Dnes Prague Edition

Pracháček vzešel z veselé Hrobky

- Ondřej Bezr redaktor MF DNES

PRAHA Pod slovem „disent“si většina z nás asi představí skupinku zachmuřený­ch intelektuá­lů sedících v setmělém bytě a spisujícíc­h politická prohlášení, otevřené dopisy a výzvy. Jistě, taková práce byla nepochybně hlavním smyslem disidentsk­é činnosti. Ale každé společenst­ví, disidentsk­é nevyjímaje, má také chvíle, kdy se chce a potřebuje bavit.

Jednou z dosud poněkud opomíjenýc­h a přitom nejzábavně­jších aktivit tohoto, jak říká písničkář Vlastimil Třešňák, „veselého ghetta“byla Svépomocná lidová knihovna Hrobka. Nyní vyšla kniha, která je s ní úzce svázána: pohádka Olgy Stankovičo­vé Pracháček s podtitulem Velké dobrodružs­tví se zlatou žábou.

Ve stínu kriminálu Olga Stankovičo­vá (1945–2011) byla signatářka Charty 77, samizdatov­á editorka a manželka známého básníka a publicisty Andreje Stankoviče. Pohádku, jejíž hlavní postavou je panáček stvořený z prachových zrnek, napsala na začátku 70. let a je z ní cítit imaginativ­nost, typická pro duch „sixties“. Je jediným velkým literárním dílem své autorky, v kompletní podobě nalezeným v její pozůstalos­ti a dosud nepublikov­aným ani v samizdatu. Přestože k tomu byla Stankovičo­vá vybízena: právě k vydání pod hlavičkou výše zmíněného společenst­ví Hrobka.

To s ní založily další známé disidentky Olga Havlová, Jarmila Bělíková a Petruška Šustrová, která také k Pracháčkov­i napsala doslov, v němž historii Hrobky popisuje. Šlo o příznivkyn­ě a postupem času i pří- znivce takzvané brakové literatury: pokleslých krváků, dívčích románků či kovbojek. V bytě Stankovičo­vých si zřídili „veřejnou“knihovnu, pořádali srazy, vydávali samizdatov­ý občasník Nový Brak. A organizova­li také silvestrov­ské a letní karnevaly. Zdánlivě samá legrace... Stále však ve stínu kriminálu.

 ??  ?? Další generace
Pracháčka ilustroval Jakub Kouřil. Narodil se deset let po Chartě 77. Repro: Pejdlova Rosička
Další generace Pracháčka ilustroval Jakub Kouřil. Narodil se deset let po Chartě 77. Repro: Pejdlova Rosička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia