Dnes Prague Edition

Kníže školí svého prince „Zemanovy výroky? Úplné lajdáctví“

Karel Schwarzenb­erg připravuje Marka Ženíška na roli druhého muže TOP 09. Mimo jiné ho naučil, jak správně vybírat víno.

-

Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Za týden bude s největší pravděpodo­bností zvolen na místopředs­edu TOP 09. Marka Ženíška přitom nečeká zrovna lehký úkol: má ke straně přitáhnout nové mladé voliče a zároveň jí udržet příznivce odcházejíc­ího Karla Schwarzenb­erga.

Právě proto si jej zřejmě vzal dosluhujíc­í předseda TOP 09 „do parády“. V posledních měsících Ženíšek se Schwarzenb­ergem absolvoval několik zahraniční­ch cest. „Musí se to celé naučit. Musí být všude,“komentoval to Schwarzenb­erg.

„Mohlo to vypadat, že se od Karla něčemu učím, ale vyplývá to z toho, že vedu expertní komisi TOP 09 pro zahraniční politiku,“odmítá Ženíšek roli učedníka. Když se však řeč stočí na nedávné výlety s knížetem, nastane v rozhovoru téměř jediná chvíle, kdy tento spíše komisní politik přece jen trochu pookřeje.

„Přál bych to každému zažít. Žádná teorie mezinárodn­ích vztahů vás nenaučí to, co všechno umí Karel Schwarzenb­erg. Ať přijede do Španělska, Německa nebo Řecka, tak ho tam znají. On vám poví, jak se budou kteří představit­elé chovat, všechno díky svým obrovským znalostem z minulosti ví,“chválí ho Ženíšek.

A z nedávné cesty na sjezd Evropské lidové strany do Madridu si přinesl i cenné knížecí rady, které se týkají vína. „Teď už přesně vím, jakou vybrat ve Španělsku Rioju,“usmívá se.

Seznamte se

Šestatřice­tiletý politolog z Plzně je členem TOP 09 už od jejího vzniku. Byl náměstkem na ministerst­vu zdravotnic­tví a díky své specializa­ci na mezinárodn­í diplomacii byl určen jako stranický expert pro zahraniční politiku. Přesto jeho jméno či tvář většině lidí téměř nic neříkají.

Kalouskova jasná volba Zacelit díru po Schwarzenb­ergovi koneckonců není ani možné. Ledaže by kníže dokázal svému žákovi kromě vědomostí nějak zázračně předat i svůj šarm a charizma.

Spolustran­íci však Ženíškovi věří. „Určitě by se mezi nimi paralela na- šla. Co se týče jeho hodnotovéh­o zakotvení a pohledu na mezinárodn­í situaci, je podobný, jako jsou postoje Karla Schwarzenb­erga,“přitakává místopředs­edkyně TOP 09 Helena Langšádlov­á.

A všemi očekávaný příští předseda Miroslav Kalousek jasně ukázal, že ho chce mít po boku. „Je to dvousečné. To, že na mě ukázal tak silně, mi v některých krajích může zkomplikov­at život. Pokud mě zvolí, někteří členové si řeknou, že to bylo jen proto, že si na mě ukázal Mirek Kalousek. A ne proto, že jsem Marek Ženíšek,“obává se politik, který byl přitom dosud spojo- ván právě spíše se Schwarzenb­ergem.

Místo knížecího nadhledu a vtipných bonmotů však výrazně mladší Ženíšek nabízí spíše obecné politologi­cké poučky. „Obrovským deficitem je, že jsme poslední dobou zapomněli upozorňova­t na spoustu dobrých věcí, které máme v programu,“říká například, když vysvětluje, jak chce zastavit propad preferencí TOP 09, který ukazují poslední průzkumy.

Pak ještě dodá, že je nutné „zaměřit se na prvovoliče“.

Jedním z jeho prvních úkolů v nové roli bude přesvědčit voliče, že TOP 09 není jen stranou jednoho muže – Miroslava Kalouska. „Musíme ukazovat mnohem víc lidí. Ať už to budou jednotliví místopředs­edové, nebo poslanci, kteří se budou profilovat se svými tématy,“plánuje Ženíšek.

Na bývalého ministra Leoše Hegera tak připadne zdravotnic­tví, na Jitku Chalánkovo­u, angažující se v kauze Michalákov­ých, sociální témata. A na Ženíška právě zahraniční politika. Přitom se ještě několik let bude moci spolehnout na rady svého „učitele“. Počítá totiž s tím, že Schwarzenb­erg půjde za stranu i do sněmovních voleb v roce 2017. PRAHA Vystupuje možná až příliš klidně, při jednom tématu se však Marek Ženíšek opravdu rozohní. Když je řeč o prezidentu Miloši Zemanovi.

Na sněmu TOP 09 zřejmě vy ani Miroslav Kalousek nebudete mít protivníka. Proč vaše strana za těch šest let nevygenero­vala víc osobností? Vygenerova­t druhého Karla a druhého Mirka zkrátka nejde. Ale nemyslím, že by se v topce nikdo neobjevil. Máme tady Leoše Hegera nebo Helenu Langšádlov­ou, v Praze jsou nadějní politici.

Ale nikdo z nich nemá zájem stranu vést. Buď jsou spokojeni, nebo ty ambice nemají. Ale tak byste se mohl ptát i v ODS, jak je možné, že za 25 let nenašli nikoho, kdo by je vedl, takže museli přivolat Petra Fialu z univerzitn­ího prostředí.

Vystupujet­e jako velký kritik Vladimira Putina. Není to trochu krátkozrak­é ve vztazích k česko-ruskému obchodu, o němž mluví Miloš Zeman? Jsem strašně zvědav, až bude pan prezident odcházet z Hradu, jaká bilance těch obchodů bude. Jestli to není jenom tak, že pomáhá těm, kteří ho obklopují. Jeho útoky proti islámu jsou ukázkou naprostého lajdáctví v ekonomické diplomacii. Když v tom bude pokračovat, nevím, jestli nějaký arabský stát s námi vůbec bude chtít obchodovat. Jeho výroky, že se do Číny přijel učit stabilizov­at společnost, zase nejsou vůbec taktické vůči tchajwansk­ým investicím. A jsem moc zvědav i na ty peníze z Ruska. (ole)

 ?? Foto: Pavel Němeček, MAFRA ?? Marek Ženíšek je v TOP 09 šéfem expertního týmu pro zahraniční politiku. Málokdo o tom však ví.
Foto: Pavel Němeček, MAFRA Marek Ženíšek je v TOP 09 šéfem expertního týmu pro zahraniční politiku. Málokdo o tom však ví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia