Dnes Prague Edition

Pavel Nedvěd Míč pro Euro

V ruce držel nový míč pro fotbalové Euro a vyslovil přání: „Snad pro něj naši soupeři budou často chodit do sítě.“Jaká je podle Pavla Nedvěda šance, že český tým na šampionátu skutečně uspěje?

- Foto: Michal Šula, MAFRA

Drží na noze Bývalý kapitán české fotbalové reprezenta­ce Pavel Nedvěd slavnostně odhalil míč, s nímž se příští rok bude hrát skupinová fáze mistrovstv­í Evropy. „Je skutečně skvělý. Drží na noze neskutečně,“řekl viceprezid­ent Juventusu Turín.

Postup dva zápasy před koncem, řada nových hráčů, kteří se rychle chytili, pohledný fotbal. Tím vším reprezenta­ce někdejšího skvělého záložníka Pavla Nedvěda potěšila, a tak se nebrání přirovnání, které fanoušky musí potěšit – současný tým mu připomíná ten z anglického Eura ’96, na kterém začala zářit právě jeho hvězda.

„Vidím hodně podobností. Taky tehdy nás bylo plno hráčů z domácí ligy,“zavzpomína­l Nedvěd, když včera v Praze představov­al nový míč pro francouzsk­ý šampionát.

Jmenuje se Beau Jeu, tedy česky Krásná hra, a je v pořadí už dvanáctým oficiálním balonem od firmy Adidas, se kterým se Euro bude hrát: naváže na slavné míče jako Telstar, Tango nebo Roteiro.

Koho by si Nedvěd přál vidět jako soupeře českého týmu, až bude balon v barvách trikolory příští rok svištět po francouzsk­ých trávnících? „Bylo by lepší, kdybychom dostali těžší soupeře. Proti těm bychom mohli překvapit. Tak jako my v šestadevad­esátém,“řekl nynější viceprezid­ent Juventusu. „Myslím, že na to kluci mají. Když budou v ideální formě, mohou dosáhnout na dobrý výsledek.“

Hráče, kteří jsou v týmu nyní, nechtěl jmenovitě chválit. Zato promluvil o jednom, o jehož comebacku se spekuluje: o Milanu Barošovi.

„Jeho návrat by se mi líbil. Moc,“netajil druhý český držitel Zlatého míče. „Ale zatím bychom ho měli nechat v klidu: sám říkal, že toho po zranění odehrál strašně málo.“

Na Euro se Nedvěd těší a doufá, že jeho uspořádání neohrozí ani momentální situace ve Francii: tu šokoval teroristic­ký útok, při kterém v pátek zemřelo 129 lidí.

„Další zlomová etapa v naší společnost­i. Svět se změnil po 11. září, teď se změní znovu,“vytušil. „Budeme muset víc dbát na bezpečnost, ale na pořádání Eura by to vliv mít nemělo. Fotbal musíme bránit, vždyť to má být zábava pro lidi.“

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Míč pro Euro Pavel Nedvěd (vpravo) včera spolu s Milanem Barošem v Praze představil­i oficiální míč Eura ve Francii příští rok. Dostal jméno Beau Jeu tedy Krásná hra.
Foto: Michal Šula, MAFRA Míč pro Euro Pavel Nedvěd (vpravo) včera spolu s Milanem Barošem v Praze představil­i oficiální míč Eura ve Francii příští rok. Dostal jméno Beau Jeu tedy Krásná hra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia