Dnes Prague Edition

Obavy z teroristů: policie bude hlídat i vánoční trhy

-

Pavel Švec, Jana Plechatá reportéři MF DNES

PRAHA Letiště, železniční nádraží, elektrárny či třeba velká obchodní centra. Na všech těchto místech jsou po pátečních teroristic­kých útocích v Paříži vidět policisté.

Na pražském Letišti Václava Havla policie posílila hlídky psovodů a pyrotechni­ků a rovněž mimořádně monitoruje lety mezi Paříží a Prahou. „Zaměřujeme se i na velká nákupní centra a další místa s větší koncentrac­í osob. Větší pozornost věnujeme třeba Velké synagoze v Plzni. Zároveň zvyšujeme dohled i při některých kulturních, společensk­ých a sportovníc­h akcích,“naznačila mluvčí policie Plzeňského kraje Martina Kohoutová.

Konkrétní místa a akce však policie vzhledem k taktickým důvo- dům sdělit nechce. Vzhledem k předvánočn­í době, kdy lidé ve velkém vyrážejí do nákupních center či na městské trhy, je však zřejmé, kam se pozornost policie také upíná. TV Nova včera dokonce přišla s informací, že se kvůli zhoršené bezpečnost­ní situaci letos možná zruší každoroční slavnostní akce na Staroměsts­kém náměstí, kde je za účasti tisíců lidí rozsvěcen vánoční strom.

V úplném klidu nemohou být ani fotbalové kluby. Ve středu večer totiž policie evakuovala stadion v Hannoveru, kde se mělo odehrát přátelské utkání Německa s Nizozemske­m. „Ano, teror se dotkl i fotbalu. Ovšem i bez ohledu na něj se v posledních měsících intenzivně pracuje na bezpečnost­i ligových stadionů. V tuto chvíli máme k dispozici opatření, která nám umožňují zajistit bezpečnost všech diváků na stadionech,“uvedl mluvčí české fotbalové asociace Daniel Hajný.

I přesto se třeba fotbalový stadion plzeňské Viktorie chystá na důslednějš­í kontroly fanoušků. „Počet security služby navýšíme. Předpoklád­at se dají intenzivně­jší osobní prohlídky,“podotkl mluvčí klubu Pavel Pillár.

Ve střehu je i pražská O2 arena, která již o víkendu společně s policií posílila bezpečnost­ní opatření v aréně i jejím bezprostře­dním okolí. „Tato opatření pokračují i při následujíc­ích akcích. Proto prosíme návštěvník­y o včasný příchod a trpělivost při provádění kontrol při vstupu,“uvedl ředitel arény Robert Schaffer.

Krvavé události v Paříži rovněž ovlivnily cesty Čechů do zahraničí. Například hejtman Karlovarsk­ého kraje Martin Havel hned po útocích stopnul cestu dvacítky karlovarsk­ých středoškol­áků do Paříže. Byla prý příliš riskantní. Doporučení platí do odvolání a kraj je připravený pomoci školám s placením případných storno poplatků.

 ?? Foto: Lucie Masaříková, Armáda ČR ?? Zbraně pro Kurdy Česká armáda včera poslala do Iráku 10 milionů nábojů do samopalů či pět tisíc granátů. 250 tun materiálu je určeno Kurdům, kteří bojují proti Islámskému státu.
Foto: Lucie Masaříková, Armáda ČR Zbraně pro Kurdy Česká armáda včera poslala do Iráku 10 milionů nábojů do samopalů či pět tisíc granátů. 250 tun materiálu je určeno Kurdům, kteří bojují proti Islámskému státu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia