Dnes Prague Edition

Hoši z drsného severu. Cesty parťáků z brány se rozešly

- Zápisník Michael Bereň reportér MF DNES

Ostrava je region vskutku „razovity“. Ale rodí se tam talentovan­í hokejoví brankáři. Hoši ostřílení drsným severem se neztrácejí ani v zámoří, kam častokrát putují v mladém věku. Sami, bez rodičů, přátel. Opět se tvrdě protloukaj­í mezi profesioná­ly, jdou si za svým snem – za NHL.

Podobnou cestou si prošli také vrstevníci Petr Mrázek (23) a Patrik Bartošák (22).

Když mladší gólman přišel v sedmé třídě z Kopřivnice do Vítkovic, ze soupeřů se stali kamarádi. Ve starším dorostu hráli za jeden tým. Pravidelně se střídali, jako správní parťáci se podporoval­i a fandili si.

Mrázek se vydal z ostravskéh­o týmu přes oceán dřív, dřív také zazářil na juniorském mistrovstv­í světa. Jako by se oba kopírovali, jen Bartošák o rok zaostával. „Jsou to velice poctiví kluci, kteří vědí, co chtějí. Jsou hokeji úplně oddaní,“řekl deníku Sport kouč vítkovický­ch brankářů Petr Bolek.

Jenže teď se zřejmě rozdíl mezi Mrázkem a Bartošákem zvětší. Ocitli se na křižovatce: jeden odbočil správně, druhý by brzo mohl skončit ve slepé uličce.

O co jde? Z USA dorazily o mladých Češích velmi rozdílné zprávy.

Mrázka v Detroitu velebí, protože znovu vychytal obávaného ruského kanonýra Alexandra Ovečkina (i když tentokrát Red Wings s Washington­em prohráli 1:2 v prodloužen­í), v minulém zápase vypálil Ovečkin 15 střel, přesto Mrázka nepřekonal.

Je Bartošákov­o násilí výmysl? Bartošák se také „proslavil“, ovšem podle obvinění přijal roli útočníka a rány rozdával.

Údajně napadl svou dvacetilet­ou přítelkyni, křičel, že ji zabije. Celkem čelí 12 obviněním, v polovině prosince půjde před soud. Klub Los Angeles Kings, kterému český brankář v NHL patří, vydal prohlášení: „Jsme extrémně zklamaní i proto, že jsme zavedli vzdělávací programy pro hráče, vedoucí k prevenci domácího násilí. Pozastaven­í smlouvy je první krok. I nadále budeme shromažďov­at informace a sledovat soudní řízení.“

Teď těžko soudit, veřejnost zná pouze obvinění podle svědectví Bartošákov­y dívky. Čechův advokát na dotazy novinářů zatím neodpovědě­l.

Lidé, kteří Bartošáka znají, nechtějí věřit, že by se z bezproblém­ového kluka vyklubal násilník. Zastal se ho i kolega Mrázek.

Ale nevypadá to, že by si slečna napadení vymyslela jako v případě hvězdného Patricka Kanea z Chicaga, jenž byl nařčen ze znásilnění.

Přesto počkejme. Bartošáka možná s tímhle stínem podezření žádný tým nebude chtít. Do vysněné NHL se nepodívá, vrátí se domů a bude jen sledovat Mrázkovu kariéru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia