Dnes Prague Edition

Číňané mají zájem o Tatru

Čínská skupina CEFC, kterou v Česku reprezentu­je lobbista a exministr Jaroslav Tvrdík, obhlíží tuzemské výrobní firmy.

- Redaktor MF DNES

Pavel P. Novotný PRAHA Po českém pivu a fotbalovém klubu Slavia Praha by si čínští investoři rádi sáhli na další tuzemský symbol úspěchů minulosti, tentokrát z průmyslové­ho prostředí. Rádi by získali společnost Tatra Trucks, pokračovat­ele slavného výrobce nákladních vozů z Kopřivnice, které se svého času světu připomněly třeba několikaná­sobným vítězstvím v náročných závodech rallye Paříž–Dakar.

Podle dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů z okruhu Tatry i tuzemských finančních skupin se současným majitelem Tatry, zbrojařský­m magnátem Jaroslavem Strnadem, majitelem skupiny Excalibur, jednal bývalý ministr obrany Jaroslav

3,73 2,56

1,94

0,47

í At tn y tý Br As í zk is O Vl ěn vA Č sk m ZÁ zi j

Pozn.: v mld. Kč PrAmen: TAtrA TruCks

2013

2014

2,16 1,43

0,17 0,39 Tvrdík, který v Česku reprezentu­je čínskou investiční skupinu CEFC China Energy Company Limited.

Po několikatý­denním oťukávání Strnad, který firmu ovládl v roce 2013, nabídky ze strany čínských investorů údajně odmítl. Oficiálně se k jednáním ani jedna ze stran vyjadřovat nechce.

Tatru neprodáme, říká majitel „Tatra není na prodej, víc k tomu říkat nebudeme,“uvedl na otázky mediální zástupce Jaroslava Strnada Andrej Čírtek.

Jiné zdroje z okruhu firmy nicméně potvrzují, že vedení Tatry i majitelé jsou v česko-čínských vztazích velmi aktivní, s čínskými partnery pravidelně komunikují, účastní se delegací a také údajně vyjednávaj­í o přesunutí či rozšíření části výroby právě do Číny.

Také Jaroslav Tvrdík se k údajnému zájmu o tradičního výrobce nákladních vozů a vojenských speciálů nevyjádřil. Na písemné dotazy několik dní nereagoval a nebral telefony.

Nicméně před několika dny v rozhovoru pro MF DNES připustil, že skupina uvažuje o prohlubová­ní svých aktivit v Česku mimo jiné právě v oblasti průmyslu a energetiky.

Tatra dnes vyrábí několik set speciálníc­h nákladních vozů ročně a obrat firmy v roce 2014 vyrostl na 3,7 miliardy korun, zatímco o rok dříve to nebylo ani 2,6 miliardy. Provozní zisk firmy loni činil bezmála 350 milionů korun.

„Je to určitě hodně zajímavá firma z hlediska kvalitní výroby. Hlavními překážkami, které v minulosti odrazovaly třeba zahraniční investiční fondy, je příliš velká expozice vůči armádě a také specifický zakázkový byznys ve velkých celcích, který není vždy úplně transparen­tní,“říká manažer nejmenovan­ého mezinárodn­ího investiční­ho fondu, který před mnoha lety o vstupu do Tatry také uvažoval.

Hodnotu firmy dnes oslovení odborníci odhadují od 2,5 do tří miliard korun. Mezi hlavní odbytiště patří tradiční trhy jako Rusko, řada dalších postsověts­kých republik, ale třeba také Izrael, Indie, země Arabského poloostrov­a, Austrálie a evropské země. Na domácím trhu patří k největším zákazníkům Armáda ČR či Hasičský záchranný sbor ČR.

Společnost Tatra Trucks vznikla v roce 2013, kdy se původní výrobní podnik dostal kvůli dluhům do exekuce a šel do aukce. V prodeji firmy se svého času angažovala česko-slovenská investiční skupina J&T.

J&T je dnes pro čínskou skupinu CEFC zásadní obchodní partner pro evropské aktivity. CEFC dokonce majetkově vstoupila do bankovní části skupiny a společně také ovládli Pivovary Lobkowicz Group.

Tatru od roku 2006 do roku 2013 kontrolova­li čtyři čeští a zahraniční investoři reprezento­vaní dlouholetý­m šéfem firmy Američanem Ronaldem Adamsem.

Strnad v roce 2013 firmu ovládl společně s podnikatel­em Reném Materou, obchodníke­m se surovinami pro slévárenst­ví a majitelem skupiny Promet Group. Oba v té době drželi nejvíc pohledávek za Tatrou. Svůj vstup do firmy tehdy vysvětlova­li záchranou důležitého obchodního partnera.

Náklaďáky i paštiky Tatra není rozhodně první výrobní firma, kterou si bohatí čínští investoři s Tvrdíkovou pomocí vyhlédli. Po již zmiňovanýc­h pivovarech se také přihlásili od tendru na nového majitele potravinář­ské společnost­i Hamé. Severští majitelé se tradičního výrobce paštik, džemů a dochucovac­ích omáček snaží prodat už více než rok. K rozuzlení prodejního klání zatím nedošlo.

K hlavním favoritům svého času patřil norský potravinář­ský obr Orkla Group, který už v Česku vlastní společnost Vitana. Zájem o Hamé také projevil investiční fond Andreje Babiše a Jozefa Jano-

Hlavními překážkami, které v minulosti odrazovaly třeba zahraniční investiční fondy, je příliš velká expozice vůči armádě. manažer investiční­ho fondu

va Hartenberg Capital. Pokud jsou informace z trhu přesné, nástup Číňanů do zápasu o Hamé dosavadní favority odsunul na vedlejší kolej. S nabídkou kolem 4,5 miliardy korun prý CEFC nabízí zdaleka nejvíce ze všech uchazečů. Ani zájem o Hamé však zástupci CEFC oficiálně komentovat nechtějí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia