Dnes Prague Edition

Žačkou elitního PORG na vlastní kůži

-

Alžběta Šírková

redaktorka MF DNES

K budově Gymnázia a základní školy PORG v pražské Krči přicházím za pět minut půl deváté, ale pozdě nejdu – první hodina začíná až v 8.40.

Cestou mě zaujme provoz na silnici, na který dohlíží policista ve žluté vestě. Není divu, před začátkem vyučování se tu hromadí jedno auto za druhým, a tak je zapotřebí dopravu koordinova­t. Na pokyn strážníka přecházím silnici a mířím do školy. Na chodbě potkám dcery zpěváka Karla Gotta – Charlotte Ellu a Nellu Sofii. Čas pokročil, a tak spěchám na matematiku do „své“třídy, 2. B.

Marně však čekám na zvonění, hodinu vždy zahájí a ukončí učitelé, a to přesně na minutu jako moje „třídní“Pavla Dvořáková, která nás vyzývá: „Děti, pojďte si sednout do kruhu.“Zatímco se usazujeme na koberci, všímám si tabule. Na té jsou vypsané předměty, které se dnes budeme učit – matematika, angličtina, dvě hodiny českého jazyka za sebou a tělocvik.

Učitelka nás postupně seznamuje s výukou. Vzhledem k tomu, že jsem se žačkou PORG stala na svátek svatého Martina, tak mu bude vyhrazena samostatná hodina, jednu ze dvou hodin českého jazyka nahradí „projekt svatý Martin“.

Pak už nás učitelka „nahání“zpátky do lavic a rozdá pracovní listy – „Matematika se svatým Martinem“. Proto je list sestaven z úkolů, které se týkají tohoto světce ze 4. století, jednoho z prvních misionářů, kteří dosáhli svatořečen­í bez mučednické smrti. Jeden z úkolů nás nabádá, abychom po třídě hledali dvojcifern­á čísla. Cvičíme si nejen znalost čísel, ale i pozornost a bonusem je pohyb. Zadání úkolu totiž připomíná, že Martin se svým koněm najezdil spoustu kilometrů. Celá hodina mi připomíná Komenského školu hrou a stejně to vnímají i děti.

I angličtina v sousední 2. A pod vedením Paula Davida Coatse začala sezením v kruhu, ve kterém se do- zvídáme, že dnes budeme brát další slovíčka týkající se bydlení a nábytku. Učitel postupně na interaktiv­ní tabuli promítá fotografie jednotlivý­ch místností – kuchyně, obývacího pokoje či koupelny a děti přiřazují správné anglické názvy.

PORG coby škola s rozšířenou výukou angličtiny zaměstnává rodilé mluvčí a pedagog s dětmi komunikuje výhradně v angličtině. V další části hodiny dostáváme do ruky malé tabulky, na které máme fixou nakreslit nějakou místnost, a ostatní otázkami v angličtině „máš tam lampičku“nebo „máš tam stůl“hádají, jaký pokoj jejich spolužák nakreslil. Na závěr se učíme básničku.

Během velké přestávky potkám ředitelku PORG Dagmar Dluhošovou, která o zdejším pedagogick­ém sboru říká: „Jsou tu velmi šikovné učitelky a učitelé. Není tady velká obměna, občas někdo odejde na mateřskou, a naopak přijde někdo nový,“dodává.

Učíme se spolupráci

Pak už mě v 2. B čeká projekt svatý Martin. Překvapují mě však nové tváře. Druhá třída spojila své síly s žáky třetí třídy. Učitelka Pavla Dvořáková zjišťuje znalosti dětí o svatém Martinovi. Základní povědomí o něm mají, dnes se s ním však seznámí více. Ve třídě se tvoří dvojice, přičemž starší žák dostává článek o Martinovi a mladší komiks.

Děti mají v materiálec­h najít odpovědi na otázky v kvízovém testu. Učitelka je nechá číst po celé místnosti, v lavici zůstává jediná dvojice. Na úkol dostaly dost času, a tak na kvízové otázky reagují téměř všechny děti správně.

Snad se jim bude dařit i dál, protože pátou třídou základní škola končí, a pokud chtějí na víceleté gymnázium, musí složit přijímací zkoušky. „Ty ale nedělají všichni naši žáci, protože jdou například na uměleckou školu. Na víceleté gymnázium pokračují tak 2/3 studentů z původních 22 žáků základní školy,“dodává ředitelka Dagmar Dluhošová s tím, že škola každý rok otevírá pouze dvě třídy, 1. A a 1. B.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia