Dnes Prague Edition

Talentovan­ý pan Pokorný

Ti, kteří volili ČSSD ze skepse nad správou země pod kuratelou ODS, dosáhli jen toho, že duo Topolánek–Dalík nahradil dravější a sofistikov­anější tandem Sobotka–Pokorný. Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Praha 5

- Marek Přibil redaktor MF DNES Glosa

Prohraná a podle ministra dopravy Dana Ťoka z ANO sporná arbitráž Českých drah se Škodou Transporta­tion poodkryla tvář nejvlivněj­šího zákulisníh­o „Leviatana“tuzemské politiky, Radka Pokorného, v jedné osobě právníka Škody Transporta­tion a místopředs­edy rozhodčího soudu, u kterého se arbitráže konají.

Jestliže v letech 2006 až 2009 ovládal Česko ministersk­ý předseda Mirek Topolánek ve dvojici s lobbistou Markem Dalíkem a platila-li tehdy průpovídka šéfa ODS „Marku, s tebou stojím a padám,“tak na tandem premiéra Bohuslava Sobotky a nenápadnéh­o Radka Pokorného to teď sedí dvojnásob.

Obrázek dvou dekád plodné spolupráce těchto významných členů ČSSD obnažuje holou skutečnost, že móda být v byznysu numero uno je více než občanským vlastní demokratům sociálním.

Že jde o tvrzení přehnané? Takže: v roce 1996 zakládá Pokorný advokátní kancelář. V září 1999 k němu nastupuje coby koncipient poslanec Bohuslav Sobotka. Znají se od gymnázia. Nutno dodat, že Sobotka je šéfem podvýboru pro kapitálové a finanční trhy, jehož agenda sestává z privatizač­ních otázek. Pokorný tak má blízko k výbornému zdroji informací.

Současný šéf ČSSD u něj pracuje do června 2001, rok nato jej vytáhne premiér Špidla do vlády na post ministra financí. A počíná éra sporných privatizac­í, v souvislost­i s kterými často zaznívá nejen Sobotkovo jméno, ale i jméno jeho známého.

Privatizac­e a sféry vlivu

Osoba Radka Pokorného figuruje v příběhu Mostecké uhelné společnost­i (MUS). Jako advokát pracuje pro Antonína Koláčka, který se podílel na privatizac­i této společnost­i. Koláček z důlního podniku vyvede na sedm miliard do spřátelený­ch firem, zvláště investiční skupiny Appian Group.

Tehdejší ministr financí Sobotka o rozkrytí podezřeléh­o převodu neusiluje a Koláček a spol. jsou o mnoho let později ve Švýcarsku zatím nepravomoc­ně odsouzeni za podvod. Téže skupině odprodal Sobotka i Škodu Holding (dnes Škoda Transporta­tion), již zastupuje opět Pokorný.

Ale pokračujme: Sobotka stojí jako ministr také u prodeje dolů Sokolovské uhelné v roce 2004. Tehdy je odmítnuta o půl miliardy vyšší nabídka společnost­i Internatio­nal Power a firmu nakonec získává Sokolovská těžební, kterou ovládají manažeři dolů, za 2,6 miliardy korun.

Sobotkův přítel Pokorný zastupuje dva většinové vlastníky Sokolovské uhelné Františka Štěpánka a Jana Rokose. Obchod schvaluje podpisem za Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže Kamil Ru- dolecký. Jen dva dny předtím, než přešly kompetence na Evropskou komisi.

Rudolecký je dnes náměstkem na ministerst­vu dopravy, dosazeným ČSSD – tedy pod vlivem Sobotky a Pokorného. Tato pozice je důležitá i z pohledu aktuálního účinkování Pokorného, který stojí na straně soukromých firem, jež vedou se státem spor kvůli dálnici D47.

V září 2004 Grossova vláda v přímém prodeji přenechá za 4,1 miliardy korun 45,9 procenta akcií OKD společnost­i Karbon Invest podnikatel­ů Koláčka, Otavy a Przybyly. Správcem státní kasy zodpovědný­m za prodej není nikdo jiný než dnešní premiér Sobotka; sám ho navrhne.

Karbon Invest je poté prodán kyperské společnost­i RPG Industries, za níž stojí Zdeněk Bakala. Pro tohoto nového majitele OKD začne Radek Pokorný pracovat, čímž se dostane blízko k Bakalovu mediálnímu domu.

Jenže se ukáže, že podíl mohl být prodán výrazně pod cenou a že Česku mohla být způsobena dvacetimil­iardová škoda. Privatizac­í OKD se proto zabývá Evropská komise. Česka se ptá, jak vysvětlí rozdíl mezi předpoklád­anou tržní hodnotou privatizov­aného podílu státu (10 miliard korun) a cenou, za niž stát podíl zprivatizo­val (4,1 miliardy korun).

Do Bruselu odpověď posílá Sobotka, přičemž ji za ministerst­vo financí zpracuje advokátní kancelář Radka Pokorného, tj. právní zástupce vlastníka OKD. Je zjevné, že advokáti kupce nemají zájem nízkou privatizač­ní cenu zpochybnit.

Rozhodčí soud – vrcholné dílo

Další podezření ze střetu zájmů vyvolává Pokorného angažmá ve sporech kolem dálnice D47, v nichž jeho právní kancelář vystupuje proti státu a zastupuje společnost Eurovia. Pokorný je přitom i místopředs­edou rozhodčího soudu, kde spory probíhají.

A právě soukromý rozhodčí soud, který jedná neveřejně, je Pokorného vrcholným dílem, neboť ho spoluzalož­il. Naopak dílem politiků je to, že stát sjednával v tendrech se soukromými firmami (většinou těmi, co Sobotka „pomáhal“zprivatizo­vat) rozhodčí doložky. Podle nich se případné spory měly řešit u rozhodčího soudu.

Ať tak či onak, jde o miliardový byznys (zčásti z peněz daňových poplatníků), proti němuž byly Dalíkovy „kejkle“dětskou hrou na vojáčky.

Je-li totiž někdo talentovan­ý, tak Radek Pokorný, mezi jehož klienty patří i ČEZ a mnohé další společnost­i. A jestliže má chvilku volno, věnuje se činnosti v orgánech Nadace Martina Romana, exšéfa elektráren­ského gigantu.

Miroslav Korecký edesátka poslanců z opozičních i vládních lavic se domnívá, že způsob, jímž dnes policie nakládá s odebranými vzorky DNA, koliduje s naší svobodou a ochranou osobních údajů. Sepsali proto zákon, který se skrývá pod bodem číslo 4 na dnešním jednání vlády. Názory ministrů jsou rozdílné, ale připravené vládní usnesení zní: „Zamítá se!“

Nejhlasitě­ji totiž křičely některé silové resorty. Ministerst­vo spravedlno­sti nesouhlasi­lo, vnitro dokonce zásadně nesouhlasi­lo. „Ministerst­vo vnímá potřebu ochrany základních práv a svobod, ale považuje za nutné upozornit na potřebnost poměřování těchto práv se zájmem společnost­i na efektivním výkonu pravomocí orgánů činných v trestním řízení.“A je to tu zase: Chcete svobodu, nebo bezpečí? Týden po masakru v Paříži otázka velmi sugestivní.

Odběr, uchovávání a likvidaci vzorků DNA dnes upravuje pouze pár zmínek v zákoně o policii či trestním řádu a neveřejný pokyn policejníh­o prezidenta. Při náhodné kontrole dvaceti vzorků v databázi bylo zjištěno, že pět z nich patří lidem, jejichž trestní stíhání bylo zastaveno, byli zproštěni obvinění, nebo šlo dokonce jen o svědka. Prostě jeden velký chaos.

Nedávno byly v zájmu většího bezpečí posíleny pravomoci tajných služeb: dostanou se nám už na účet, do daňového přiznání i k údajům telefonníc­h operátorů. Dnešní verdikt vlády a následné hlasování v parlamentu budou dalším testem toho, kolik svobody jsme pro větší bezpečí ochotni obětovat. Tedy pokud se dá těm chlácholiv­ým slibům vůbec věřit.

Ve sporech kolem dálnice D47 zastupuje advokátní kancelář Radka Pokorného společnost Eurovia.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia