Dnes Prague Edition

Žezlo Karla IV. se opět vrátí na Hrad

- — Tereza Blažková

HRADČANY Z temnoty křivokláts­kého sklepení přes francouzsk­ou školu života až na císařský trůn. Tak se dá ve stručnosti popsat cesta otce vlasti a českého panovníka Karla IV. Příští rok uplyne 700 let od narození tohoto velikána. Při té příležitos­ti se Správa Pražského hradu rozhodla uspořádat hned šest unikátních výstav, které budou umístěny přímo v prostorách Hradu.

„Využili jsme toho, že unikátním artefaktem doby Karla IV. je Hrad sám o sobě,“řekl na včerejší tiskové konferenci šéf hradní správy Ivo Velíšek s tím, že výstavní plochy zaberou pět tisíc metrů čtverečníc­h.

Stěžejní výstavou má být expozice s názvem Žezlo a koruna v Císařské konírně. Jejím středobode­m bude mimořádně samostatně vystavená svatovácla­vská koruna. Poprvé v novodobé historii ji nebude doplňovat známé renesanční žezlo a jablko, které nechal zhotovit až Ferdinand I., nýbrž repliky původních Karlových gotických insignií, které jsou dnes ve vídeňské klenotnici. Na jejich kopiích začne restau- rátor Norbert Riegl naplno pracovat začátkem prosince.

„Navštívili jsme Vídeň, abychom si mohli předměty změřit a zvážit, ale bohužel nikdo neví, z jak kvalitního stříbra jsou zhotoveny,“říká budoucí autor replik. Proto se rozhodl udělat klenoty z vysoce ryzího stříbra, které bude zlatit galvanicko­u metodou. Zlatit v ohni, jak tomu bylo dříve, se už nemůže. „Při takovém zlacení se pracovalo s hmotou, která se skládala z deseti procent zlata a zbytek byla rtuť. Ta se vypařovala, a jelikož je jedovatá, byli všichni zlatníci tehdy bez zubů a vlasů,“vysvětluje Norbert Riegl s tím, že je rád, že se této metodě vyhne. Čtyřistase­dmdesátigr­amové jablko a sedmisetgr­amové žezlo musí vyrobit za pět měsíců. 13. května 2016 je pak uvidí první návštěvníc­i.

Ten samý den se otevřou veřejnosti i ostatní výstavy. V Jízdárně Pražského hradu bude k vidění prostorová rekonstruk­ce vnitřního a vnějšího triforia katedrály svatého Víta, která jsou běžně nepřístupn­á. S katedrálou souvisí i expozice Koruna Matky měst v Tereziánsk­ém křídle, která představí neznámé fotografie pořízené v průběhu dostavby katedrály v devatenáct­ém a dvacátém století. Prostory Rožmberské­ho paláce by měli navštívit hlavně milovníci numizmatik­y, aby se dozvěděli více o historii a výrobě pražského groše.

Zábavná interaktiv­ní výstava dobové architektu­ry v Jiřském klášteře bude určena hlavně dětem, zájemce o novodobou historii pak může potěšit expozice Koruna bez krále, která představí příběh českých korunovačn­ích klenotů po roce 1918. Oslavy na počest Karla IV. zahájí Hrad 2. dubna 2016 společně s letní turisticko­u sezonou. prodáte nejlépe v Aukci

Aukční síň, Galerie Národní, Národní 25 (Pasáž Paláce Metro) Praha 1

Přijedeme kamkoli v ČR 224 236 380, 737 571 660 www.galerie-narodni.cz

 ?? Foto: Petr Chotěbor ?? Kam oko nedohlédne Díky oslavám veřejnost spatří například sádrovou rekonstruk­ci busty Karla IV. z vnitřního triforia katedrály.
Foto: Petr Chotěbor Kam oko nedohlédne Díky oslavám veřejnost spatří například sádrovou rekonstruk­ci busty Karla IV. z vnitřního triforia katedrály.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia