Dnes Prague Edition

Turnaj mistrů, luxusní tenisové divadlo

Tenisová show, při níž se hráči cítí jako rockové hvězdy. Továrna na peníze, kde si náhradník vydělá víc než vítěz menšího turnaje. Divadlo, které rok co rok láká čtvrt milionu diváků. Londýnský Turnaj mistrů se stal fenoménem, ač ho ne všichni milují.

-

Ondřej Novotný reportér MF DNES na Turnaji mistrů

Pětihvězdi­čkový hotel Savoy leží na břehu Temže. Bydleli v něm Bob Dylan, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin či členové Beatles. V těchto dnech v něm přebývají nejlepší tenisté planety. Savoy, místo s více než stoletou historií a krás- ným výhledem na Temži, letos nahradil hotel Mariott, kde hráči bydleli dřív. „A je opravdu krásný,“rozplýval se Andy Murray.

Luxusní pokoje, posilovna otevřená 24 hodin denně, bazén, možnost lázeňských procedur, sedm různých restaurací... To je jen část luxusu, kterou tenistům Savoy nabízí.

A hotel je jen částí přepychu, jehož se jim v Londýně dostává.

Show, kterou lidé milují Vlastní bodyguard. Vlastní šatna. Vlastní řidič. To vše mají k dispozici vyvolení, kteří se na závěrečný podnik sezony kvalifikov­ali.

Unikátní je pak způsob dopravy na stadion. Ulice Londýna jsou přeplněné, a tak každou hodinu vyráží ze Savoye do O2 areny loď. Plavba trvá zhruba 40 minut a na jejím konci vystoupí hráči takřka u haly, která leží na břehu Temže.

Jistě, za luxus se platí i povinnostm­i. Sponzorský­ch či mediálních aktivit je v Londýně víc než jinde, což je logické: „Všichni fanoušci by měli vědět, kdo tu hraje. Nejde jen o Federera a Djokoviče. Ale aby vě- do O2 areny zhruba čtvrt milionu. A žije to i v přilehlé fanzóně, kde lze sledovat tréninky hráčů, otestovat své tenisové znalosti, nechat si změřit rychlost podání, nebo si dokonce na zmenšeném kurtu zahrát.

Okolo turnaje se točí obrovské peníze. Pokud někdo vyhraje všech pět zápasů, polepší si na prize money asi o 57 milionů korun. Ale ani ostatní se nemají špatně. Jen odměna za účast činí čtyři miliony. A dokonce i první náhradník Richard Gasquet dostane zhruba 2,4 milionu korun, víc než vítěz menších turnajů v Estorilu či Montpellie­ru.

Přesto není v Londýně vše ideální, koneckonců ani výdělky, které podléhají vysokým daním. A rovněž O2 arena – místo oblíbené fanoušky, ale kritizovan­é některými hráči. Pomalejší povrch příliš nesedí agresivně hrajícím tenistům. Loni na to doplatili Marin Čilič či Milos Raonic, opakovaně se s tím pere Tomáš Berdych. „Výsledky tu i proto velké nemá. Myslím, že kdyby to byl obyčejný turnaj, tak by sem nejezdil,“řekl jeho otec Martin.

Jakkoliv podmínky v hale mít rád nemusí, i šestinásob­ný účastník Berdych uznává, že podobně atraktivní lokalita by se hledala těžko: „Kvůli zápasům před takovým publikem sport děláme.“

To je odměna – jedna z mnoha – za příslušnos­t k tenisové smetánce.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia