Dnes Prague Edition

Us tzv. Islámský stát

-

vat

lim-

ŠVÉDSKO Země, která se stala jedním z hlavních cílů uprchlíků před válkou vedenou Islámským státem, se nyní cítí teroristy sama ohrožena. Vláda ve středu vyhlásila dosud nejvyšší stupeň nebezpečí (bod 4 z pětibodové stupnice) – pátrá po teroristov­i, který měl plánovat útoky v zemi.

RUSKO Bomba změnila postoj Rusko podniká letecké útoky v Sýrii už od září na různé tamní povstaleck­é skupiny. Poté, co Moskva potvrdila, že pád ruského letadla v Egyptě s 224 lidmi na palubě způsobila bomba, Rusko zesílilo leteckou ofenzivu v Sýrii proti Islámskému státu. Do útoku nasadilo i strategick­é bombardéry Tu-22M a Tu-160, do země vyšle i dalších 25 bojových letounů. Kreml zatím vylučuje pozemní invazi. Usmiřováni se Západem Hrozba Islámského státu nově spojuje ruského prezidenta Putina se západními lídry. Zatímco před rokem Putina na summitu G-20 západní lídři tvrdě kritizoval­i, na tom posledním vypadala situace úplně jinak. Konal se jen dva dny po pařížském teroru a s Putinem na něm neformálně mluvil Barack Obama. Příští týden se šéf Kremlu sejde s Obamou i Hollandem.

TURECKO Klíčová země Země je jako členský stát NATO klíčovou zemí boje proti Islámskému státu. Zároveň je první destinací uprchlíků z území ovládaných Islámským státem. Důležité je nejen jeho vojenské zapojení, ale i letecké základny na jeho území. Nekontrolo­vatelný Kavkaz Islámský stát hrozí terorem i Rusku. To se má čeho obávat. Žije tam – zejména na severním Kavkaze – nemálo radikálů a Islámskému státu se je daří lákat na svou stranu. Do Iráku či Sýrie se jich vypravily už tisíce, vesměs z Čečenska a Dagestánu. Útočí i na Kurdy Turecko se zapojilo do leteckých úderů na síly Islámského státu. Při nich však často útočí i na síly, které proti němu bojují – Kurdy, kteří sní o vytvoření vlastního státu, jehož část by mohla být i na tureckém území.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia