Dnes Prague Edition

Příliš velké pokušení velkoměst

Jsou Češi, Moravané a Slezané lokální patrioti? Vracejí se po studiích do svého rodiště? Z mých životních zkušeností musím konstatova­t, že ano!

-

Anežka Šimáčková Gymnázium Třeboň

Jasně si vybavuji každou šarvátku, které jsem byla svědkem, mezi vesnicemi při fotbalovýc­h zápasech, hasičských závodech a podobných okresních událostech. Jakmile se mělo obhajovat jméno našeho rodiště, šlo se! Dovolil si někdo urazit rodnou vesnici? Šlo se!

V tom Češi drží při sobě. Udržují spolky, týmy a zvyky, aby mohli předvést, jak jsou pyšní, že bojují za TO jméno.

Je-li ve městě hokejový či jakýkoliv tým, tak se fandí pouze jemu. Když pípou teče pivo se jménem rodiště, tak se pije pouze to. Všude dobře, doma nejlíp!

I přes citové vazby, které ke své domovině chováme, se ale často nevracíme po studiích zpátky domů. Je to hlavně z důvodu nedostatku uplatnění na pracovním trhu nebo se jednoduše mladým lidem městský způsob života zalíbí.

Ale ve většině případů je stesk po rodné hroudě silnější než touha stát se „Pražákem“, a tak si lidé většinou vyhledávaj­í větší města alespoň ve svém regionu.

Co ale láká zbývající hrstku vesničanů do Prahy? V čem je lepší než

Síla pospolitos­ti

vesnice a je vůbec lepší? Česká vesnice má v sobě kouzlo, všichni známe... pár zachovanýc­h typických statků, rybníček na návsi nebo někde po straně, kostelíček s kapličkou, spoustu babiček a dědečků posedávají­cích na lavičkách.

Když se přiblíží svátky, celá vesnice se vrátí v čase a zase se slaví tra- diční zvyklosti a celá vesnice žije. Kdo na vesnici přímo nežil, určitě zde mohl navštěvova­t své příbuzenst­vo.

Praha na druhou stranu oplývá kulturou, historický­mi památkami a je tu pro mnohé lukrativní práce. A když pomineme neustálé zácpy, návaly turistů a předražené byty, žije se tu celkem pěkně. Proto není divu, že když nám Praha nabízí uplatnění, jdeme.

Bohužel lokální patriotstv­í se s každou generací mění a zastavit to nelze.

Pokud tedy nepocházít­e z oblasti, která vám nabízí vše potřebné k vašemu životu, raději se odstěhujet­e. Sama jsem se zamyslela a musím uznat, že v mé vesnici zůstat nechci, stejně jako většina mých vrstevníků.

Pestřejší život, kterým vábí velkoměsto a uplatnění, je až moc velké pokušení. V Praze dobře, doma taky.

Autorka dostane cenu

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Na svůj tým, spolek či místní zvyky dokážou být Češi náležitě pyšní. Běda tomu, kdo by se o ně chtěl otírat.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Na svůj tým, spolek či místní zvyky dokážou být Češi náležitě pyšní. Běda tomu, kdo by se o ně chtěl otírat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia