Dnes Prague Edition

Jak přežít teror, když střela projde i cihlou

-

Iveta Polochová redaktorka MF DNES

LONDÝN, PRAHA Co by měl člověk dělat, pokud by se ocitl uprostřed teroristic­kého útoku, jaký zažila před týdnem Paříž? Konkrétně, když útočník pronikne do budovy a začne střílet do lidí?

Zaručená univerzáln­í rada pochopitel­ně neexistuje. Záleží na konkrétní situaci, přesto některé země mají seznam základních rad, které by měly zvýšit šanci na přežití v případě tohoto typu teroru.

Některé se mohou zdát banální a samozřejmé, ale pokud se člověk ocitne uprostřed teroristic­kého útoku, může zpanikařit, a proto je experti čas od času připomínaj­í.

Například rady britského Národního protiteror­istického bezpečnost­ního úřadu (NaCTSO) se dají shrnout do tří slov: utečte – skryjte se – informujte.

Čili, v prvé řadě se má člověk pokusit utéct, je-li to možné. A zároveň se snažit přimět k útěku i ostatní a netahat s sebou tašky a další věci. Nemá-li jak z budovy zmizet, je další možností úkryt.

Ideálně za silnou zdí. „Projektily projdou sklem, cihlou, dřevem i kovem,“píše NaCTSO s tím, že poté se má člověk zkusit zamknout, zabarikádo­vat a být potichu. Důležité je přitom nezůstat u dveří, ztlumit vyzvánění telefonu, případně zhasnout světla.

A bude-li to možné, zavolat policii s tím, kde přesně člověk je, a také například s detaily o útočnících. Někteří lidé krveprolit­í v Paříži přežili díky tomu, že si lehli na zem a hráli mrtvé. I to je jedna z možnos- tí, ačkoliv včera některá média od tohoto kroku s odvoláním na NaCTSO spíše odrazovala.

„My neříkáme, že je špatně hrát mrtvého. Jen to, že nejlepší je utéct. Pokud nelze utéct, skryjte se. A krytí může mít mnoho podob. I hraní mrtvého je způsob krytí. Je to o instinktec­h. Pokud je to jediná možnost, hrajte mrtvého. Ale je třeba mít na vědomí, že lidé, kteří to zpočátku udělali a pak se pohnuli, k sobě připoutali pozornost a stávali se znovu terčem,“řekl MF DNES zdroj z NaCTSO.

Pozor také na policii Úřad zároveň upozorňuje na fakt, že když pomine hrozba od útočníků, je třeba mít na paměti, že do místnosti vtrhnou bezpečnost­ní složky a ty v prvních chvílích nemusí vědět, kdo je atentátník. Čili i na oběti mohou mířit a jednat s nimi příkře. Nejlepší je nedělat unáhlené pohyby a mít ruce viditelně, aby bylo jasné, že jsou beze zbraně.

NaCTSO tyto rady oprášil v rámci nové směrnice pro firmy. Hodlal ji zveřejnit příští týden, ale po pařížských útocích tak učinil dříve.

Manuál radí podnikům, aby se na případný teror připravily tím, že budou schopny úplně uzavřít budovu, případně některé její části (v případě, že útočník je uvnitř). Trénink by měl podstoupit i personál.

Obdobné rady zveřejnila i australská policie a udílí je i americká FBI. Obě připomínaj­í, aby člověk stále vyhodnocov­al rychle se vyvíjející situaci a případně měnil krytí či se pokusil znovu utéct. Až nejzazší možností je případné ozbrojení se improvizov­anými zbraněmi pro případ, že by byl člověk objeven.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia