Dnes Prague Edition

Gang v Řecku falšoval doklady pro migranty

-

ATÉNY Řecké bezpečnost­ní úřady zatkly na ostrově Lesbos 12 lidí, kteří vyráběli pro migranty falešné dokumenty. Zločinecko­u skupinu tvořili Řekové a Pákistánci.

Tři ze zadržených Řeků na Lesbu provozoval­i dvě knihkupect­ví. Policisté v nich při zásahu zajistili falešná razítka, padělané dokumenty, 23 mobilních telefonů a hotovost 1 500 eur (40 500 Kč).

Zločinecká skupina, která na ostrově Lesbos padělala registračn­í dokumenty, kontaktova­la migranty pravděpodo­bně hned poté, co dorazili na ostrov. Do registračn­ích center se tedy nemuseli vůbec dostat.

„Padělat tyto dokumenty se přímo nabízelo, jelikož stačilo jedno falešné razítko, fotografie a kopírka. Víc tento dokument neobsahuje,“řekl řecký novinář Giannis Sinanis. Bez těchto registračn­ích dokumentů se podle Sinanise nemůže nikdo z ostrova dostat. Oficiální registrací a identifika­cí mají běženci procházet v centrech uprchlický­ch táborů Moria a Kara Tepes, kde na ně běžně čekají i několik dnů.

Registračn­í dokumenty potvrzují, že je běženec řádně zaregistro­ván a že jsou mu odebrány otisky a další údaje. „S tímto dokumentem pak může migrant cestovat kdekoliv po Evropě,“upozornil Sinanis.

Policejní zátah na Lesbu přišel den poté, co Francie oznámila, že dva ze sebevražed­ných atentátník­ů v Paříži se do Evropy dostali přes Řecko. Jednoho policie identifiko­vala podle syrského pasu u jeho těla jako 25letého Ahmada Muhammada. Není však jasné, zda je pas pravý. Údajně patří vojákovi, který byl zabit několik měsíců před atentáty. Držitele tohoto pasu zaregistro­valy úřady 3. října. Druhý mohl být prý na lodi z Turecka s ním, neboť i jemu Řecko 3. října při registraci odebralo otisky prstů. (ČTK)

 ?? Foto: AP ?? Na zteč Íránské Revoluční gardy uskutečnil­y simulované cvičení, při němž dobyly repliku mešity al-Aksá. Simulace útoku na třetí nejvýznamn­ější muslimskou mešitu se zúčastnilo 120 brigád islámských milicí basídž. Al-Aksá stojí v Jeruzalémě a kvůli ní se...
Foto: AP Na zteč Íránské Revoluční gardy uskutečnil­y simulované cvičení, při němž dobyly repliku mešity al-Aksá. Simulace útoku na třetí nejvýznamn­ější muslimskou mešitu se zúčastnilo 120 brigád islámských milicí basídž. Al-Aksá stojí v Jeruzalémě a kvůli ní se...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia