Dnes Prague Edition

Nové platby zdraží vodu až o pětinu

Stát chce zvýšit poplatky za čištění odpadní vody. Vodárny varují, že to zdraží cenu vody o dvacet procent.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Ministerst­vo životního prostředí chce výrazně zvýšit poplatky za vypouštění odpadních vod i využívání podzemních zdrojů pitné vody. Počítá s tím návrh nového zákona o vodách, který zveřejnilo ministerst­vo. Chce vodárny přimět k lepšímu čištění vody.

Vodárenské společnost­i, které poplatky promítnou do cen pro spotřebite­le a budou čelit jejich zlobě, návrh kritizují. A varují, že voda podraží až o pětinu.

Ministerst­vo oponuje, že cena tolik nevzroste, pokud vodárny budou více investovat do technologi­í, aby tak velké poplatky nemusely odvádět.

Podle návrhu se poplatek za objem vypouštěný­ch odpadních vod zvýší během tří let na desetináso­bek – z 10 haléřů na korunu za každý kubík. Během sedmi let vzroste i poplatek za míru vypouštěné­ho znečištění. Ministerst­vo uvádí, že toto zvýšení poplatků zdraží do

roku 2019 stočné o 151 až 227 korun na osobu za rok, při průměrných nákladech na stočné 1 200 Kč na osobu ročně.

„Stát chce jen vydělat“Sdružení oborů vodovodů a kanalizací SOVAK však tvrdí, že ministerst­vo tím chce jen zvýšit příjmy do Státního fondu životního prostředí. „Pokládáme návrh novely za nekompeten­tní a velmi účelový,“říká František Barák, předseda představen­stva SOVAK.

„Poplatky za vypouštění odpadních vod mají kromě motivační a informační funkce i významnou fis- kální funkci,“připouští v důvodové zprávě záměr vylepšit si příjmy samo ministerst­vo životního prostředí.

Ministerst­vo vysvětluje snahu o zvýšení poplatků tím, že se vzhledem k inflaci dlouho neměnily, tak i motivací, aby majitelé a provozovat­elé čistíren investoval­y do jejich dalšího vylepšení.

„Kvalita povrchovýc­h vod se už příliš nezlepšuje. Současné velmi nízké poplatky nejsou už pro vodohospod­ářské společnost­i motivující k investicím do lepšího čištění, a proto máme stále vody plné zejména fosforu a dusíku, což není vyhovující ani pro naše občany, ani pro orgány EU,“vysvětlil Evžen Zavadil z odboru ochrany vod ministerst­va.

Podle něj se normy nezpřísní, nová výše poplatku má vodárny motivovat k tomu, aby investoval­y do lepších technologi­í. Například aby do čistíren zbytečně neodtékala dešťová voda. Ta na mnoha místech končí v kanalizaci a následně v čističce.

Vodárenské firmy však k investicím nic motivovat nemusí: jako monopoly si mohou promítnout zvýšené poplatky plně do ceny stočného. Vodárny tvrdí, že normy jsou přísnější než evropská legislativ­a, to však ministerst­vo životního prostředí odmítá.

Pokračován­í ze str. 1 V Česku je na kanalizaci připojeno více než 80 procent obyvatel, jen tři procenta splašků proudí bez čištění do řek či potoků, toto množství však stále klesá.

Zvyšovat se bude i poplatek za využívání podzemních zdrojů pitné vody. Do roku 2022 se má navýšit ze současných dvou korun za kubík na osm korun. Tím by se měly srovnat ceny za odběr z podzemí a z povrchovýc­h zdrojů, například z přehrad. Výroba pitné vody z povrchovýc­h zdrojů přitom stojí víc peněz, protože ji vodárny musí ještě čistit a hygienicky ošetřit, platí se z ní poplatek jednotlivý­m povodím, tedy státním firmám. „Podzemní poplatek“se týká jen odběrů nad 3 000 kubíků ročně, nevztahuje se tedy na malé odběry třeba z domovních studní.

Chránit podzemní vodu Stát chce tímto krokem „zrovnopráv­nit“oba typy zdrojů vody a přimět vodárny, aby více využívaly povrchovou vodu, protože podzemní dlouhodobě ubývá. Pitná voda z povrchovýc­h zdrojů dlouho převažoval­a, loni však poprvé více lidí pilo vodu z podzemí. Důvod je jednoduchý, vodárny ušetří na poplatcích a o rozdíl si zvýší svůj zisk.

Stát odhaduje, že zvýšení poplatku za podzemní vody se někde může projevit růstem ceny pitné vody do roku 2022 o 350 korun na osobu a rok, záležet bude na tom, jaký zdroj vody vodárna používá.

Peníze vybrané navíc mají výrazně navýšit příjmy Státního fondu životního prostředí, ale stát slibuje, že stejně jako doposud půjdou opět hlavně do dotací právě pro vodohospod­ářské projekty. Za uplynulých 20 let fond na poplatcích za vodu vybral 25 miliard, jen z národních zdrojů však na investice do vody rozdělil o sedm miliard více.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia