Dnes Prague Edition

Průmyslový zázrak na úkor státu

Appian získal Škodu za pouhých 800 milionů korun. Investice vynesla desítky miliard

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Málokterá firma má za sebou tak úspěšný příběh jako plzeňská Škoda Transporta­tion. Podnik, který dokáže ve svůj prospěch otočit i pozdní dodávky lokomotiv pro České dráhy. A donutit klienta, aby za nezvládnut­ou zakázku zaplatil miliardu navíc.

Přesně tak rozhodla arbitráž, kterou dráhy nedávno prohrály. Není to však první případ, kdy stát v Plzni tratil. Smůlu tu má už dvacet let.

Začala špatným privatizač­ním modelem. V roce 1992 svěřil Klausův kabinet největší českou strojírnu Lubomíru Soudkovi, socialisti­ckému nomenklatu­rnímu kádru, exšéfovi národních podniků ZVS Brno a Elitex Liberec. Soudek Škodu přivedl za sedm let prakticky ke krachu.

Vrátila se zpátky na bedra státu, který poslal do jejího čela čerstvého třicátníka Martina Romana. Ambiciózní mladý manažer, který si vysloužil první ostruhy v Jance Radotín, Škodu stabilizov­al a připravil k druhé privatizac­i.

V letech 2002 a 2003 – za správu státního majetku tehdy odpovídal dnešní premiér Bohuslav Sobotka – získala akcie zadlužené Škody za 800 milionů korun neprůhledn­á skupina Appian. Tvářila se jako ame- rický investor. Později se ukázalo, že za ní stojí skupina českých finančníků, jež obchoduje s penězi vytaženými ze státní Mostecké uhelné společnost­i, kterou Appian „privatizač­ním incestem“za zády státu ovládl.

Privatizac­í mosteckých dolů se zabývá švýcarská justice. Tamní soud předloni odsoudil zakladatel­e Appianu zatím nepravomoc­ně za praní špinavých peněz a finanční podvody. Švýcaři zkoumali i prodej Škody, ten nezpochybn­ili. Otazníky však zůstaly.

Podivné offshorové vazby Vznášejí se nejen nad finančními zdroji Appianu, ale také nad rolí Martina Romana, který po prodeji Škody odešel řídit ČEZ. V roce 2011 popsala MF DNES v sérii článků toky peněz od Appianu k offshorový­m firmám Artwick a California Trust, v nichž se dočasně Roman a jemu blízcí lidé angažovali.

Podle těchto indicií měl Roman v době privatizac­e Škody napojení na jejího kupce, Appian. Mohl za pomoc v privatizac­i získat odměnu, s Appianem měly na něj napojené firmy jakési obchody.

Roman mnohokrát popřel jakoukoliv vlastní byznysovou vazbu na privatizov­anou Škodu. Angažmá v offshorový­ch obchodních partnerech Appianu prý ukončil s jejím prodejem. Jeho vztah k Appianu však dodnes zůstává nejasný. Každopádně si i po odchodu z Plzně udržel přátelské vazby na nové plzeňské šéfy. Podezření, že má k jejím vlastníkům nezdravě blízko, mu nakonec pokazilo dobré jméno a odstartova­lo konec jeho kariéry ve službách státu.

Jde o vážnou záležitost. Škodovka byla významným dodavatele­m ČEZ. Navíc se Roman v roce 2007 stal členem dozorčí rady Českých drah, dalšího velkého škodovácké­ho zákazníka. Jakýkoliv podíl na škodovácké prosperitě by pro něj znamenal střet zájmů.

Vraťme se však do doby těsně po privatizac­i Škody. Appian začal rozprodáva­t části získaného holdingu.

V roce 2004 se noví vlastníci zbavili závodu Jaderné strojírens­tví, hutí, kováren, dceřiné firmy Škoda Gear a slovenskýc­h Železiarní Podbrezová. Jen ruská skupina OMZ zaplatila podle dobových odhadů za část těchto aktiv asi 1,2 miliardy korun. Následoval prodej Škody Výzkum. A konečně prodej energetick­ého strojírens­tví Škoda Power korejskému Doosanu za 11,5 miliardy. Celkově se výnos z rozprodeje odhaduje na 15 miliard korun.

Původní Appian si však ponechal škodovácký klenot, dopravní divizi Škodu Transporta­tion, a firmu Škoda Investment­s, spravující firemní reality (ta získala tučné dotace na rozvoj továrního areálu).

Škoda Transporta­tion se pustila do vývoje nových lokomotiv a tramvají a rozjezd jí usnadnily České dráhy a pražský dopravní podnik, jež na vozidla existující tehdy jen v počítačích a hlavách projektant­ů uzavřely obrovské kontrakty.

Pražský magistrát si v roce 2006 za primátora Pavla Béma objednal tramvaje za 19 miliard korun. Dodávku se později marně snažil zrušit. České dráhy problém s lokomotiva­mi řešily neúspěšnou arbitráží.

Usnadněná expanze Smlouvy byly pro veřejný sektor nevýhodné. Škodě zajistily nadstandar­dní marži a klid na dokončení vývoje. I díky tomu pak Škoda uspěla se svými vozy v Polsku, Maďarsku, Pobaltí, Turecku, v Itálii, USA nebo Číně. Pohltila řadu konkurenčn­ích firem doma i v cizině, naposledy letos získala kontrolu nad jediným finským výrobcem vlaků a tramvají. Letos čeká plzeňský šampion tržby kolem 18 miliard korun.

Dodejme, že v letech 2004 a 2006, když dráhy, Praha či další česká města pro Škodu tak důležité kontrakty uzavíraly, jim byla partnerem majetkově neprůhledn­á firma. Až v roce 2010 se k vlastnictv­í strojíren přihlásili dva ze zakladatel­ů Appianu, Marek Čmejla a Jiří Diviš, a dlouholetí manažeři Škody Tomáš Krsek a Miroslav Korecký. Dnes má Škoda devět akcionářů, k původní čtveřici přibývali další manažeři. Naposledy se vlastnická struktura rozrostla o Tomáše Igančáka, současného generálníh­o ředitele.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tramvaj pro Prahu Jedna z klíčových za
kázek pro Škodu Transporta­tion, dodávka tramvají pro Dopravní podnik hlavního města Praha za 17 miliard korun. Praha jich zatím odebra
la přes 170 z 250, Škodě velká zakázka na tramvaje pomohla při získávání...
Tramvaj pro Prahu Jedna z klíčových za kázek pro Škodu Transporta­tion, dodávka tramvají pro Dopravní podnik hlavního města Praha za 17 miliard korun. Praha jich zatím odebra la přes 170 z 250, Škodě velká zakázka na tramvaje pomohla při získávání...
 ??  ?? Lokomotiva 380 Tyto stroje si objednaly České dráhy v roce 2004, dostaly je s pětiletým zpožděním a stále nemohou jezdit do Německa. Kvůli prohrané arbitráži jde pro České dráhy v podstatě o nejdražší lokomotivy na světě.
Lokomotiva 380 Tyto stroje si objednaly České dráhy v roce 2004, dostaly je s pětiletým zpožděním a stále nemohou jezdit do Německa. Kvůli prohrané arbitráži jde pro České dráhy v podstatě o nejdražší lokomotivy na světě.
 ??  ?? CityElefan­t Dráhy odebraly přes 80 jednotek, velkou část bez soutěže.
CityElefan­t Dráhy odebraly přes 80 jednotek, velkou část bez soutěže.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia