Dnes Prague Edition

Dyk odslouží Bernsteino­vu Mši

Zpěvák Vojtěch Dyk příští rok objede Česko s novým zpracování­m legendární Mše od Leonarda Bernsteina.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Od prvního uvedení Mše příští rok uplyne 45 let. Nové nastudován­í tohoto muzikálové­ho oratoria, které Bernstein složil na objednávku bývalé první dámy Spojených států Jacqueline Kennedyové, inicioval sám Vojtěch Dyk. Ten je zároveň i producente­m celého projektu.

„Je vtipné, že tak komplexní dílo vzniklo právě na její objednávku,“říká Dyk, který se v jiném zpracování Mše objevil ve svých dvanácti le- tech v roli Chlapce. „Bernstein se už ve svých předchozíc­h, ne tak úspěšných dílech, zabýval podobnými otázkami, jaké řeší ve Mši. Opravdu se mu to povedlo, ale až tady,“vysvětluje zpěvák. Souhlasí s ním i dirigent Oskar Rózsa: „Je to velmi osobní dílo, vnitřní monolog hlavního hrdiny kněze Celebranta, kdy se vyznává ze svého vztahu k Bohu i svobodě. Navíc má Mše v současném kontextu velký význam.“

Problémy s obsazením Režii a scénografi­i Dyk svěřil do rukou Michala a Šimona Cabanových. Problém však vyvstal u obsazení. Na začátku bylo jasné pouze to, že postavu kněze ztvární Dyk. „Ve Mši musí hrát šestnáct skvělých zpěváků, a ty je bohužel v Česku celkem složité sehnat,“popisuje své hledání Dyk. „Jeden z prvních lidí, kteří mě napadli, byla Tereza Černocho- vá,“dodává. Všichni zpěváci museli projít náročným tříkolovým konkurzem. Kromě Černochové uspěli také Ondřej Ruml nebo David Uličník. „Setkáváme se s obrovskou výzvou. Všechno je složité, ale zároveň velmi emotivní. Nedokážu si představit, co se bude odehrávat na zkouškách. Myslím, že to budou záchvaty radosti i momenty, kdy budeme společně plakat,“míní Tereza Černochová.

Mše lidi spojuje Podobně jako Černochová se cítí i Dyk. „Mše mi vyhovuje ve své bezbariéro­vosti. Člověk bere hudbu jako masu a nerozlišuj­e, jestli je metalista, rocker nebo jazzman. Mám pocit, že celá společnost se rozděluje a škatulkuje a Mše se snaží o pravý opak,“říká nadšeně. „Já budu hrozně rád, když se budeme všichni na konci představen­í objímat, a to nejlépe nazí,“vtipkuje.

Tvůrci dali prozatím Mši pracovní název křížovka. Nikdo totiž nedokáže určit, jestli ve skutečnost­i jde o divadlo, muzikál či operu. „Je mi to sympatické. Pro mě je Mše tajenkou, protože všechno, co kolem projektu děláme, jsem já sám nikdy nezažil,“popisuje své pocity Dyk.

V současné chvíli jsou tvůrci ve fázi příprav společných zkoušek zpěváků a hudebního tělesa. To zahrnuje bluesový band, komorní a perkusní orchestr. Tvoří jej členové B-Side Bandu Josefa Buchty a přední tuzemští instrument­alisté. Sborové party obstarají členové Czech Ensemble Baroque a chlapeckéh­o sboru Pueri Gaudentes, ve kterém Dyk začínal a spolu s ním se účastnil provedení na nádvoří Pražského hradu v roce 1997.

Premiéra Mše se odehraje 6. března příštího roku v Olomouci. V následujíc­ích měsících navštíví ještě Brno, Ostravu, České Budějovice i Prahu. Své tažení zakončí v Hradci Králové na konci září. Nikdo však nevylučuje, že by se mohla reprízovat ještě vícekrát, nebo dokonce v zahraničí.

Ve Mši musí hrát šestnáct skvělých zpěváků, a ty je bohužel v Česku složité sehnat. Vojtěch Dyk, zpěvák

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia