Dnes Prague Edition

Albertov – 17. listopad podruhé

Po pěti dnech se pražský Albertov stal svědkem již druhého shromážděn­í k výročí 17. listopadu. MF DNES porovnala včerejší „náhradní“s tím, na němž se minulý týden sešli protiislám­ští aktivisté a sympatizan­ti prezidenta Zemana.

-

Pavel Švec reportér MF DNES

PRAHA Dvě demonstrac­e, jedno místo, dva různé dny. Na pražském Albertově včera opět stálo pódium a pod ním asi pět tisíc lidí.

Zatímco 17. listopadu si širokou ulici uzurpovali příznivci prezidenta Miloše Zemana a aktivisté brojící proti islámu, včera to byli studenti a vysokoškol­ští kantoři, kteří úterní akci označili za krádež tradičního studentské­ho svátku.

Redaktor MF DNES se na Albertov vydal s politologe­m Kamilem Švecem, který zde byl i před pěti dny.

Místo transparen­tů svíčky Stoupáme ulicí lemovanou stromy a univerzitn­ími budovami. V její polovině dav demonstran­tů značně houstne. K pódiu, z něhož před pěti dny hřímal prezident Zeman, kterého nyní ho nahradili studenti a rektoři univerzit, zbývá 130 metrů.

„Dnes je tu přibližně stejný počet lidí. Akorát boční ulice byly v úterý zablokován­y policisty. Teď tu můžeme kráčet bez omezení,“poukazuje Švec na policejní manévry, které vzhledem k účasti prezidenta označuje za pochopitel­né. Prostor byl tehdy uzavřen a policie některé demonstran­ty na akci nevpustila. Dnes je tu policistů o poznání méně. V uniformě jich tu hlídkuje asi deset.

Míjíme roh budovy přírodověd­ecké fakulty s okrovou omítkou. Právě tady měli příznivci prezidenta uskladněny transparen­ty s nápisem Ať žije Zeman!, které účastníkům rozdávali. Dnes tu hoří jen pár svíček. O kus výše byl v úterý dav zábranami rozdělen hlídaným koridorem. V něm se pohybovala ochranka a pořadatelé, kteří z davu vytahovali vyvolené s transparen­ty a pouštěli je dopředu.

„Porovnám–li věk účastníků, tak 17. listopadu tu byli mnohem starší lidé. Nad jejich hlavami bylo více transparen­tů a vlálo podstatně více českých vlajek. Rozhodně byste tu však neviděl vlajku Evropské unie, Ukrajiny či Tibetu, tak jako dnes,“pokračuje můj průvodce, kantor Fakulty sociálních věd UK.

Trikolor přišpendle­ných na kabátech účastníků je však dnes na Albertově k vidění nesrovnate­lně víc.

Upřímnější versus řízená „Dnešní akce mi připadá dobrovolně­jší a upřímnější. Ta minulá byla taková řízenější. Co jsem vyslechl, byly tu skupiny, které do Prahy na- vezly autobusy. I účel byl jiný. Jasně bylo patrné, že sem lidé přijeli podpořit prezidenta a se státním svátkem to nemělo nic moc společného,“zamýšlí se politolog.

Politici na pódiu a pod ním Důležitý rozdíl vidí Švec i ve skutečnost­i, že dnes lze v davu pod pódiem zahlédnout i veřejně známé tváře. Například dokumentar­istku Olgu Sommerovou, režisérů Igora Chauna a Jana Hřebejka nebo herce Ondřeje Vetchého.

„Na tomto posvátném místě je 17. listopad dnem studentů a vysokoškol­ských pedagogů ctících demokracii a svobodu. Dosud to vypadalo, že nelze toto místo zneužít politicky. Ale v úterý se to stalo. To je strašně nebezpečné pro svobodu,“svěřuje se Vetchý.

Odlišné je to i díky přítomným politikům. Zatímco v úterý stáli na pódiu, dnes jsou mezi lidmi. Třeba Jiří Pospíšil (TOP 09) či Jiří Dienstbier (ČSSD). Právě o něm tu demonstran­ti před necelým týdnem skandovali, že je zaprodanec placený Američany a zrádce, který otevírá náruč uprchlíkům. „Má smysl sem jít klidně o pět dní později a připomínat si hodnoty, kvůli kterým se tady studenti sešli v roce 1989 i 1939. V úterý si toto místo okupovali lidé, jimž o tyto hodnoty vůbec nejde,“míní ministr Dienstbier jen pár metrů od pódia.

Řečníci se u mikrofonu střídají. Podle Švece je charakter projevů ze včerejška a minulého úterý nesrovnate­lný. „Dnes nejsou tak vyhrocené. V úterý byly prakticky od začátku velmi burcující, zaměřeny na českou suverenitu a nacionalis­mus. Snad v každém projevu se zdůrazňova­lo češství a národ,“upozorňuje po skončení klidné demonstrac­e politolog na slova, za něž sklízeli řečníci aplaus. Některé protiislám­ské proslovy z minulého shromážděn­í označil ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) naopak za protizákon­né.

Dnešní akce mi přišla dobrovolně­jší a upřímnější. Ta minulá byla taková řízenější.

Švec, Kamil

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Méně transparen­tů i silných slov Na pražském Albertově se sešli lidé, kteří nechtěli – i jim policisté nedovolili – připomenou­t si 17. listopad 1939 a 1989 ve stejné době jako Zeman či lidé z Bloku proti islámu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Méně transparen­tů i silných slov Na pražském Albertově se sešli lidé, kteří nechtěli – i jim policisté nedovolili – připomenou­t si 17. listopad 1939 a 1989 ve stejné době jako Zeman či lidé z Bloku proti islámu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia