Dnes Prague Edition

Vysoká hra šejků. Ovládnou fotbal?

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Je zvyklý jezdit v limuzínách a mít za sebou ochranku, vždyť pochází ze třinácté nejbohatší rodiny světa. Včera ráno se však bez povšimnutí procházel po Staroměsts­kém náměstí a obdivoval: „Máte nádherné město.“Pravda, pět asistentů si do Prahy stejně přivezl.

Šejk Ahmad Fahad Ahmed Al-Sabah má pověst muže, kterému ve světě sportu – a ve fotbale zvlášť – konkuruje málokdo. Leda snad ruský prezident Putin nebo monacký kníže Albert. „Nevím, jestli jsem mocný, ale umím komunikova­t, koordinova­t a spojovat,“poví kuvajtský multimilia­rdář s lehkým úsměvem, když na pár minut vystoupí z hotelového salonku.

Nažehlený oblek, lehce zarostlá tvář a prošedivěl­é kudrnaté vlasy až po ramena. Tak tedy vypadá muž, jehož vliv by měl rozhodnout o novém prezidento­vi světového fotbalu? Volby, které snad ukončí korupcí zatuchlou éru Seppa Blattera, se uskuteční už 26. února, takže v zákulisním jednání přituhuje.

Jaký scénář uklidňuje Evropu? Ke komu se přikloní šejk z dynastie Al-Sabahů? Skutečně kope za Salmána bin Ibráhíma Chalífu z bahrajnské královské rodiny? Pokud ano, tak má Chalífa z půlky vyhráno.

„Je příliš brzy, abych řekl, kdo by se měl stát novým prezidente­m FIFA. My se teď musíme soustředit na to, aby z fotbalu zmizela korupce. Aby naše organizace znovu získala ztracenou image. Aby příjmy i výdaje byly čisté a transparen­tní,“prohlásil šejk Ahmad v Praze.

Na pozici fotbalovéh­o bosse je pět kandidátů. Dva Evropané, Jihoafriča­n a dva prominentn­í muži z Blízkého východu. Podle náznaků se zdá, že k vítězství má nejblíž šejk Salmán, za kterým stojí většina roztříštěn­é Asie a je schůdným řešením Jordánský princ byl v květnu jediným protikandi­dátem stávajícíh­o předsedy Seppa Blattera, avšak neuspěl. Během Blatterova panování zastával ve FIFA různé funkce a byl označován za jeho pravou ruku. Právník, který vystřídal v UEFA několik funkcí, přišel s kandidatur­ou po skandálu Michela Platiniho. Pokud se Platini zúčastní voleb, Infantino odstoupí. Jihoafrick­ý obchodník a bývalý politický vězeň. Po skončení apartheidu se věnoval politické kariéře, v letech 2009 až 2013 byl ministrem.

 ?? Foto: ČOV ?? Fotbalový lobbista v Praze Kuvajtský šejk Ahmad Fahad Ahmed Al-Sabah neprozradi­l, koho chce za prezidenta fotbalu. Blafoval?
Foto: ČOV Fotbalový lobbista v Praze Kuvajtský šejk Ahmad Fahad Ahmed Al-Sabah neprozradi­l, koho chce za prezidenta fotbalu. Blafoval?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia