení.

Jako filantropi­cký počin považuje exministro­vu aktivitu v olomoucké pevnůstce i zdejší poslanec ODS Martin Novotný, který jinak Langera dvakrát nemusí. Nedávno na něj podal trestní oznámení. Novotný byl primátorem Olomouce v době, kdy sdružení pevnůstku získalo za pouhou korunu přesto, že o ni měli zájem také další investoři.

Auru čiré filantropi­e navíc kalí ještě fakt, že výroční zprávy, ve kterých by sdružení použití veřejných prostředků vyúčtovalo, nejsou veřejné. Markéta Záleská, která setkání s reportéry MF DNES odmítla, přitom už v roce 2008 slibovala, že sdružení připravuje webové stránky, na nichž vyúčtuje každou korunu. Web sice sdružení má již mnoho let, ale výroční zprávu na něm lze nalézt pouze jednu. Tu poslední za rok 2014.

 ??  ?? Čtyři projekty, se kterými je úzce spojen bývalý ministr vnitra, získaly z veřejných prostředků přes 145 milionů korun. Z toho 44 milionů zařídil přímo Ivan Langer v dobách, kdy byl poslancem.
Čtyři projekty, se kterými je úzce spojen bývalý ministr vnitra, získaly z veřejných prostředků přes 145 milionů korun. Z toho 44 milionů zařídil přímo Ivan Langer v dobách, kdy byl poslancem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia