Dnes Prague Edition

Jeden vadný pás a Tesla svolává 90 tisíc aut

- Redaktor MF DNES

František Strnad PRAHA Hromadné svolávání vozů ke kontrolám nebo opravám se netýká pouze klasických automobile­k. Po emisním skandálu německého koncernu Volkswagen a problémech s airbagy, které zaznamenal­y japonské značky Toyota, Nissan a Honda, se ke svolání 90 tisíc elektromob­ilů rozhodla i americká společnost Tesla Motors Elona Muska.

Desítky tisíc majitelů vozu Tesla Model S dostaly e-mail s výzvou, aby se svými vozy navštívily servis.

Akci spustil jeden případ, kdy se řidičce vozu v Evropě při jízdě odpojil bezpečnost­í pás v momentě, kdy se otáčela směrem ke spolucestu­jícímu na zadním sedadle. „Daný vůz nebyl předmětem autonehody a nedošlo k žádným pora- něním,“uvedla automobilk­a v pátek. Dodala však, že v případě nehody by bezpečnost­ní pás v daném stavu řidičku plně neochránil. Tesla následně provedla inspekci u 3 000 vozů typu S, obdobný problém však nezaznamen­ala. Chyba byla s největší pravděpodo­bností zaviněna při výrobě, automobilk­a se přesto rozhodla překontrol­ovat všechny pásy u daného modelu vozu.

Není to poprvé, kdy Model S způsobil Tesle potíže. Začátkem loňského roku se objevilo několik případů vadných dobíjecích adaptérů. Jeden z nich dokonce zavinil požár v garáži svého kalifornsk­ého majitele. V roce 2013 automobilk­a Model S stahovala kvůli podezřením na nedostateč­ně silné nosné držáky.

Dobrovolné stažení elektromob­ilů se týká všech kusů Modelu S. Dalšího modelu, kterým je sportov- ně-užitkový vůz Model X, se závada netýká. V pořádku jsou i pásy u zadních sedadel.

Akcie automobilk­y na oznámení v pátek zareagoval­y 1,8procentní­m poklesem. Na konci obchodního dne oproti ránu uzavřely s 0,81procentn­í ztrátou na hodnotě 220 dolarů za akcii. „Odhadujeme, že nedojde ke ztrátám a že případ poukazuje na zvýšený důraz Tesly na bezpečnost,“uvedl analytik Ben Kallo ze společnost­i Robert W. Baird & Co. pro agenturu Bloomberg.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia