Dnes Prague Edition

ODS hledá „chlapa s gulami“

Petr Fiala bude za dva měsíce obhajovat post předsedy ODS. A straníci už k němu hledají „zlého muže“, který akademické­mu předsedovi bude nahrávat.

-

Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Tomu, koho teď občanští demokraté hledají, se za časů Mirka Topolánka často říkalo „chlap s gulami“. Vedle akademické­ho předsedy Fialy by straníci rádi viděli dvojku, která pro něj bude fungovat jako jakási rozbuška. „Za současné vedení se nestydíme, ale je to nuda. Petr Fiala je fajn, ale potřeboval by k sobě dvě tři rozbušky, nějaké rozehrávač­e. Jinak je to moc profesorsk­é, jsme příliš sterilní. Politika je přece někdy také zábava,“hodnotí dnešní vedení v čele s Fialou jeden z členů ODS.

Za dva měsíce budou občanští demokraté po dvou letech volit nové vedení. Petru Fialovi za tu dobu konkurent nevyrostl, zato se očekává zápas o posty místopředs­edů. Jejich nevýhodou je, že snad až na starostu Líbeznice Martina Kupku či europoslan­ce Jana Zahradila jsou téměř neviditeln­í.

A tak se hledají náhradníci.

Petr Fiala jako politik říká, že politiku omezenou na bonmoty a urážky soupeřů nemá rád a dělat ji nebude. Petr Fiala jako politolog přiznává, že takový zlý muž by se hodil. A vlastně tak vystihuje i situaci ve své straně, kdy občanští demokraté nevolají po Fialově odchodu, ale jeho vylepšení onou dvojkou.

„Já jsem zcela vědomě a záměrně ale i svou povahou takový ten kultivovan­ý politik západního střihu, což je má obrovská výhoda dlouho- dobá. Ale samozřejmě v mediální politické debatě, jaká je dnes, nemusí krátkodobě zasahovat všechny vrstvy,“říká předseda Fiala.

Ví však, co by své straně – být politickým poradcem – doporučil. „Řekl bych: Vedle toho Fialy kdybyste měli ještě nějakého ranaře, který by něco vypálil a pan profesor by to pak kultivovan­ě shrnul, měli byste to výborné. Rada je to dobrá, jenže takového člověka nevyberete, ten buď je, nebo ne. Nemyslím si, že by takový člověk byl nutný, ale pokud to tak kolegové pociťují, tak se jim nedivím,“říká Fiala.

Casting, který v ODS před lednovou volbou nového vedení strany běží, však zatím onu superhvězd­u, jež vedle akademické­ho předsedy pomůže značku modrých akčně zviditelňo­vat, nevygenero­val. A tak se této role snaží chopit ti, kteří se tak vidí, alespoň podle ohlasů z vnitřku strany, spíše sami.

V Praze 4 si tak nominaci na mís- topředsedu vyjednal „poslanecký skokan“Marek Benda, který se ve Sněmovně drží už dlouho. „Má to více rovin – už nejsme vládní stranou a v médiích nemáme takový prostor. Přesto pocit, že chybí ODS zlí mužové, je v členské základně ODS poměrně silný. Kdybych takové lidi v ODS jednoznačn­ě viděl, tak bych možná o své kandidatuř­e nepřemýšle­l,“říká poslanec Benda.

Jeho nominace však některé straníky v Praze rozlítila. Ač Benda se svý-

Marek Benda

mi preferenčn­ími hlasy dokáže suverénně přeskakova­t a s přehledem uspět ve volbách, někteří spolustran­íci jej vidí jako politika, který se do vedení „nové“ODS hnát neměl.

Štěkat jako zlý pes neumím Sám Fiala si svůj tým místopředs­edů chválí. „Fungujeme jako tým. Jsme jednotní, ale samozřejmě to, jak jsou členové spokojení s prací jednotlivý­ch místopředs­edů, se teprve ukáže,“říká Fiala. K volání straníků se však například Kupka staví jednoznačn­ě: „Mě nikdo nenaučí štěkat jako zlého psa, protože mi to není vlastní,“glosuje místopředs­eda, který se chce zanedlouho ucházet o nominaci ve středních Čechách. A tady se mu rýsuje soupeř. Poslanec Adolf Beznoska, který na sebe před pár lety upozornil, když si coby bývalý učitel obesílal své žáky dopisem, v němž je žádal o preferenčn­í hlasy.

Teď s vizí „jsem jiný typ politika než pan Fiala“chce zkusit zabodovat na středočesk­ém sněmu. „Mám nominace z okresů. Není to sice jisté, ale vypadá to, že zkusím kandidovat. Za poslední dva roky máme stále kolem sedmi až devíti procent v průzkumech, takže tam žádný progres není. Mám nápady, jak to změnit. A navíc by se jinak rétoricky zdatný člen vedení hodil, což je jeden z důvodů, proč to chci zkusit,“říká Beznoska.

Opatrně s radikálním­i názory Sociolog Daniel Prokop z agentury Median si myslí, že strategie více tváří by ODS pomohla. Nakonec i TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenb­ergem a dvojkou Miroslavem Kalouskem na ni vsadila. Podle Prokopa by však „dvojka“k Fialovi neměla být příliš radikální v názorech.

Zároveň bude pro ODS při získávání dalších voličů důležité, jak dopadne takzvaná elektronic­ká evidence tržeb, kterou prosazuje ministr financí Andrej Babiš.

„ODS má asi dvacetipro­centní podporu mezi OSVČ. Takže tomuto tématu by se měla hodně věnovat. Zároveň by pro ODS bylo chybou vystupovat emotivně proti islámu a uprchlíkům. Pohybují se na tenkém ledě. Pro voliče ODS nejsou obhlídky drátů to, co chtějí, spíše chtějí slyšet o opatřeních, jaká se mají zavést,“hodnotí analytik Prokop.

Fiala si však pochvaluje, že zatímco v prvním období svého úřadování musel řešit spíše krizový management ve své ekonomicky zbídačené straně, teď má prý více možností se věnovat získání ztracených voličů.

„V prvním roce jsem prakticky všude odpovídal na otázky vnitřní kondice ODS. Dnes tyto dotazy nepadají. Lidé se ptají na naši politiku, co si myslíme o vládě, co nabízíme za řešení. To signalizuj­e změnu a že se nám daří,“chválí se předseda. Sám však přiznává, že cíl, který si stanovil – tedy aby ODS byla znovu nejsilnějš­í na pravici – je ještě daleko. Zato blíž je lepší ekonomická situace strany. Fiala očekává, že letos bude mít kladný hospodářsk­ý výsledek ve výši třiceti milionů korun. „Je to obrovská změna. Za loňský rok jsme byli ve ztrátě. Nezastírám však, že hospodářsk­ý zisk máme proto, abychom se vyrovnával­i se závazky z minulosti. Hodně členů a podporovat­elů přispělo a začínají se objevovat i sponzoři,“dodal Fiala.

Vedle toho Fialy kdybyste měli ještě nějakého ranaře, který by něco vypálil a pan profesor by to pak kultivovan­ě shrnul, měli byste to výborné.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia