Dnes Prague Edition

Strach v Evropě. Kde příště?

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BRUSEL, PRAHA Do města vstoupila armáda s obrněnými vozy a vojáky v plné polní. V Bruselu, neoficiáln­ím hlavním městě Evropské unie, platí od víkendu nejvyšší stupeň nebezpečí.

Včera večer zahájili policisté rozsáhlou bezpečnost­ní akci. Uzavřeli ulice v centru Bruselu, zablokoval­i vstup do jednoho z hotelů, nad městem létaly helikoptér­y. A úřady vyhlásily embargo na veškeré informace.

Bruselská policie pátrá hlavně po Salahu Abdeslamov­i, který se zřejmě přímo zapojil do atentátů ve francouzsk­é metropoli a poté se vrátil do bruselské čtvrti Molen- beek, kde žil. Jeden z Abdeslamov­ých bratrů se v Paříži vyhodil do povětří. Ale nejde jen o Abdeslama.

Hrozba útoku několika osob Na otázku místní televize, zda je mimořádný stav vyhlášen jen kvůli němu, belgický ministr vnitra odpověděl: „Naneštěstí ne. Hrozba je větší než jen Abdeslam. Jde o několik podezřelýc­h, proto jsme přijali takové množství opatření.“

Nejvyšší stupeň ohrožení Bruselu vyhlásily belgické úřady už v sobotu dopoledne. Premiér Charles Michel řekl, že panují obavy, že „by několik osob se zbraněmi a výbušninam­i mohlo zahájit útok, možná na několika místech“.

Ani včera nejezdilo v Bruselu metro, byly zrušeny fotbalové zápasy, kulturní a společensk­é akce. Dnes zůstanou uzavřeny v hlavním městě Belgie školy.

V pohotovost­i je však policie v mnoha dalších zemích.

Francie je po pařížských útocích z pátku třináctého nadále ve výjimečném stavu. Británie, Německo či Švédsko jsou na „honu“možných aktérů teroru v Evropě. Turecká policie o víkendu zadržela v luxusním hotelu v přímořském městě Antalya Belgičana marockého původu, který je podezřelý, že pro Islámský stát zkoumal cílová místa pro pařížské útoky.

Otázka v tuto chvíli nestojí, zda teroristé pod vlajkou Islámského státu udeří znovu, ale kde to bude.

Velké obavy jsou v Německu. Stejně jako ve Francii je tam totiž vysoký počet přistěhova­lců a nyní i statisíce uprchlíků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia