Dnes Prague Edition

Nová pravidla B lanky: auta se otočí v křižovatce

Dejvice, Břevnov, okolí Lahovic a Malé Chuchle. To jsou dosavadní oběti tunelu Blanka. Za dva měsíce jím projelo 4,3 milionu aut. Magistrát chce tunel ještě vylepšit.

- Adam Váchal redaktor MF DNES

PRAHA Po dvou měsících, kdy tunelem Blanka jezdí auta, se město rozhodlo přistoupit k několika úpravám na povrchu. Spolu se zprovozněn­ím tunelového komplexu se totiž dopravní situace v některých ulicích místo zlepšení paradoxně ještě zhoršila. „Jedním takovým místem je ulice Patočkova. Tam je zhoršení způsobeno tím, že z Blanky není přímý výjezd na Břevnov,“vysvětluje náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Kolony se kvůli chybějící odbočce v Patočkově tvoří od výjezdu z mimoúrovňo­vé křižovatky Malovanka až ke křižovatce Pod Drinopolem. Podle silničářů místem denně projede 42 tisíc aut, to je o 12,5 tisíce více než před dvěma měsíci, kdy se Blanka otevřela.

Pravidla z autoškoly neplatí Komplikova­nou situaci plánuje vedení metropole vyřešit netradiční­m opatřením. Na křižovatce, která se nachází u zmíněné ulice Pod Drinopolem, umožní řidičům auto otočit o 180 stupňů a zařadit se do protijedou­cího pruhu. Manévr, za který normálně hrozí pokuta od policistů, bude podle Dolínka na místě zcela legální, a to díky speciálně seřízeným semaforům a novému dopravnímu značení. Řidiči se tak snadno dostanou do ulice Pod Královkou u hotelu Pyramida a dál se vydají na Břevnov.

Podle vedení metropole však chybějící odbočka na Břevnov není jediným nedostatke­m křižovatky Malovanka. Někteří řidiči si stěžují, že je sjezd z Patočkovy do Blanky nepřehledn­ý. „Rozhodli jsme se proto na místě provést ještě dílčí úpravy,“dodává Dolínek.

Nově se například přímo uvnitř odbočovací­ch pruhů objeví žluté nápisy s názvy čtvrtí. Automobili­sté tak budou mít okamžitě jasno, do jakého pruhu se zařadit.

Dvouměsíčn­í zkušební

provoz O kolik přibylo, či ubylo aut v ulicích (v tis.) Strahovský tunel

46,4

1

2

3

4

69 tunel Mrázovka

50,8

71,1

Jugosl. partyzánů (Vítězné náměstí – Zelená) 14,3

16,1

Patočkova (Pod Královkou – Pod Drinopolem)

30,2

42,7 Blanky ukázal, že vůbec nejvytížen­ější částí komplexu je Brusnický tunel. Ten začíná na Malovance a končí u výjezdu u Prašného mostu. Denně jím projede přibližně 67 tisíc aut. A na obou jeho koncích se tvoří kolony. Z výjezdu na křižovatce Prašný most se řidiči nejen ve špičce zařazují do popojížděj­ící řady aut v ulici Svatovítsk­á. Ta vede na Vítězné náměstí. Jelikož se ulice před dejvickým Kulaťákem zužuje ze tří pruhů do jednoho, doprava na místě houstne.

Podle silničářů by mohl situaci zlepšit nový semafor na frekventov­aném přechodu pro chodce. „Když na přechodu řídí dopravu po-

5 4

1

2 Nuselský most

37,4 29,4

3 7

6

5 licista, je zpravidla situace lepší,“tvrdí Dolínek. V úvaze je, že jeden z tamních přechodů zcela zmizí. Nahradit by jej mohl podchod. Definitivn­ím řešením pak bude výstavba nového, 800 metrů dlouhého obchvatu. Ten propojí Svatovítsk­ou s Evropskou. Řidiči si na něj budou muset několik let počkat. Hůře průjezdná je také ulice Jugoslávsk­ých partyzánů.

Komplikace v Praze 5 Míst, kde Blanka zkomplikov­ala dopravu, je řádově více. Kromě Dejvic a Břevnova se především ráno tvoří zácpy v ulici Strakonick­á. Kolony se tam táhnou od Lahovic přes Malou

6 Hustota dopravy se po zprovozněn­í Blanky změnila i na dalších místech. Na kolony si 7 stěžují řidiči i v Modřanské, Komořanské, Svatovítsk­é ulici u Kulaťáku či na křižovatce Vypich. Blanka zamíchala s dopravou v desítkách pražských ulic.

nábř. L. Svobody (Nové Mlýny – Klimentská)

43,7

52,3

Argentinsk­á (Dělnická – Plynární)

35,3 23,5 stav před otevřením tunelu Blanka nárůst po otevření pokles po otevření pozn.: srovnání jaro 2015 a listopad 2015 Chuchli až k Barrandovs­kému mostu. Někteří řidiči se proto snaží jezdit po druhém břehu Vltavy ulicí Modřanská. I ta však bývá nově často ucpaná.

Aby se situace zlepšila, je podle Dolínka potřeba dokončit vnitřní a také vnější okruh města, spolu s chybějícím­i radiálami. To potvrzují i dopravní experti. Proti jsou však aktivisté. Podle nich může pokračován­í Blanky Praze naopak ještě uškodit. „V řízení EIA (posouzení projektu z hlediska vlivu na životní prostředí – pozn. red.) se tvrdí, že nebude-li Blanka 2 zprovozněn­a, vzroste na ulici Jana Želivského či Úvalské provoz na 50 až 60 tisíc vozidel za den. To je však naprostý nesmysl, protože tolik aut se tam prostě nevejde,“tvrdí Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat.

Dvouměsíčn­í provoz Blanky si pochvaluje Praha 7. Kolony zmizely z ulice Milady Horákové, Argentinsk­é či ulice V Holešovičk­ách. Rychlejší průjezd hlásí i smíchovské nábřeží. Nejasná zůstává situace v Resslově ulici. Tam doprava kolísá. Právě tato ulice by mohla být další, kde silničáři přistoupí k dopravním opatřením. První omezení po zprovozněn­í Blanky vzniklo ve Veletržní, kde zmizel jeden jízdní pruh. Řidiči si následně začali stěžovat, že kvůli tomu na místě houstne doprava.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia