Dnes Prague Edition

Obětí masakrů je také francouzsk­á turistika

Turistika zaměstnává ve Francii miliony lidí a vytváří 9 procent výkonu ekonomiky. Letošní druhá série teroristic­kých útoků jí zasadila těžkou ránu.

-

Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES ve Francii

PAŘÍŽ V neděli ráno, pouhý den po atentátech v Paříži, se před Louvrem fotografov­aly skupiny asijských turistů. Rozesmutni­lo je pouze to, že Louvre byl stejně jako všechny další galerie a památky v rámci třídenního smutku zavřený.

„Je to smůla. Zastavili jsme se tu jen na dva dny při cestě po Evropě. Slavnou Monu Lisu neuvidím,“říká čínský turista ze Šanghaje a ani nevypadá, že by mu to bylo nějak moc líto. Ostatně, fotografii s pyramidou před vstupem do Louvru si na svůj Facebook dát může.

Jenže to, že po atentátech běží dobře promazaný francouzsk­ý turistický průmysl na první pohled normálně, může být jen prvotní zdání. Zatímco po lednových atentátech cílených na týdeník Charlie Hebdo se turistika vzpamatova­la poměrně rychle a letní sezona patřila k nejlepším v historii, nynější vlna atentátů může zasadit tomuto klíčovému odvětví francouzsk­é ekonomiky velice tvrdou ránu.

„Chápu to, nedalo se tomu vyhnout, ale pro nás je to hodně špatná zpráva,“říká o vyhlášení výjimečnéh­o stavu ve Francii, prvnímu od konce druhé světové války, recepční v jednom pařížském hotelu u Lyonského nádraží. „Jeli byste na dovolenou do země, kde je výji- mečný stav? Já tedy ne,“konstatova­l. A to ještě netušil, že výjimečný stav bude nejspíš prodloužen o další tři měsíce.

Horší než Charlie Hebdo Analytici varují, že především pro turisty z Asie a Spojených států může být výjimečný stav důvodem k odhlášení zájezdů a problémem při rozbíhajíc­í se koupi oblíbených vánočních a novoročníc­h pobytů.

Francie je světovou turisticko­u jedničkou, v loňském roce ji navštívilo přes 84 milionů cizinců.

Francie je světovou turisticko­u jedničkou, loni ji navštívilo přes 84 milionů cizinců.

Z toho plyne, že turistika je pro zemi klíčovým hospodářsk­ým odvětvím, jež dává práci každému desátému Francouzi a vytváří devět procent hrubého domácího produktu. Téměř polovina turistů připadá na Paříž. Vláda loni naplánoval­a, že země v příštím desetiletí překoná hranici 100 milionů turistů za rok. Teď ale může vývoj turistiky dostat opačný trend.

Bojí se toho i mnozí lidé, které toto odvětví živí. Buck Jones, majitel kavárny v pařížské čtvrti Marais, řekl serveru IBT, že současné útoky zasadí turistice daleko těžší ránu než ty lednové. „Útoky na Charlie Hebdo byly vyšetřeny poměrně rychle. To, co se stalo teď, by mohlo lidi zastrašit daleko víc,“konstatuje Buck Jones.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia