Dnes Prague Edition

B erdych se rval, ale na Masters skončil

-

LONDÝN Prudká rána do jednoho rohu, pak do druhého. Odvážný výlet k síti a nekompromi­sní volej. Esa ve chvílích, kdy byla potřeba.

V potemnělé O2 areně to sršelo napětím. Že by se přece stalo něco, co mnozí považovali za nemožné?

Ne, nakonec ne. Tomáš Berdych prohrál s Novakem Djokovičem 3:6, 5:7 a do semifinále Turnaje mistrů nepostoupi­l; na to potřeboval vyhrát ve dvou setech on sám.

Poprvé ze šesti účastí zakončil závěrečný podnik sezony se třemi porážkami. Zase potvrdil, že proti hráčům z absolutní špičky se mu nedaří. Letos dokázal jen dvakrát zvítězit nad tenisty z elitní desítky.

Nemá však za sebou špatnou sezonu. Poprvé v životě byl světovou čtyřkou. Pošesté za sebou prošel na Turnaj mistrů. Vyhrál dva turnaje.

Ale ani jeden grandslamo­vý, což zůstává jeho snem pro další roky.

Proti muži, který letos ovládl grandslamy tři, se přitom včera zprvu držel statečně. I Djokovič občas uznale zatleskal odvaze a agresivitě, s níž na něj Berdych nastoupil. Jenže v klíčové chvíli Čech zaváhal. Za stavu 3:4 a 30-15 v prvním setu poslal míč k čáře, rozhodčí zahlásili aut. Berdych chvilku váhal, jestli má využít jestřábí oko, ale pak si to rozmyslel. Chyba! Televizní grafika odhalila, že byl míček dobrý.

Místo vedení přišly trable. Třikrát arénou zasvítil nápis „BREAK POINT“. První dva brejkboly Berdych po skvělých prvních servisech odvrátil. Jenže při třetím pokazil nabíhaný forhendový úder.

Nepolapite­lný srbský fantom podruhé odskočil do vedení. A už ho nepustil.

Marně publikum toužilo po dramatu. Halou znělo: „Let's go, Tomas!“Nebo: „Come on, Berdyč!“

Ale ve chvíli, kdy Berdych při druhém setbolu poslal return do autu, bylo jasné, že na turnaji dál nepůjde. A ač se ve druhém setu držel, nakonec ztratil i celý zápas. (on)

 ?? Foto: AP ?? Třetí porážka Tomáš Berdych včera prohrál i s Djokovičem.
Foto: AP Třetí porážka Tomáš Berdych včera prohrál i s Djokovičem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia