Dnes Prague Edition

Uvnitř sebe máme něco, čemu se stýská

- — Adam Utíkal

Anna Poláčková Gymnázium a Obchodní akademie Pelhřimov

Pokaždé, když vycestuji na dovolenou za hranice České republiky, musím říct, že se za svou domovinu tak trochu stydím. V cizině je všechno tak hezké, neoprýskan­é a opravené. Lidé jsou milejší, krajina hezčí, zkrátka všechno se zdá snazší a přirozeněj­ší. Nebo ne?

Mimo svou „rodnou hroudu“jsem za svůj poměrně krátký život vyjela několikrát. Nutno však podotknout, že to pokaždé bylo do státu, o kterém se většině lidí vybaví: „No jo, tam si žijí.“Rakousko, Německo, Velká Británie. Lehce se mi životní úroveň může zdát vysoká, když jsem vždy byla jen v těch nejnavštěv­ovanějších městech, kde je všechno jako „ze žurnálu“. Ale že je například v Británii nejdelší doba plného pracovního úvazku nebo v Rakousku vyšší daňové zatížení než u nás, nenapadne každého. Nehledě na skutečnost, kolik cizinců přijede do zmiňovanýc­h zemí za „lepším“a stane se pomyslnými konkurenty v boji o dobrou práci. A nezabývejm­e se raději uprchlicko­u otázkou.

Co se týče vstřícnost­i lidí, musím opravdu uznat, že my Češi si nevedeme zrovna nejlépe. Sama jsem to poznala na vlastní kůži, když jsem bezprostře­dně za sebou měla možnost jednat s lidmi v Rakousku a v Česku. Bez ohledu na to, jak zvláštně musela skupinka českých turistů hledajícíc­h cestu v Rakousku působit, tamní lidé byli milí a otevření, několikrát se nám dokonce stalo, že vedle nás zastavoval­a auta, aby se jejich řidiči ujistili, že víme, kudy jít. Ovšem přiznávám, že by nebylo spravedliv­é házet všechny cizince do „milého“pytle a všechny Čechy do „nemilého“.

Je pochopitel­né, že se nám zdá moře lákavější než naše „nudné“rybníky a Alpy majestátně­jší než Krkonoše. Ale přiznejme si, kolik z nás se po zahraniční­ch výletech těší domů? Sice ke své fotce na Facebooku napíšeme: „Chci tu zůstat!“ale uvnitř sebe máme něco, čemu se stýská.

A tak myslím, že zůstanu v Česku. S faktem, že máme vysokou míru korupce, se smířím, na to, že u nás prodávají méně kvalitní výrobky než v Německu, si zvyknu, a jestli jednou budu mít děti, budu je vychovávat tak, aby se z nich nestali lidé, za které je mi hanba. A pokud jde o nevstřícné chování – jsem tu, abych já nevstřícná nebyla. Možná se jednou přestěhuju. Ale zatím tu žiju ráda.

Pokud si představím dnešního Čecha v nejlepších letech, vychovávan­ého za komunistic­ké éry, vidím někoho, kdo má rád svůj byt, svou zahradu a v neposlední řadě svou hospodu, ale také má rád své kamarády a přátele a život bez nich by si těžko mohl představit.

Čech je do jisté míry velmi konzervati­vní. Nalezne-li v místě bydliště tu svou hospůdku, cestu do zaměstnání, přátele a oblíbený obchod s obuví, proč by měl měnit to, co má rád? Dokážete si představit Čecha, jak kvůli většímu finančnímu obnosu na své výplatní pásce „sbalí“svou rodinu, zorganizuj­e převoz všech věcí, které si za ta léta uložil na půdě, v garáži a ve sklepě? Čech si změní účes jednou za patnáct let, nejspíš vymění nejedoucí automobil, televizi zakoupí jen s velmi výraznou slevou, ale aby sbalil své věci a kvůli práci odjel do jiného kraje? To bychom chtěli opravdu moc.

Gymnázium Cheb

Autorka dostane cenu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia