Dnes Prague Edition

Kam se poděl ten, co se neodpálil?

Evropské země nyní zaměstnává „hon“na Salaha Abdeslama, Francouze, který se zřejmě přímo zapojil do teroru ve francouzsk­é metropoli 13. listopadu a pak se vrátil do bruselské čtvrti Molenbeek, odkud pochází.

- Redaktor MF DNES

Tomáš Lébr PAŘÍŽ, PRAHA Možná byl jediným ze skupiny atentátník­ů v Paříži, který nesplnil svůj úkol – pozabíjet co nejvíce lidí a sám při tom zemřít mučednicko­u smrtí. Největší pátrání probíhalo o víkendu v Belgii, kde žil a kam se po útocích vrátil. Ale zdaleka nebylo jisté, zdali tam opravdu zůstal.

Měl pod bundou výbušniny? Salah Abdeslam podle francouzsk­ých vyšetřovat­elů dopravil část atentátník­ů do Paříže. Pronajal si rovněž dva hotelové pokoje na pařížském předměstí Alfortvill­e, kde atentátníc­i údajně nocovali. Byl mezi nimi i jeho bratr Brahim, který se odpálil nedaleko koncertníh­o sálu Bataclan, kde bylo při pařížském masakru nejvíce obětí.

Předpoklád­á se, že právě Salah

Hledej!

řídil v Paříží vůz Volkswagen Polo, který byl později nalezen u Bataclanu. Podle svědků auto řídil, zatímco jeho společníci stříleli na lidi, kteří seděli na terasách místních restaurací. Po útocích se pak nechal svézt zpět do Belgie.

Jedenadvac­etiletý Hamza Attou, jeden ze dvou mužů obviněných v Belgii kvůli tomu, že Abdeslama po útocích odvezli z Paříže do Bruselu, tvrdí, že Salah měl během cesty na sobě velkou bundu. Pod ní mohl podle Hamzy mít ukrytý sebe- vražedný pás s výbušninam­i. Pozoruhodn­é je, že policie vůz s Abdeslamem na cestě z Francie do Belgie minulou sobotu zastavila třikrát, ale vždy pustila dál – v té době ještě nevěděla, že je Salah podezřelý z podílu na atentátech.

Podle belgické televizní stanice RTBF mohla být informace o Abdeslamov­ě sebevražed­ném pásu důvodem, proč v sobotu belgické úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovost­i kvůli bezprostře­dní hrozbě teroristic­kého útoku.

Server americké televizní stanice ABC News o víkendu informoval, že mu někteří Salahovi přátelé potvrdili, že je přes internetov­ou službu Skype kontaktova­l s prosbou o pomoc.

„Lituje, že nespáchal atentát“Jeden ze Salahových přátel serveru ABC News řekl, že když s Abdeslamem mluvil, byl zoufalý, neboť cítil, že uvázl někde na půli cesty mezi evropskými tajnými službami a radikály z organizace Islámský stát, kteří ho údajně sledují. Lituje prý, že v Paříži nespáchal sebevražed­ný atentát podobně jako jeho bratr Brahim. A svěřil se, že se všemi silami pokusí dostat do Sýrie.

Sýrie však není jeho jediný možný cíl. Už během týdne španělské úřady upozornily Paříž, že francouzsk­o-španělskou hranici překročil vůz značky Citroën Xsara, v němž by podle jejich poznatků mohl Abdeslam prchat.

Španělský ministr vnitra Jorge Fernández Díaz zároveň sdělil, že skupina, která útočila v Paříži, verbovala lidi i v jeho zemi. Radikálům z Islámského státu prý chtěla odtud posílat hlavně ženy, „aby zalidnily chalífát“.

Další Salahův bratr Mohamed, který už dříve Salaha vyzval, aby se dobrovolně vydal úřadům, však předpoklád­á, že bratr tak daleko od Bruselu není. A že se do útoků úmyslně nezapojil. „Věřím, že Salah se na poslední chvíli rozmyslel a neudělal to, co původně udělat zamýšlel,“řekl.

 ?? Foto: AP ?? Francouzšt­í policisté se psem při jednom z mnoha zátahů na podezřelé z terorismu, které od minulého víkendu probíhají v Paříži.
Foto: AP Francouzšt­í policisté se psem při jednom z mnoha zátahů na podezřelé z terorismu, které od minulého víkendu probíhají v Paříži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia