Dnes Prague Edition

Záchranka nakoupí neprůstřel­né vesty

- — Jiří Meixner

PRAHA Šéf pražské záchranky Petr Kolouch chce více investovat do vybavení záchranářů. Vedou ho k tomu nedávné události v Paříži, kdy při atentátu islámských radikálů zahynulo 129 lidí a další stovky byly zraněny.

„Reagujeme na nové informace, které v souvislost­i s útoky v Paříži a Evropě kladou nové požadavky na záchrannou službu,“uvedl Kolouch. Podle něj záchranka například posílí výjezdové skupiny nebo bude mít k dispozici větší množství obvazů, infuzí či syntetický­ch prostředků, které dokážou zastavit krvácení. „Snažíme se připravit na si- tuaci, kdy budeme na místě (případného neštěstí) muset operovat delší dobu,“uvedl Kolouch pro MF DNES. Podle něj se vedení záchranky chystá nakoupit pro některé své zaměstnanc­e balistické přilby a vesty, které se používají například při válečných konfliktec­h.

„Situace nás nutí zamyslet se nad ochranou personálu, který jde do míst, která jsou například poničena výbuchem,“upřesnil Kolouch s tím, že odolnější by měly být i celé nové uniformy. A to například proti ohni. Záchranáři by mohli dostat i ochranné rukavice, které by odolaly třeba střepům.

Samotní zaměstnanc­i navrhovaná opatření vítají. Například podle Jiřího Kašoka, inspektora provozu pražské záchranky, je větší množství obvazů a prostředků na zastavení krvácení v současné situaci na- prostá nutnost. Záchranka zřejmě bude investovat i do komunikačn­ích zařízení, která budou na principu handsfree.

„Musí mít volné ruce a přitom být ve spojení. Budou to investice, ale musíme se na to připravit, máme v týmu dobré lidi, o které bych nerad přišel,“uvedl k tomu Petr Kolouch.

Záchranka již teď v případě větších krizových událostí využívá speciální vozidlo zvané Golem. To je schopno pojmout až dvanáct těžce zraněných. K dispozici má ještě speciálně upravený Mercedes Atego pro osm zraněných.

„Situace nás nutí zamyslet se nad ochranou personálu.“Petr Kolouch ředitel pražské záchranky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia